PREDSEDNIK RK VOJVODINA IMA ODLIČNU IDEJU! Milan Đukić poziva: Zašto Srbija ne bi bila sedište SEHA Gasprom lige, umesto Hrvatske?
Foto: Privatna Arhiva

ima nade

PREDSEDNIK RK VOJVODINA IMA ODLIČNU IDEJU! Milan Đukić poziva: Zašto Srbija ne bi bila sedište SEHA Gasprom lige, umesto Hrvatske?

Ostali sportovi -

zanimljiva inicijativa, Rukometni savez na potezu

Predsednik Rukometnog kluba Vojvodina Milan Đukić uputio je pitanja Rukometnom savezu Srbije u vezi sa regionalnim takmičenjem SEHA Gasprom ligom, a koja se tiču njenog mogućeg stopiranja. Iza ovog šampionata stoji ruski naftni gigant, a s obzirom na proterivanje ruskih kompanija iz sveta sporta, sasvim je moguće da se ova liga ugasi.

Od osnivanja SEHA lige RK Vojvodina je jedini klub iz Srbije koji se u njoj takmiči od početka. Ovo regionalno rukometno prvenstvo okuplja timove iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Severne Makedonije, ali i Belorusije i ratom zahvaćene Ukrajine.

Milan Đukić
foto: Privatna Arhiva

Poslednja objava na sajtu SEHA šampionata postavljena je 26. februara i tiče se upravo Vojvodine. Kako se navodi, meč između Vojvodine i Neksea iz Našica, koji je trebalo da se igra u četvrtak, 3. aprila, odložen je za 15. april, a kao razlog navedeno je podudaranje sa evropskim i domaćim utakmicama. Ipak, pitanje je šta će biti sa samom ligom, te da li će se meč između šampiona Srbije i tima iz Hrvatske odigrati i u aprilu.

Evropska rukometna federacija (EHF) donela je u ponedeljak odluku o suspenziji reprezentacija Rusije i Belorusije, kao i timova iz ovih zemalja, iz svih evropskih takmičenja. Razlog su, naravno, ratna zbivanja u Ukrajini.

Pre same odluke EHF-a, pitanja u vezi sa opstankom SEHA regionalne lige, te položaja timova iz Srbije u njoj, predsednik RK Vojvodina Milan Đukić uputio je Rukometnom savezu Srbije. Đukić navodi za portal 021.rs da se pitanje SEHA Gasprom lige otvara zbog niza stvari, između ostalog, i činjenice da je glavni sponzor takmičenja najveća ruska kompanija.

- Pitanje SEHA Gasprom regionalne lige se logično nameće imajući u vidu pritisak vlasti zapadnih država da se klubovi odreknu sponzorstva Gasproma, kao što je slučaj sa Šalkeom, a tu je i pitanje opstanka Gasproma kao sponzora Lige šampiona u fudbalu. Ubeđen sam da će sankcija biti i kada je u pitanju regionalno rukometno takmičenje, jer se logo i slogan ruske kompanije nalazi na svakom gerfloru učesnika SEHA lige. Uz to, sedište SEHA lige je u Hrvatskoj, državi koja je uvela sankcije Rusiji - navodi Đukić.

RK Vojvodina
foto: Arkus liga

Po njegovim rečima, rukometni klubovi iz Srbije i savez ne treba da donose odluke pre vremena, ali u svakom slučaju treba da imaju spremne odgovore na pojedina pitanja.

- Šta ćemo da radimo ako SEHA lige nema od sledeće sezone? Šta ćemo da radimo ukoliko se broj klubova drastično smanji? Šta radimo u slučaju da se sedište lige menja? Ili, preciznije, zašto se ne ponudimo da sedište lige bude u Srbiji i time, 10 godina kasnije, ispravimo nepravdu 'trgovine' oko SEHA lige, i ispravimo štetu koja je nanela današnja 'engleska gospoda' srpskom rukometa - upitao je Đukić.

Đukić dodaje i da je preporučio Rukometnom savezu Srbije da zakaže sednicu Upravnog odbora na kojoj će se analizirati situacija u vezi sa SEHA šampionatom, ukazujući na to da Rukometni savez Severne Makedonije traži preraspodelu uticaja u takmičenju i da je vreme da isto učini i Rukometni savez Srbije.

Rukometaši Vojvodine ove sezone odigrali su tek jednu utakmica u SEHA šampionatu, tom prilikom izgubivši od Vardara. Pre toga srpskom šampionu odložena je utakmica protiv ukrajinskog Motora, a sada je za drugi datum zakazan i susret sa Nekseom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track