Najnovije vesti

VELIKO PRIZNANJE ZA GRAD IVANE ŠPANOVIĆ: Zrenjanin proglašen za Evropski grad sporta 2021! (FOTO)
Foto: SSS

SPORTSKI SAVEZ SRBIJE

VELIKO PRIZNANJE ZA GRAD IVANE ŠPANOVIĆ: Zrenjanin proglašen za Evropski grad sporta 2021! (FOTO)

Ostali sportovi
12:04h

U danima kada je najveći fokus na zdravlju i borbi protiv pandemije COVID-19, sport u Zrenjaninu dobio je veliko priznanje - proglašen je za Evropski grad sporta 2021. godine!

Lepe vesti prvo su saopštene Sportskom savezu Srbije. Pomoćnik gradonačelnika za sport grada Zrenjanina Simo Salapura i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković su na sastanku generalnom sekretaru Sportskog saveza Srbije Goranu Marinkoviću saopštilu ovu ekskluzivu i na taj način još jednom potvrdili važnost krovne organizacije, kao i odličnu saradnju i podršku koju dobijaju.

foto: Privatna arhiva

Simo Salapura je istakao važnost ovakvog priznanja:

"Izuzetno nas je obradovala ova vest koju smo iskreno priželjkivali, ali nismo mogli da budemo sigurni da će zaista biti u našu korist. Zato čim smo za vikend saznali odlučili smo da najpre dođemo do Sportskog saveza Srbije i u 2021. godini što bolje zajednički predstavimo Zrenjanin, sport i Srbiju u evropskim okvirima. Počastvovani smo priznanjem, i drago nam je što su i čelnici Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta pozitivno ocenili sve naše napore i aktivnosti koje realizujemo u oblasti sporta, ali pre svega, što su prepoznali naš sportski duh, svest o značaju bavljenja sportom i fizičkom kulturom, izuzetnu tradiciju i veliki doprinos razvoju olimpijskog pokreta, u kom su naši sugrađani prisutni od samog osnivanja, od dr Ferenca Kemenja, pa do osvajača 23 olimpijske medalje. Ova nagrada ujedno i obavezuje, da nastavimo započete projekte, ali, nadam se, i da s titulom "Evropski grad sporta" otvorimo nove sportske stranice našeg grada", rekao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

foto: Privatna arhiva

Generalni sekretar Sportskov saveza Srbije Goran Marinković rekao je da je velika čast da i zadovoljstvo da teritorijalni sportski savez prepoznaje Sportski savez Srbije kao svoju kuću i vidi pouzdanog partnera u sportskim projektima:

foto: SSS

"Evropski grad sporta je adekvatan naziv za Zrenjanin, ekipa koja je na čelu sporta već godinama ulaže velike napore i sprovodi niz sportskih projekata u ovom gradu. Veoma nam je drago što smo prvi saznali ovu vest. Čestitamo Zrenjanincima na tome što su se prvi u Srbiji posvetili članstvu u ACES Europe i ozbiljno radili na promociji svog grada izvan okvira naše zemlje i kandidovali se u ovoj kategoriji. Kao i do sad Sportski savez Srbije podržaće uvek dobre i originalne ideje koje stižu iz grada na Begeju. U Zrenjaninu se već organizuje Mali sajam sporta, za sledeću godinu je već dogovoreno sprovođenje akcije "Budi zdrava - vežbaj sa nama" projekat za rekreaciju žena. Ideja za organizaciju druženja kroz takmičenja za starije sugrađane po mesnim zajednicama oberučke je upravo danas prihvaćena, a kako bi im se obezbedili što bolji uslovi za rekreaciju, Sportski savez Srbije će donirati i opremu. Želim da napomenem da i drugi gradovi i opštine u Srbiji treba da slede primer Zrenjanina - uvek originalne ideje, rad, trud iz godine u godinu, velika volja i posvećenost sportu, uvek pitaju ako se dvoume, žele da nauče šta ne znaju. Zato su u ovom trenutku tu gde jesu. Oni su pozitivan primer kako se uz maksimalno angažovanje sportskih radnika može postići mnogo, da se skrene pažnja i na ruralne predele, na žene, decu predškolskog uzrasta, školskog, starije, osobe sa invaliditetom, a opet da imaju toliko proslavljenih i vrhunskih sportista", zaključio je Marinković.

Čelnici Zrenjanina će krajem godine, u Evropskom parlamentu u Briselu, prisustvovace svecanosti na kojoj ce biti proglašena Evropska prestonica sporta za narednu godinu - Lisabon, a Zrenjaninu bice urucena zastava i zvanje Evropskog grada sporta 2021.

foto: Privatna Arhiva

Dobijanje titule "Evropski grad sporta" može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom i kapacitete nosilaca sporta i sportskih organizacija. Ulazak u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su vec nosioci ove titule doprinece i unapredenju sportske saradnje i razmeni iskustava koja se ticu funkcionisanja sistema sporta u razlicitim sredinama.

foto: privatna arhiva

Nakon kandidature Zrenjanina, usledila je i digitalna evaluacija, u kojoj je sportski Zrenjanin prezentovan kroz bogatu tradiciju, visoke sportske domete, sportsku masovnost i organizovanost, organizaciju velikih takmičenja i značajna ugaganja u sport i sportsku infrastrukturu. Napravljen je i promotivni film u kome su se povodom candidature svojim porukama obratili poznati sportisti poreklom iz ovom grada: Ivana Španović, Vladimir Batez, Milorad Stanulov, Žarko Čabarkapa, Vanja i Nikola Grbić, Milorad Stanulov, Slobodan Nikić, Vukosava Đapić Atanacković, Piperski, Branislav Simić, Goran Perlić, Jovana Brakočević i mnogi drugi. A osim prestiža, dobijanje titule "Evropski grad sporta" može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom i kapacitete nosilaca sporta i sportskih organizacija. Ulazak u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su već nosioci ove titule doprineće i unapređenju sportske saradnje i razmeni iskustava koja se tiču funkcionisanja sistema sporta u različitim sredinama. Ovu nagradu Zrenjanin nosi u kategoriji gradova koji imaju od 100.000 do 300.000 stasnovnika. Inače, u konkurenciji prestonica država pobedu je odneo portugalski Lisabon.

Uz Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture 2021, Vojvodina i Srbija ulaze u narednu godinu s još jednim prestižnim priznanjem koje je, dakle, zaslužio Zrenjanin, a značaj tog priznanja tek će se sagledati u narednom periodu.

G. A. Foto: SSS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...