NOVI BEOGRAD PRAVI TIM ZA LIGU ŠAMPIONA! Stižu Mandić, Jakšić, Vučinić, Rašovići, Pijetlovići…
Foto: Privatna Arhiva

veliki planovi

NOVI BEOGRAD PRAVI TIM ZA LIGU ŠAMPIONA! Stižu Mandić, Jakšić, Vučinić, Rašovići, Pijetlovići…

Ostali sportovi -

Utakmicom između Pro Reka i Ferencvaroša u finalu Lige šampiona, subotu je i zvanično završena vaterpolo sezona, pa nas u narednim danima i nedeljama očekuju zanimljive vesti i transferi.

Ono o čemu se priča već nekoliko meseci, sada je dobilo i zvaničnu potvrdu. Srpski reprezentativci, Dušan Mandić, Nikola Jakšić, Strahinja i Viktor Rašović, Đorđe Vučinić, Radomir Drašović Duško i Gojko Pijetlović i grčki reprezentativac Angelos Vlahopulos, u narednoj sezoni će igrati za Novi Beograd.

Mandić je potvrdio da će se preseliti u Beograd.

– Mogu da kažem da se vraćam u Beograd. Kod kuće je najlepše – rekao je za “Novosti” Mandić uoči odlaska u Italiju, gde će sa Rekom proslaviti titulu prvaka Evrope, a potom se spakovati i vratiti u Beograd posle šest sezona u Italiji. Novosti prenose da je Uprava Novog Beograda saopštila da će pored Mandića za taj klub zaigrati Nikola Jakšić, braća Rašović, Strahinja i Viktor, Đorđe Vučinić, Radomir Drašović, Angelos Vlahopulos, kao i braća Pijetlović, Gojko i Duško.

Novi Beograd će u naredne dve sezone biti domaćin, a samim tim i učesnik finalnog turnira Lige šampiona i nema nikakve sumnje da Vladimir Vujasinović sa ovom ekipom želi da napadne evropsku titulu. Beogradski klub je nedavno poražen u finalu srpskog prvenstva i još uvek nije poznato koji igrači će ostati u klubu. Kapiten Đorđe Filipović je završio karijeru, a izvesno je da u timu neće biti Miloša Ćuka, za kojeg je zainteresovan aktuelni šampion Srbije, Radnički. Očekuje se i od Kragujevčana da krenu u sklapanje tima za novu sezonu, a prvo pojačanje dobila je i Crvena zvezda, za koju je potpisao crnogorski reprezentativac, Stefan Pješivac.

Ogromno pojačanje za Novi Beograd biće Dušan Mandić, MVP finalnog turnira Lige šampiona. Srpski vaterpolista je 2009. godine došao u Partizan iz Primorca i sa crno-belima je osvojio tri titule šampiona Srbije, dva Kupa, Evrointer ligu, Ligu šampiona i Superkup Evrope. Od 2015. je nosio kapicu Pro Reka, sa kojim je četiri puta bio šampion Italije, osvojio je pet Kupova i u subotu Ligu šampiona. Tako se na najlepši način oprostio od Pro Reka, koji će ovog leta ostati i bez hrvatskih igrača, Nikše Dobuda, koji će potpisati za splitski Jadran, odnosno Marka Bijača, koji je na meti Olimpijakosa.

Nikola Jakšić je takođe igrao finale Lige šampiona, ali sa ekipom Ferencvaroša nije uspeo da ponovi uspeh iz 2019, kada je osvojio Ligu šampiona. Međutim, u prethodne četiri sezone, koliko je proveo u ovom klubu, 24-godišnji vaterpolista je osvojio čak 11 trofeja. Pored trofeja Lige šampiona, Ferencvaroš je u tom periodu dva puta bio prvak države, osvojio je četiri Kupa i jedan Superkup Mađarske, odnosno Kup Evrope i dva Superkupa Evrope.

Strahinja i Viktor Rašović, Crvena zvezda 2013.(Foto: redstarbelgrade.rs) Strahinja Rašović u redove Novog Beograda stiže kao najbolji strelac Radničkog u prethodnoj sezoni, sa čak 108 postignutih golova na 42 utakmice. Sada već iskusni golgeter ponikao je u Beogradu, da bi potom pet godina nosio kapicu Crvene zvezde. Branio je boje Barselonete, Egera, a prošle godine se vratio u Srbiju.

U Beogradu, Zvezdi i Barseloneti igrao je zajedno sa bratom, Viktorom, a sada će opet biti saigrači, pošto će se mlađi od braće Rašović takođe vratiti u Srbiju, prvi put od 2015. godine. U prethodnim godinama igrao je za Jug, Solnok i francuski Noazi la Sek.

U Novom Beogradu će igrati i braća Pijetlović, Duško i Gojko. Iskusni reprezentativci će mnogo značiti Vujasinoviću. Reprezentativni golman, Gojko, u avgustu će proslaviti 38. rođendan, dok je centar, Duško, u aprilu napunio 36 godina.

Ponikli su u Vojvodini, za koju su igrali do 2002. godine, a potom su zajedno prešli u Partizan. Gojko se zadržao do 2008. godine, a zatim je nastupao za Kataro, Budvu, Crvenu zvezdu, Ferencvaroš, Šabac i Oradeu, u kojoj je već nekoliko godina.

Duško je nosio kapicu Partizana, Pro Reka, Crvene zvezde, Sinteza, zatim ponovo Pro Reka, moskovskog Dinama i Solnoka. Uz Andriju Prlainovića j jedini igrač koji je u tri vezane sezone sa tri različita kluba osvajao titulu prvaka Evrope, a ima ih ukupno četiri.

Pored Jakšića, Novi Beograd će na bekovskoj poziciji imati još dvojicu mladih igrača, koji su uvek na širem spisku Dejana Savića za reprezentaciju. To su 24-godišnji Radomir Drašović, bivši igrač Singidunuma, Crvene zvezde, Partizana, Sport Menadžmenta i Solnoka, odnosno dve godine mlađi Đorđe Vučinić, koji je do 2018. nastupao za Partizan, a u poslednje tri sezone je nosio kapicu Šapca.

Jedan od iskusnijih u ekipi Novog Beograda biće grčki reprezentativac, Angelos Vlahopulos, koji će krajem septembra proslaviti 30. rođendan. Igrao je za Olimpijakos, potom za Posilipo, Eger i Brešu. Već godinama je standardan u reprezentaciji Grčke.

Vreme će pokzati da li će beogradski sastav pokušati da dovede još neko pojačanje, ali je sigurno da sa ovakvim sastavom može da bude kandidat za osvajanje Lige šampiona, u kojoj će Srbija verovatno imati dva predstavnika. Očekuje se da se u narednim danima ili nedeljama ozbiljnije pojača i Radnički, odnosno Crvena zvezda, ima još mnogo srpskih igrača u inostranstvu koje bi rado u svojim redovima videli Partizan, Šabac, Vojvodina…

Kurir sport / Vaterpolo vesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track