Lensu Armstrongu oduzimaju sve titule i medalje

Lensu Armstrongu oduzimaju sve titule i medalje

Ostali sportovi -
Armstrong je i ranije bio predmet brojnih istraga, ali se od njih uglavnom na neobjašnjiv način odustajalo ili je proglašavan nevinim

NJUJORK - Savezni sud u Teksasu odbacio je kontratužbu bivšeg šampiona u biciklizmu Lensa Armstronga protiv američke Antidoping agencije (USADA).

Lens Armstrong, sedmostruki pobednik na "Tur d Fransu" po čemu je svetski rekorder, naveo je u tužbi da je USADA izašla iz okvira svoje nadležnosti, kao i da arbitražni postupak krši njegova ustavna prava, prenosi AP.

Sudija Saveznog suda u Ostinu odbacio je tužbu protiv USADA, čime je praktično omogućeno da se nastavi sudski postupak protiv Armstronga koji se tereti da je koristio doping u vreme kada je osvajao titule. Ako se to dokaže na sudu, Armstrongu će doživotno biti zabranjeno da učestvuje u svim takmičarskim sportovima i oduzete sve titule koje je osvajao.

Poslednji put Armstrong se takmičio na "Tur d Fransu" 2010. godine. USADA u postupku koji se vodi protiv Armstronga navodi da je najuspešniji biciklista svih vremena konstantno koristio steroide i sredstva za zgrušavanje krvi u periodu od 1999. do 2005, kada je osvajao sve titule na "Tur d Fransu".

On sam tvrdi da nikada u karijeri nije koristio doping, ali u novom postupku koji protiv njega vodi USADA 10-ak njegovih klupskih kolega iz tog perioda tvrdi da su svi oni, uključujući i Armstronga, koristili doping za postizanje boljih rezultata. Ako se to potvrdi, biće to najveći skandal u novijoj istoriji sporta, posebno američkog, jer Armstrong ima status velike zvezde u toj zemlji koji nadilazi sportske okvire.

Popularnost je dodatno učvrstio pošto je uspeo da se vrati posle raka testisa i ostvari pobede na "Tur d Fransu", Poznat je kao marketinški veoma isplativa sportska zvezda i zahvaljući tome ima sopstvenu sportsku liniju "Liv Strong" (Livestrong) koju sponzorišu velike kompanije poput Najkija i proizvođača bicikala Trek.

Iako ima 41 godinu, Armstrong i dalje učestvuje na trkama, ali od prošle godine samo u SAD. Armstrong je učestvovao i u trkačkim maratonima u Njujorku, kao i u triatlonu. Prošle godine najavio je da se povlači iz profesionalnog biciklizma, ali se aktivirao u fizički jednom od najtežih takmičenja "Ajron men", trijatlonu u kojem je takođe beležio pobede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track