VELIKI SKANDAL UZDRMAO KRALJICU SPORTOVA: Britanci bili SENZACIJA u Tokiju, a sada ostali bez osvojene medalje zbog dopinga!
Foto: Profimedia

DOPING SKANDAL

VELIKI SKANDAL UZDRMAO KRALJICU SPORTOVA: Britanci bili SENZACIJA u Tokiju, a sada ostali bez osvojene medalje zbog dopinga!

Ostali sportovi -

Britanska štafeta na 4x100 metara ostaće bez srebrne medalje osvojene na Olimpijskim igrama u Tokiju, nakon što je jedan od trkača iz tog tima pao na doping testu.

Sud za sportsku arbitražu doneo je ovakvu presudu i tako razočarao i trojicu atletičara koji su trčali u ovoj štafeti, a nisu koristili nedozvoljena sredstva, preneo je BBC.

Sidžej Udža bio je pozitivan na lek "Ostarin", koji je na zabranjenoj listi anabolika, kao i na zabranjenu supstancu označenu kao S-23, a prošlog meseca je zbog toga bio privremeno suspendovan.

On nije negirao da je prekršio antidoping pravila, ali je rekao da nije svesno ili namerno koristio doping i da je "izvor zabranjenih supstanci u uzorku mogao biti gutanje kontaminiranog suplementa".

Od uprave Svetske atletike traženo je da razmotri da li će pokrenuti postupak protiv atletičara, uključujući i moguću suspenziju.

doping
foto: Profimedia

Podsetimo, britanski tim završio je drugi posle Italije sa stotinkom zaostatka.

Kanada sada dobija srebro, a Kinezi napreduju na treći stepenik pobedničkog postolja i osvajaju bronzane medalje pola godine nakon što su Olimpijske igre u Japanu završene.

Udža je u štafeti 4 puta 100 metara trčao sa Žarnelom Hjuzom, Ričardom Kiltijem i Najtanijelom Mičel-Blejkom, i ovaj tim je predstavljao pravo iznenađenje na pobedničkom postolju.

Amerikanci nisu uspeli da se plaisraju u finale, a Jamajka koja je bila jedan od favorita od odličje je zauzela peto mesto .

Iza njih su završili samo Nemci, dok su štafete Japana i Gane diskvalifikovane.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track