PONOVO U BEOGRADU: Roj Džons Junior sleteo u srpsku prestonicu spreman da podeli boks čaroliju sa Srbijom i svetom
Foto: BSS

BOKS

PONOVO U BEOGRADU: Roj Džons Junior sleteo u srpsku prestonicu spreman da podeli boks čaroliju sa Srbijom i svetom

Ostali sportovi -

Jedan od najboljih boksera svih vremena - Roj Džons Junior ponovo je u Beogradu.

Legendarni šampion koji je ujedno i promoter Svetskog prvenstva u boksu, koje će biti održano u beogradskoj Areni od 26. oktobra do 6. novembra 2021, odmah po sletanju na aerodrom “Nikola Tesla” izrazio je veliko zadovoljstvo što je za manje od dva meseca u novoj poseti glavnom gradu Srbije, ovaj put u ulozi profesora plemenite veštine.

Svetski dan boksa biće obeležen 27. avgusta 2021. manifestacijama širom sveta, a centralno obeležavanje ove godine pripalo je Beogradu kao domaćinu SP.

Svi koji se nađu na Trgu u Beogradu od 18 časova 27. avgusta imaće tu priliku i zadovoljstvo da uživo isprate čas boksa koji će održati velikan plemenite veštine i jedan od najboljih boraca u istoriji, koji je osvojio sve što se osvojiti može, koji i dalje ima istu žeđ za ovim sportom kome je posvetio život.

Roj Džons Junior osvojio je titule u sve četiri težinske kategorije, uključujući titule u srednjoj, super srednjoj, poluteškoj i teškoj kategoriji, i jedini je bokser u istoriji koji je započeo svoju profesionalnu karijeru u lakoj srednjoj kategoriji, a zatim stigao do titule prvaka u teškoj kategoriji. Kao amater predstavljao je Sjedinjene Američke Države na Letnjim olimpijskim igrama 1988. godine, osvojivši srebrnu medalju u lakoj srednjoj kategoriji nakon jedne od najkontroverznijih odluka u istoriji boksa.

Roj Džons junior
foto: Profimedia

Mnogi smatraju da je Jones jedan od najboljih boksera svih vremena, a poseban pečat u istoriji sporta ostavio je 2003. kada je osvojio WBA titulu u teškoj kategoriji, postavši prvi bivši šampion u srednjoj kategoriji koji je osvojio titulu teške kategorije na šta se čekalo 106 godina. Godine 1999. postao je neprikosnoveni šampion u poluteškoj kategoriji ujedinivši titule WBA, WBC i IBF. U profi ringu odboksovao je 75 mečeva, zabeležio 66 pobeda, od toga 47 nokautom.

Džons je bio poznat po svom jedinstvenom stilu borbe koji je prkosio mnogim najstarijim bokserskim tradicijama. Njegov stil se u velikoj meri oslanjao na njegovu veliku brzinu ruku, reflekse, atletizam, inteligenciju i snagu nokauta koji su često bili odlučujući faktori u većini njegovih borbi.

Legendarni Džordž Forman, dvostruki šampion sveta i osvajač zlatne medalje na OI rekao je jednom prilikom za Roja Džonsa Juniora:"udara poput teške kategorije i kreće se kao laka kategorija." Za Džonsa se takođe kaže da je integrisao borbe petlova u svoj bokserski stil, često koristeći preterane finte da uhvati svoje protivnike van ravnoteže. Takođe je imao mogućnost da zadaje udarce iz čudnih uglova koje njegovi protivnici nisu videli, a njegov neobičan stil bilo je vrlo teško prilagoditi većini protivnika koji su se često borili da pronađu sparing partnera koji bi mogli imitirati njegov jedinstveni stil.

Za mnoge Džons je najveći boks šampion svih vremena, neponovljivi maestro magičnog četverougla koji će tu jedinstvenu čaroliju boksa kroz javni čas predstaviti u srcu Beograda i poslati je širom meridijana.

(Kurir sport/BSS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track