ZAMENA ZA RAIKONENA: Botas potpisao višegodišnji ugovor sa Alfa Romeom
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

FORMNULA 1

ZAMENA ZA RAIKONENA: Botas potpisao višegodišnji ugovor sa Alfa Romeom

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Valteri Botas potpisao je višegodišnji ugovor sa Alfa Romeom, za koji će voziti od naredne sezone, saopšteno je danas.

Botas će u ekipi zameniti Kimija Raikonena, koji će na kraju sezone završiti karijeru.

"Zahvalan sam na poverenju koje mi je ekipa ukazala i jedva čekam da uzvratim poverenje. Ponosan sam na sve što smo zajedno postigli, ali još nije ništa gotovo, pošto je pred nama najveći izazov do sada, da pokušamo da osvojimo osmu šampionsku titulu u konkurenciji konstruktora", rekao je Botas.

On je pet godina vozio za Mercedes, zajedno sa Luisom Hamiltonom. Finac je ostvario devet pobeda i imao je 17 pol pozicija u 92 trke za Mercedes. Ostvario je 54 plasmana na podijum i učestvovao u osvajanju četiri titule u konkurenciji konstruktora.

"Jasan je potencijal Alfa Romea i radujem se prilici da pomognem ekipi da napreduje, posebno sa novim propisima koji sledeće godine stupaju na snagu, a koji pružaju priliku ekipi da napravi iskorak", naveo je Botas.

Spekuliše se da će Botasa zameniti vozač Vilijamsa Džordž Rasel, koji je juniorski vozač Mercedesa.

On je prošle sezone vozio jednu trku za Mercedes, kada je zamenio Luisa Hamiltona, koji je imao korona virus.

"Ovo nije bio lak proces i jednostavna odluka. Valteri je obavio fantastičan posao u poslednjih pet sezona i dao je važan doprinos našem uspehu i napretku. Zajedno sa Luisom, Valteri je postavio reper partnerstva izmedju timskih kolega u sportu i to je bilo dragoceno oružje u našim bitkama za šampionat i podstaklo nas da ostvarimo uspeh bez presedana", rekao je direktor Mercedesa Toto Volf.

"Botas je apsolutno zaslužio da ostane u ekipi, drago mi je što je mogao da izabere uzbudljiv izazov sa Alfom sledeće godine kako bi nastavio karijeru na vrhunskom nivou", dodao je Volf.

Botas je trenutno treći u šampionatu sa 123 boda, a ispred su Maks Verstapen iz Red Bula sa 224,5 bodova i Luis Hamilton sa 221,5.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track