LEDENI SPEKTAKL U PTIČJEM GNEZDU: Otvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu, Marko Vukićević nosio zastavu Srbije (FOTO)
Foto: Printskrin

ZOI

LEDENI SPEKTAKL U PTIČJEM GNEZDU: Otvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu, Marko Vukićević nosio zastavu Srbije (FOTO)

Ostali sportovi -

Sportisti prodefilovali ispred predsednika Kine Si Đipinga, Srbiju predstavljaju Nevena i Marko.

Zimske olimpijske igre, 24. po redu otvorene su spektakularnom ceremonijom na Nacionalnom stadionu "Ptičje gnezdo" u Pekingu. Svečanom defileu najboljih planetarnih takmičara u zimskim sportovima prethodio je umetnički program kojim je predstavljeno buđenje proleća u Kini, a celokupan spektakl "začinjen" je velikim vatrometom iznad stadiona.

Ptičje gnezdo
foto: Pritnscreen

Na takmičenju na kojem će učestovovati skoro 3.000 sportista u sedam sportova i 15 disciplina, Srbiju će predstavljati Nevena Ignjatović i Marko Vukićević, koji je nosio zastavu naše zemlje na otvaranju Igara. Srpska skijašica će nastupiti u dve discipline - spustu i alpskoj kombinaciji, dok će naš skijaš pokušati da ostvari što bolji rezultat u spustu.

Marko Vukićević
foto: EPA/Alex Plavevski

Takmičenja će se održavati u Pekingu, Jancinu i u Džangđakou u susednoj provinciji Hebej. Zimske olimpijske igre biće održane pod strogim zdravstvenim pravilima zbog pandemije korona virusa i trajaće do 20. februara, a Peking je ovom organizacijom postao prvi grad u istoriji nakon što je bio domaćin najvećeg planetarnog takmičenja i na leto 2008. godine.

Srbija
foto: Pritnscreen

15.11 - Džeki Čen unosi olimpijski baklju na Nacionalni stadion

Prvi put u istoriji olimpijska baklja nošena je i kroz vodu. Posle slavnog glumca, plamen je prošao kroz ruke još šestoro legendarnih kineskih sportista.

Na kraju je završila u pahulji.

olimpijska baklja, plamen, baklja
foto: Pritnscreen
olimpijska baklja, plamen, baklja
foto: Pritnscreen
olimpijska baklja, plamen, baklja
foto: Pritnscreen

15.08 - "Ptičje gnezdo" u pahuljama

Nacionalni stadion ispunjen je pahuljama, dok mališani pevaju pesmu o belim golubovima pod nazivom "Pahulja".

15.04 - SLEDI ZAKVETVA

Četvorica Kineza koji predstavljaju sve učensike ovogodišnjih ZOI položiće zakletvu koju je napisao osnivač modernih Igara Pjer de Kuberten.

"Obećavam u ime takmičara da ćemo se na Olimpijskim igrama boriti časno i poštujući propise, takmičiti se viteški za slavu sporta i čast naših ekipa“.

15.01 - MOTIVI GODINE TIGRA

Hor od 40 dečaka i devojčica izplanine Hebaj obučenih u šare tirga pevaju himnu Zimskih olimpijskih igara. Odeveni su u motive životinje koja je jedan od simbola ovogodišnjih ZOI jer je nova 2022. godina, koja je u Kini počela 1. febuara godina - tigra.

Peking, ZOI, Tigar
foto: Printskrin

Predsednik Srbije poželeo je sreću Neveni i Marku na takmičenju u Pekingu.

"Našu Srbiju predstavljaju takmičari u alpskom skijanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukićević. Svu sreću im želim na ZOI. Živela Srbija", poručio je Vučić.

14.17 - TIM SRBIJE PRODEFILOVAO "PTIČJIM GNEZDOM"

Zastavu Srbije na svečanom otvaranju ZOI u Pekingu nosio je skijaš Marko Vukićević.

Srbija
foto: Pritnscreen
Zimske olimpijske igre, Peking, ZOI, Srbija, Marko Vukićević, Nevena Ignjatović
foto: Printskrin
Zimske olimpijske igre, Peking, ZOI, Srbija, Marko Vukićević, Nevena Ignjatović
foto: Printskrin
Zimske olimpijske igre, Peking, ZOI, Srbija, Marko Vukićević, Nevena Ignjatović
foto: Printskrin
Srbija
foto: Pritnscreen

14.06 - Defile najboljih planetarnih sportista još uvek traje

Očekuje se da uskoro prodefiluje i tim Srbije

13.28 - Noviteti na ceremoniji ZOI

Prvi put u istoriji Igara umesto tabli na kojima piše ime države, devojke nose pahulje!

pahulja
foto: Pritnscreen

13.19 - Počeo defile sportista!

