Najnovije vesti

GRČKU ŠAMPIONKU SILOVAO MOĆNIK! Progovorila posle DVE DECENIJE: Plašila se jer je taj ČOVEK bio na POLOŽAJU! VIDEO
Foto: Printskrin

otvorila dušu

GRČKU ŠAMPIONKU SILOVAO MOĆNIK! Progovorila posle DVE DECENIJE: Plašila se jer je taj ČOVEK bio na POLOŽAJU! VIDEO

Ostali sportovi

Sofija Bekatorou je jedna od najuspešnijih sportistkinja Grčke i prošle nedelje je optužila neimenovanog sportskog radnika da ju je napastvovao 1998. tokom priprema za Olimpijske igre u Sidneju.

Šampionka u jedriličarstvu iz Atine i četvorostruka prvakinja sveta u klasi 470 izjavila je da je bila uznemiravana i zlostavljana od strane neimenovanog člana federacije, a tim povodom  prvi put je o tome govorila i pred državnim organima.

Optužbe je iznela prošle sedmice usred onlajn događaja koji je organizovala grčka Vlada, pa je istog časa u svim medijima preneta potresna priča, te su brzo reagovali i nadležni.

Pozvana je u tužilaštvo da da zvaničnu izjavu o tome, a primila ju je  i predsednica države, Katerina Sakelaropulu

Sofija je u vreme strašnih događaja imala 21 godinu i nije želela da odmah priča o tome jer se, po sopstvenom priznanju, plašila da bi ta situacija mogla da joj okonča sportsku karijeru, pošto se radilo o "tada vrlo moćnom čoveku u Grčkoj".

Po njenom rečima, "vođenje ljubavi u pomenutom slučaju nije bio sporazuman čin" što je Sofija Bekatorou pokušala da stavi do znanja muškarcu koji ju je napastvovao i nastavila:

"U to vreme sam puno patila. Tada nismo imali sportske psihologe, nisam mogla tek tako da o onome što se desilo razgovaram s nekim. Ni sa mojim roditeljima... Osećala sam se poniženo", bile su potresne reči čuvene Grkinje na onlajn konferenciji o nasilju.

Kada je o svemu dala izjavu tužiocima, otišla je na poziv predsednice države na razgovor s njom, a potom izjavila i sledeće:

"Nadam se da će ovo pomoći drugim ženama da progovore ako su iskusile seksualno zlostavljanje kako bi naše društvo postalo zdravije i kako bismo se manje plašili", istakla je Bekatoru koja je pred istražnim organima svedočila tri sata.

Kako prenose lokalni mediji, "pomenuto krivično delo jeste zastarilo, ali se javni tužilac složio da se slučaj ispita - zbog drugih mogućih žrtava", što je i bio jedan od Sofijinih ciljeva kada se osetila spremnom da kaže kroz kakav pakao je prošla.

Bekatorou je učestvovala na Igrama u Sidneju 2000, Atini 2004, Pekingu 2008. i Rio de Žaneiru 2016. gde je nosila grčku zastavu na ceremoniji otvaranja.

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...