PROMOCIJA MIRA U SVETU: Tomas Bah posetio Hirošimu uoči početka Olimpijskih igara
Foto: Profimedia

TOKIO 2021

PROMOCIJA MIRA U SVETU: Tomas Bah posetio Hirošimu uoči početka Olimpijskih igara

Ostali sportovi -

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Nemac Tomas Bah (67), posetio je danas Hirošimu, kako bi promovisao mir u svetu uoči Olimpijskih igara u Tokiju, koje počinju naredne nedelje, uprkos protivljenju nekih preživelih stanovnika napada atomskom bombom iz 1945. godine, koji kažu da je poseta politički motivisana.

Bahov jednodnevni put od Tokija do Hirošime, koji predstavlja globalnu kampanju za ukidanje nuklearnog naoružanja, dolazi u vreme kada je javnost u Japanu isfrustrirana zbog insistiranja MOK-a na održavanju Igara, uprkos pandemiji korona virusa, prenosi agencija Kjodo.

Bah je posetio Memorijalni park mir u Hirošimi i prisustvovao minutu ćutanja nakon što je položio venac na spomenik posvećen žrtvama atomskog bombardovanja, koje su izvele SAD u Drugom svetskom ratu.

Civilna grupa koja je pozivala na prekid Bahove posete Hirošimi, navela je u onlajn peticiji da će održavnje Olimpijade usred pandemije "zanemariti ljudsko zdravlje i živote, i pokazuje da Igre nisu festival mira".

Peticija, koja je započeta prošle nedelje, je dobila više od 70.000 potpisa do jutros.

Tokio je u četvrtak zabeležio 1.308 novih slučajeva korona virusa, što je najveća brojka još od 21. januara.

Tokio 2020, Tokio 2021, Olimpijski krugovi, olimpijski krugovi, Olimpijske igre, olimpijske igre ilustracija
foto: Profimedia

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track