Na takmičenju će učestovovati gotovo 3.000 sportista u sedam sportova u 15 disciplina. Među učesnicima su i srpski skijaši Marko Vukićević, koji će nositi zastavu na otvaranju i Nevena Ignjatović. Takmičenja će se održavati u Pekingu, Jancinu i u Džangđakou u susednoj provinciji Hebej.

Peking je postao prvi grad domaćin Letnjih i Zimskih olimpijskih igara, nakon što je najveće takmičenje organizovao na leto 2008. godine. Zimske olimpijske igre biće održane pod strogim zdravstvenim pravilima zbog pandemije korona virusa i trajaće do 20. februara.

13.17 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanoj ceremoniji otvaranja ZOI

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

13.09 - Predsednik Kine Si Điping i predsednik MOK-a Tomas Bah podravili su sve prisutne

Si Điping
foto: Pritnscreen

13.00 - Počinje svečana ceremonija otvaranja. Tema je "Buđenje proleća", pošto danas u Kini zvanično počinje najlepše godišnje doba.

buđenje proleća
foto: Pritnscreen
Ptičje gnezdo
foto: Pritnscreen
Ptičje gnezdo
foto: Pritnscreen

12.40 - Još 20 minuta do početka otvaranja ZOI

Ostalo je još 20 minuta do početka svečane ceremonije otvaranja ZOI u Pekingu. Sve je spremno za planetarni spektakl.

11.55 - Selektor hokejašica Finske napustio ekipu, hitni porodični razlozi

Selektor ženske hokejaške reprezentacije Finske Pasi Mustonen napustio je ekipu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i vratio se kući zbog hitnih porodičnih razloga. Pomoćni trener Juso Toivola će preuzeti ekipu.

Finska je u prvom kolu izgubila sa 2:5 od SAD, a u subotu igra protiv Kanade. Mustonen je preuzeo ekipu 2014. godine i predvodio je do bronze na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. i do srebra na Svetskom prvenstvu godinu dana kasnije.

11.02 - Poslednje pripreme za cremoniju otvaranja u toku

Još dva sata ostalo je do početka svečanog otvaranja ZOI u Pekingu, a svetski fotoreporteri uslikali su trenutak probe vatrometa na "Ptijčem gnezdu".

Ptičje gnezdo
foto: AP

10.53 - AMERIČKI KLIZAČI U VOĐSTVU U EKIPNOJ KONKURENCIJI

Reprezentacija SAD u vođstvu je posle posle prvog dana ekipnog takmičenja u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Tim SAD predvodio je Nejtan Čen koji je sakupio 111,71 bod, a vođstvo posle prvog dana učvrstili su i parovi Medison Habel i Zakari Donahju i Aleksa Nierim i Brendon Frejzer. Selekcija SAD na prvom mestu ima dva boda više od Rusije i sedam više od Kine.

10.33 - SVETSKI REKORD KINE

Kineski par Suj Vencin i Cun Han postavili su novi svetski rekord po broju bodova u kratkom programu - 82,83 boda. Ekipno takmičenje nastavlja se u nedelju kratkim programom, a u ponedeljak je borba za medalje. Prvih pet reprezentacija iz kvalifikacija plasiraće se u finale.

Suj Vencin, Cun Han
foto: AP

10.16 - NAJSTARIJA TAKMIČARKA U PEKINGU IMA 49 GODINA

Najstarija sportiskinja u Pekingu je 49-godišnja Nemica Klaudija Pehštajn, brza klizačica koja ulazi u istoriju kao prva žena koja je osam puta učestvovala na najvećem sportskom takmičenju.

Klaudija Pehštajn
foto: AP

VELELPNI STADION "PTIČJE GNEZDO" DOMAĆIN CEREMONIJE OTVARANJA ZOI U PEKINGU

Nacionalni stadion u Pekingu takođe poznat i kao „Ptičje gnezdo“ je zdanje na kome su se održale ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara 2008. godine kao i mnoga takmičenja za vreme Igara.

Ptičje gnezdo
foto: AP

Temelji su počeli da se postavljaju 24. decembra 2003. godine. U februaru sledeće godine postavljeno je 100 nosećih stubova. Posle dve godine počelo je sklapanje čelične konstrukcije, a u novembru 2007. počela je unutrašnja dekoracija stadiona. U januaru 2008. postavljeno je 80.000 sedišta.

Prvi posetioci na „gnezdo“ su stigli 18. aprila a stadion je završen 28. juna.

Ptičje gnezdo
foto: AP

„Ptičje gnezdo“ zauzima površinu od 97.000 kvadratnih metara. Sem postojećih 80.000, za igre je postavljeno i 11.000 privremenih sedišta. Nalazi se na tzv. „Carskoj osi“ u liniji sa nekim od najznačajnijih građevina u Pekingu, kao što su Zabranjeni grad i trg Tjenanmen.

