ODLAZAK VRHUNSKE ATLETIČARKE, ODLIČNOG TRENERA I SPORTSKOG RADNIKA: U Kruševcu održana komemoracija povodom smrti Vere Nikolić
Foto: RTK

Oproštaj od legende

ODLAZAK VRHUNSKE ATLETIČARKE, ODLIČNOG TRENERA I SPORTSKOG RADNIKA: U Kruševcu održana komemoracija povodom smrti Vere Nikolić

Ostali sportovi -

Povodom smrti proslavljene svetske atletske šampionke i rekorderke Vere Nikolić Ćasić u Kruševačkom pozorištu je održana komemoracija.

Komemorativni skup u Kruševcu organizovali su Sportski savez grada Kruševca i Atletski klub “Kruševac”.

Velika i slavna Vera Nikolić je preminula 28. juna u 73. godini života, a sahranjena je 30. juna u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

-Vera Nikolić je za života postala legenda, a mi u Krušeevcu smo do noći uoči Vidovdana imali čast da prethodnih 29 godina živimo u istom gradu sa istinskomi sportskom i ljudskom legendom, istaknuto je na komemoraciji u gradu pod Bagdalom.

Vera Nikolić – Ćasić je rođena je 1948. godine u selu Grabovac kod Despotovca i bila je član A.K. „Morava“ iz Ćuprije. Godine 1966. godine bila najbolji sportista SFRJ, a još četiri puta je proglašavana vodećom sportistkinjom u državi.

Sa nepunih 18, u svojoj 18. godini, je osvojila zlatnu medalju na Prvenstvu Evrope u Budimpešti, a to je bila prva zlatna medalja za Jugoslaviju na evropskim atletskim prvenstvima. Bronzanu medalju je svojila na Prvenstvu Evrope u Atini 1969. godine, a zlatnu u Helsinkiju 1971. godine.

Po završetku sportske karijere živela je u Zagrebu sa svojom porodicom, a zatim je došla u Srbiju i izabrala Kruševac, u kojem je svoje ogromno atletsko znanje i iskustvo prenosila mladim generacijama nesebično i istrajno u Atletskom klubu “Kruševac”.

Svetska rekorderka i evropska šampionka, najveća u istoriji atletike u Jugoslaviji i Srbiji zapamćena je kao veliki sportski radnik, odličan čovek i stub svoje porodice.

Na komemoraciji su se od Vere Nikolić Ćasić oprostili predsednik Sportskog saveza Kruševac Bojan Obradović i predsednica Atletskog kluba “Kruševac” Spomenka Obradović, a u knjigu žalosti upisao se veliki broj Kruševljana, koji žale za odlaskom ove sportske dive.

Centralna komemoracija povodom smrti Vere Nikolić Ćasić održan je u Atletskoj dvorani u Beogradu, a Opština Ćuprija je povodom njene smrti proglasila Dan žalosti.

Ž. M. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track