DVE SEKUNDE GA DELE OD ISTORIJE: Bekele želi da obori svetski rekord u maratonu u Berlinu
Foto: EPA/HAYOUNG JEON

ATLETIKA

DVE SEKUNDE GA DELE OD ISTORIJE: Bekele želi da obori svetski rekord u maratonu u Berlinu

Ostali sportovi -

Atletičar iz Etiopije Kenenisa Bekele rekao je da se nada da će na predstojećem maratonu u Berlinu oboriti svetski rekord, koji mu je 2019. godine izmakao za samo dve sekunde.

Bekele se pre devet meseci zarazio korona virusom, a u nedelju želi da sa svojih 39 godina obori rekord u Berlinu, na stazi na kojoj je svetski rekord obaran čak sedam puta od 2003. godine.

Poslednji put je oboren 2018. godine kada ga poboljšao Kenijac Eliud Kipčoge, postavši prvi čovek koji je kroz cilj prošao ispod dva sata i dva minuta - 2:01,39.

"Pre dve godine sam došao da poboljšam svoj lični rekord i malo sam se plašio da udjem u korak sa svetskim rekordom. Ali, ovog puta sam vrlo siguran i daću sve od sebe da ga oborim", rekao je Bekele, a preneli svetski mediji.

Kenenisa Bekele
foto: EPA/HAYOUNG JEON

Dugogodišnji vlasnik svetskih rekorda na 5.000 i 10.000 metara potvrdio je i da će 7. novembra učestvovati na maratonu u Njujorku.

"Nakon dve godine bez maratona, želim da iskoristim ovu priliku i istrčim dva u šest nedelja", rekao je on.

Na pitanje o svojim godinama, Bekele je odgovorio s osmehom.

"Mnogi ljudi su zabrinuti zbog mojih godina, ali ne i ja. Moje godine nisu problem za maraton, imam dobru energiju i ne osećam godine. Ostalo mi je još nekoliko godina da nastupim najbolje što mogu i dovoljno vremena da ostvatim svoj cilj - da oborim svetski rekord", rekao je on.

Na maratonu u Berlinu glavni rival bi trebalo da mu bude njegov sunarodnik Guje Adola, koji je svoje najbolje vreme (2:03,46) postavio u Berlinu 2017. godine.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track