KASAČI TRKAMA U PANČEVU ZAVRŠILI SEZONU KONJSKIH TRKA U SRBIJI: Akoš Berenji najbolji u vožnji dvoprega u Kelebiji
Foto: Tattersalls

KONJIČKI SPORT

KASAČI TRKAMA U PANČEVU ZAVRŠILI SEZONU KONJSKIH TRKA U SRBIJI: Akoš Berenji najbolji u vožnji dvoprega u Kelebiji

Ostali sportovi -

Ekspert za konjske trke Aleksandar Pavlović tvrdi da galoperi trenera iz Šapca Šendekovića mogu u 100. derbiju da ugroze Luisa Fernanda, plaćenog 40.000 funti u Njumarketu

Zekan izuzetnog pedigrea koji se zove Luis Fernando, oždrebljen 2019. godine u Irskoj - otac pobednik Engleskog i Irskog derbija pre sedam godina Australija (Velika Britanija), majka Bivičed (Irska), deda po ocu irski super-pastuv Galileo, biće glavna atrakcija sledeće godine na Beogradskom hipodromu, pogotovo jer je na programu jubilarni 100. galopski derbi. Ovog konja je nedavno na aukciji u Njumarketu kupio predsednik Srpskog galopskog saveza i prvi čovek KK Perjanik Andrija Jovićević za čak 38.000 gvineja (oko 40.000 funti).

- Iako se radi o galoperu sa vrhunskim pedigreom, veoma sam sumnjičav šta može da uradi u Beogradu na pesku, pogotovo u prvoj klasnoj trci na 1600 metara. Luis Fernando je konj za veoma duge distance, kao dvogodac trčao je na mekanim stazama, što možda ukazuje da ima problema sa leđima. Dobio sam informaciju da je trener Bojan Šendeković kupio dva galopera za ukupno 40.000 funti i oni mogu ozbiljno da ugrze Luisa Fernanda - rekao je dokazani ekspert za konjske trke Aleksandar Pavlović, poznat po tome što je iz Srbije prodao najskupljeg konja ikada - Bilija Alena (osvajač "triple krune" 2004) za 350.000 evra Japancu Tanaki.

Finalna etapa šampionata vozača Mediterana i Crnog Mora u kasačkom sportu održaće se na Siciliji u periodu od 7. do 9. decembra. Prethodno će vozači kasačkih grla iz Srbije u subotu u Budimpešti imati tradicionalni sastanak sa kolegama iz Mađarske, a tom prilikom na hipodromu "Kinčem park" biće organizovane i trke.

Kraj kasačke sezone u Srbiji bio je u nedelju u Pančevu, gde je održan treći ovogodišnji trkački sastanak sa skromnim nagradnim fondom. Najuspešniji članovi domaćeg kluba KK Pančevac 1926 su grlo Tekila i vozač Miloš Kovačević, koji živi u Beču.

Privatna Arhiva
foto: UKSS

Sve trke su bile na 1600 metara uz autostart, a "Memorijal Radomira Stamenkovića"-kriterijum za grla od 3. godine (80.000 dinara), dobilo je grlo Tekila u vlasništvu Aleksandra Jankulova iz Dolova, a u sulkama je bio Miodrag Pantić iz Kragujevca, uz ostvareno vreme 1:21,3 prosečno po kilometru, dok je druga bila Polka (vozač Božidar Miloradović), 1:22,4. Miodrag Pantić je dobio trku "Dedijer i Farmer" (50.000 dinara) sa Super Bulom (1:18,6). Održana je i "Trka grada Pančeva" (50.000 dinara), a pobedilo je grlo Parma Ferm koje je vozio Boris Kečenović, vreme 1:19,4. Pobednik trke "Memorijal Krste Vasića" je grlo oždrebljeno u Italiji Vanila MMS (vozač Nemanja Mašić, vlasnik Marko Dinčić), vreme 1:17,8.

Proteklog vikenda na terenima ergele Kelebija, na samoj granici sa Mađarskom, održano je treće ujedno i završno kolo otvorenog prvenstva Srbije u vožnji dvoprega 2021. u organizaciji Savez za konjički sport Srbije za olimpijske I FEI discipline, i u saradnji sa KK " Fejvori" iz Kelebije.

Nakon što su takmičari izvezli dresurnu vožnju i vožnju preciznosti, određen je i poredak najboljih u 2021.godini posle ukupno tri održana kola. Najbolji je Akoš Berenji sa 48 bodova, drugi je Milan Gaković 42, a treće mesto je pripalo predstavnici domaćina Terez Keresteš 41.

Bila je ovo duga i neizvesna sezona u zaprežnom sportu Srbije, a ako se tome dodaju i mnogobrojne fijakerijade, pogotovo u Sremu gde se od davnina drže carski konji lipicaneri, kada se sve sumira, može da se dobije prelazna ocena. Ono što sledi su dopune određenih pravila, a od sledeće godine biće i novi FEI dresurni test koji će se voziti.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track