POZNATE LIČNOSTI KOJE SU NAS NAPUSTILE OVE GODINE: Planeta je ostala bez velikana svetskog sporta
Foto: Pritnscreen, Profimedia, AP

LEGENDE

POZNATE LIČNOSTI KOJE SU NAS NAPUSTILE OVE GODINE: Planeta je ostala bez velikana svetskog sporta

Ostali sportovi -

Među preminulima i čuvena fudbalska zvezda Gerd Miler

Godina na izmaku nažalost, nije bila samo kobna po srpske sportiste nego i svetske.

Ovo je podsetnik samo na neke od najvažnijih imena u sportu na globalnom nivou, koji su izgubili najvažniju životnu bitku.

Napustio nas je Gerhar Gerd Miler - Bio je čuveni nemački fudbaler.

Legendarni brazilski igrač Pele, imenovao ga je 2004.godine za jednog od 100 najboljih živih fudbalera na svetu. Najviše se istakao u Bajernu iz Minhena, ali i u dresu nemačke reprezentacije.

Postigao je neverovatnih 566 golova u 607 takmičarskih utakmica za Bajern i postavio rekord od 365 golova u Bundesligi. Sedam puta je osvajao titulu najboljeg strelca. Za reprezentaciju Nemačke je postigao 68 golova na 62 utakmice. Preminuo je u 76.godini života.

Gerd Miler
Gerd Miler
foto: Profimedia

Manolo Santana - Još jedna legenda i to teniska, napustila je sportski svet. Španski teniser je osvojio četiri grend slem titule u singlu (Rolan Garos dva puta, Vimbldon 1966. i US Open 1965.).

Zaslužan je za porast popularnosti tenisa u Španiji. Osvojio je i zlatnu medalju za Španiju na Olimpijskim Igrama u Meksiku 1968.godine u pojedinačnoj konkurenciji. Po njemu se zove Centralni teren na mastersu u Madridu "Manolo Santana".

Preminuo je 11.12.2021. godine u Marbelji u 83.godini.

Manolo Santana
foto: Profimedia

Zlatko Kranjčar - jugoslovenski i hrvatski fudbaler. Od februara 2010. do septembra 2011. bio je selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore. Za reprezentaciju je igrao 11 puta i postigao tri gola. Njegov sin, Niko, takođe je bio fudbaler. Umro je 01.marta u Zagrebu u 65.godini života.

Zlatko Kranjčar, Cico Kranjčar
foto: Profimedia

Li Evans - bio je američki sprinter. Osvojio je dve zlatne medalje na Olimpijskim Igrama 1968.godine. Postavio je svetske rekorde na 400 metara i štafetu 4x400 metara, od kojih su obe stajale 20, odnosno 24 godine. Preminuo je u 75.godini u Lagosu u Nigeriji, 19.maja.

Li Evans
foto: Printscreen YT
Li Evans
foto: Profimedia

Žan Pjer Adams - bio je francuski profesionalni fudbaler. Igrao je na poziciji centralnog beka. Za Francusku je 1970-ih igrao 22 puta, a na klupskom nivou igrao je fudbal Divizije 1 za Nimes, Nicu i PSŽ. Preminuo je u 73.godini nakon što je 39 godina bio u komi zbog greške lekara prilikom operacije!

Adam Džon Miler - engleski profesionalni fudbalski golman. Svoju karijeru započeo je već sa 14 godina u Arsenalu. Preminuo je u svojoj 52.godini života.

Kurir sport D.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track