USIJANJE U ABU DABIJU! Nedelja je dan D: Neka pobedi bolji!
Foto: AP/Jon Super, EPA/Lars Baron

FORMULA 1

USIJANJE U ABU DABIJU! Nedelja je dan D: Neka pobedi bolji!

Ostali sportovi -

Direktor ekipe Mercedes Toto Volf i njegov kolega iz Red Bula Kristijan Horner poželeli su da u poslednjoj trci u šampionatu Formule 1, koja će odlučiti o titulama u konkurenciji vozača i konstruktora, pobedi bolji

Poslednja trka u sezoni vozi se u nedelju od 14 časova u Abu Dabiju.

Za titulu se bore sedmostruki svetski prvak 36-godišnji Britanac Luis Hamilton iz Mercedesa i 24-godišnji Holanđanin Maks Verstapen iz Red Bula. Obojica imaju po 369,5 bodova.

U konkurenciji konstruktora aktuelni šampion Mercedes ima 587,5 bodova, a Red Bul 559,5.

Volf je rekao da svako ima svoje gledište dogadjaja, pa i Verstapen, koji je ocenio da ima drugačiji tretman, odnosno da je kažnjavan za neke situacije u kojima nisu kažnjavani drugi vozači.

"Mi imamo jasno viđenje stvari koje se očigledno razlikuje od Red Bulovog i to je u redu. Morate da znate da oni gledaju kroz drugačije naočare i imaju svoje mišljenje, a mi vidimo kroz naše naočare. Stjuarti imaju težak posao da ostanu neutralni i donose odluke", rekao je Volf.

Tokom sezone, a posebno u završnici, direktori ekipa su se "prepucavali" preko medija, njihov odnos je zategnut, ali su danas na konferenciji za novinare bili kolegijalni, iako su se jedva pogledali.

Novinare je dzanimalo šta Volf i Horner imaju da kažu jedan drugome.

"Srećno. Neka najbolji vozač i najbolji tim pobede", rekao je Volf i pružio ruku ka Horneru.

"Baš tako", odgovorio je Horner i prihvatio pruženu ruku kolege iz Mercedesa.

To je dramatična razlika u odnosu na konferenciju za novinare uoči Velike nagrade Katara 19. novembra, kada je napetost bila velika i videlo se neprijateljstvo u njihovom govoru tela.

"Ne moram da idem na večeru sa Totom. Ne moram da ga ljubim u ... ili nešto slično", rekao je tada Horner.

Volf je uzvratio komentarom: "Ono što je počelo kao olimpijski boks, pretvorilo se u profesionalni, a sada je MMA. Rukavice su skinute".

Luis Hamilton
foto: Profimedia

U tom trenutku Verstapen je imao 14 bodova prednosti.

Hamilton je ostvario tri uzastopne pobede i omogućio sebi da udje u poslednju trku izjednačen sa Verstapenom po broju bodova. Medjutim, njegov rival je u prednosti zbog pobede više u sezoni - devet.

"Ko bi rekao da ćemo ove sezone imati šansu za trofej. Biti izjednačen sa Luisom je izvanredno, sjajan šampionat. U poslednjih osam godina niko nije bio blizu Mercedesu. Bilo je napeto, u nekim situacijama je bilo frustrirajuće, pritiskali smo jedni druge, pritiskali smo naše protivnike i evo nas u poslednjoj trci. Ovo kao da liči na 'Skvid gejms'", rekao je Horner.

Na današnjem prvom treningu u Abu Dabiju Verstapen je bio najbrži, dok je na drugom najbolje vreme zabeležio Hamilton.

"Jedina šansa da osvojimo titulu je da pobedimo Luisa i mi to želimo da uradimo na stazi", naveo je Horner.

Maks Verstapen, Luis Hamilton
foto: EPA/Zsolt Czegledi

Direktor trka Formule 1 Majkl Masi je svim ekipama poslao podsetnik na pravila i sportsko ponašanje, kao i na kazne koji bi mogle da uslede. Spekuliše se da je to bila poruka Verstapenu i Red Bulu, zbog agresivne vožnje Holandjanina.

"Maks vozi strastveno, doneo je nove navijače u sport ove godine i ne želimo da se promeni. Želimo da vozi upravo onako kako zna, što ga je dovelo u situaciju da se bori za titulu svetskog šampiona" rekao je Horner.

Hamilton je rekorder sa 103 pobede u Formuli 1.

On će pokušati da postane rekorder i po broju titula, pošto je sada izjednačen sa Mihaelom Šumaherom.

Verstapen pokušava da osvoji prvu šampionsku titulu. Ako uspe, to će biti prvi put od 2014. godine da šampion ne dolazi iz ekipe Mercedes.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track