Svi objekti u kojima će se održavati takmičenja napajaće se energijom iz obnovljivih izvora. Novi objekti su izgrađeni po standardima energetske efikasnosti, od upotrebe vode do tehnologije izolacije i hlađenja zgrada.

Ptičje gnezdo
foto: AP

08.59 - Nevena i Marko jedini srpski predstavnici na ZOI

Srpska skijašica Nevena Ignjatović i skijaš Marko Vukićević, jedini predstavnici Srbije na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, najavili su da će dati sve od sebe da što bolje predstave zemlju i ostvare pozitivan rezultat.

"Daćemo sve od sebe, naravno teško je davati prognoze, pre ove povrede želja mi je bila plasman u Top 7 u alpskoj kombinaciji, ali sada će sve zavisiti od staze. Svi ćemo imati iste uslove, nadam se i dobrom startnoim broju i verujem u dobar rezultat", izjavila je Ignjatovićeva na konferenciji za medije, kojoj će ove Igre biti četvrte u karijeri, a najbolji rezultat joj je 14. mesto na prethodni u Pjongčangu.

Nevena Ignjatović
foto: OKS

Planirano je bilo da Ignjatovićeva učestvuje u tri discipline - spust, alpska kombinacija i superveleslalom, ali se od njega odustalo posle povrede.

Vukićeviću će igre u Pekingu biti treće u karijeri, njegova glavna disciplina je sput,a u Pjongčangu je zauzeo 25. mesto u kombinaciji.

"Srećan sam što mogu opet da idem na Igre jer sam prethodne dve godine kuburio sa povredom. Znam da ćemo predstavljati Srbiju na najbolji način i da ćemo ostaviti srce na stazi", istakao je Vukićević.

08.27 - PUTIN DOPUTOVAO U PEKING

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u Peking, gde bi trebalo da prisustvuje ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara, javila je kineska državna televizija. Putin bi danas trebalo da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, navodi CCTV.

Podsetimo, Rusija je jedna od zemalja čiji su zvaničnici pružili podršku Kini, za razliku od nekih drugih koji su objavili diplomatski bojkot ZOI.

Vladimir Putin
foto: Kineski radio Internacional

08.12 - DŽEKI ČEN NOSIO OLIMPIJSKU BAKLJU

Slavni glumac Džeki Čen učestvovao je u nošenju olimpijskog plamena na Kineski zid u sklopu promocije Zimskih olimpijskih igara koje se od petka održavaju u Pekingu. Više o tome pročitajte OVDE.

08.08 - SVEČANO OTVARANJE DANAS U 13 ČASOVA

Svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu na programu je u u 13 časova. Igre će zvanično otvoriti kineski predsednik Si Đinping. Na Igrama u Pekingu učestvuje 2.871 sportista iz 91 države. Srbiju će predstavljati takmičari u alpskom skijanju Nevena Ignjatović i Marko Vukićević, koji će nositi zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja.

07.57 - Predsednik Srbije prisustvuje otvaranju ZOI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u dvodnevnoj radnoj poseti Kini, tokom koje će se sastati sa kineskim predsednikom, a prisustvovaće i ceromoniji otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/PINK

MASKOTA ZOI U PEKINGU - Bing Dven Dvena

„Bing“ na mandarinskom kineskom jeziku znači led i simbolizuje čistoću i snagu, dok „Dwen Dwen“ na kineskom jeziku označava decu. Maskota označava jačinu i snagu uma sportista, ali u isto vreme označava i olimpijski duh.

Maskota za Peking 2022 je izabrana u okviru velikog konkursa na kojem je bilo preko 5800 predloga iz 35 zemalja! Jedan od zadatih kriterijuma prilikom raspisivanja konkursa bio je da maskota mora da predstavlja kinesku kulturu. Verovatno i zbog toga nije veliko iznenađenje što je izbor na kraju pao na najpopularniju životinju u Kini. Panda je u Kini prepoznata i proglašena za nacionalno blago!

Bing Dven Dven je svim prirastao za srce, pa su tako i iz Organizacionog komiteta naglasili: „Sa odelom od leda, srcem od zlata i ljubavlju prema svim zimskim sportovima, ova panda je spremna da podeli istinski duh olimpijskih vrednosti sa celim svetom.“

Peking 2022
foto: AP

Ovo su treće zaredom Olimpijske igre održane u Aziji, nakon Pjongčanga 2018. i Tokija 2020. S obzirom da su bili domaćini Letnjih olimpijskih igara 2008, Peking će biti prvi grad koji je bio domaćin i letnjih i zimskih OI.

Dana 31. jula 2015. godine Peking je na glasanju za domaćina pobedio Almati za četiri glasa.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track