GENIJALCI ILI ČUDACI: Bilo je i biće trenera koji su menjali sport
Foto: Printskrin

revolucionari

GENIJALCI ILI ČUDACI: Bilo je i biće trenera koji su menjali sport

Ostali sportovi -

Sport menjaju, usavršavju i prilagođavaju ukusima navijača samo najveći takmičari, ali pravi pečat promena udaraju treneri, taktičari velike inteligencije i pravi vizionari.

Ko bi rekao da ćemo jednog dana na vrhunskom nivou prisustvovati takvom eksperimentu u kojem će košarkaš sa 216 cm igrati na poziciji plejmejkera.

Upravo to se događa sa igrom Denvera u NBA zagrevanju pred nastavak sezone, a ako ogled bude šire primenjivan ostaće zapisano da ga je izveo američki strucnjak Majkl Meloun uspomoć centra iz Srbije Nikole Jokića.

foto: Printskrin

Naš dečko iz Sombora igrao je kao plej u porazu protiv Pelikansa 119:104, a on je sa 11 poena, deset asistencija i osam skokova za 26 minuta bio na ivici novog "tripl-dabla" u karijeri.

foto: EPA/RODRIGO JIMENEZ

Nije, međutim, Meloun naš savremenik, koji jedini predstavlja sportskog Če Gevaru, sa željom da revolucionarnim metodama utiče na promene u svom sportu.

Pored njega, i Pep Gvardiola menja fudbal. Trener Mančester sitija preneo je svoj pogled na Barsinu "tika-taku" i kad je radio u Bajernu i sada kod "građana", samo što ne pokušava toliko često kao na Nou Kampu da igra bez klasičnog špica.

Pre Pepa istu taktiku je sa Romom probao Lučano Spaleti. Inovativan je i Tijago Mota. Još jedan koji je pekao fudbalski zanat u Barsi, koji je pokušao da primeni taktiku 2-7-2 pre otkaza u Đenovi.

Oni su stvarali drugačiju igru

Helenio Herera (1910 - 1997)

foto: tviter

Argentinac Izmislio "bunker" igru u fudbalu Vodio: Inter, Atletiko, Barselonu, Sevilju...

Johan Krojf (1947 - 2016)

foto: Profimedia

Holanđanin Taktiku "totalnog fudbala" učio od Rinusa Mihelsa Vodio: Ajaks, Barselonu

Aleksandar Aca Nikolić (1924 - 2000)

Srbin Otac jugoslovenske škole košarke koju je preuzela Evropa Vodio: Partizan, Vareze, Crvena zvezda, Fortitudo, Skavolini...

Kurir sport / D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track