PODVIG DVOGOCA ELIJANA U FRANCUSKOJ: Galoper koga je Slobodan Tešić odveo sa Beogradskog hipodroma pobedio u Dovilu!
Foto: Facebook

KONJIČKI SPORT

PODVIG DVOGOCA ELIJANA U FRANCUSKOJ: Galoper koga je Slobodan Tešić odveo sa Beogradskog hipodroma pobedio u Dovilu!

Ostali sportovi -

Konj koji je na hipodromu kraj Careve ćuprije bio u treningu kod Miroslava Kolara, odneo pobedu u trci na politrak stazi za nagradni fond od 27.000 evra

Galoper star dve godine koji se zove Elijano, koga je u Francusku odveo harizmatični Beograđanin sa Čukarice i bivši skijaš Slobodan Tešić, ostvario je veliku pobedu u Normandiji, na hipodromu u Dovilu (nagradni fond 27.000 evra, 1900 metara, ukupno 15 konja na politrak stazi). Elijano, na koga je kvota na PMU totalizatoru bila 8,8, bio je za čak četiri dužine bolji od drugoplasiranog u značajnoj trci za dvogoce debitante "De la Ganjeri", pobedničko vreme 1:59,89. Džokej je bio Teo Bašelot, a Elijano je u treningu kod Đanluke Bjetolinija u trening centru hipodroma Mezon-Lafit u severnom Parizu. Kao vlasnica formalno se vodi gospođa Lusila Bjetolini, supruga od trenera.

Elijano je oždrebljen i odgajan u Nemačkoj na jednoj od tamošnjih najuspešnijih ergela - Rotgen pored Kelna. Kupljen je kao jarling (godišnjak) na aukciji u Baden Badenu za 14.000 evra. Pre nego što ga je Tešić, sa trogodim Gideonom Grejom odveo u Francusku, bio je u treningu kod Miroslava Kolara na hipodromu kraj Careve ćuprije.

Slobodan Tešić
foto: Beogradski džokej klub

Donekle i ekscentrični konjar sa neprekidnim stažom od tri decenije Slobodan Tešić podsetio je da je trogodi Gideon Grej u Beogradu ove godine u dva starta ostvario obe pobede, a sada je u Normandiji na internacionalnoj sceni zablistao i dvogodac Elijano. Za razliku od njega, Gideon Grej, takođe u treningu kod Đanluke Bjetolinija, koga je jahao Simon Plank, bio je tek osmi u trci na 1500 metara.

- Idem tamo gde mi je mesto i gde pripadam - rekao je za Kurir Slobodan Tešić, povodom podviga koji je u Francuskoj napravio njegov konj Elijano.

Tešić je jedno vreme, uz iskrenu podršku princeze Jelisavete Karađorđević, bio predsednik obnovljenog Beogradskog džokej kluba, ali nije uspeo u nameri da ponovo zaživi u održivom kapacitetu, tako da je ta misija propala. Inače, nekada veoma moćni Džokej klub u Beogradu je osnovan 1923. godine, a počasni predsednik je bio Jelisavetin otac knez Pavle Karađorđević.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track