JEZIVO, RUSKIM HOKEJAŠIMA PRETE SMRĆU U AMERICI, ZOVU IH NACISTIMA: Čeh Hašek rekao Rusu Ovečkinu - Ti si KOKOŠIJE GOVNO!
Foto: Profimedia

mržnja

JEZIVO, RUSKIM HOKEJAŠIMA PRETE SMRĆU U AMERICI, ZOVU IH NACISTIMA: Čeh Hašek rekao Rusu Ovečkinu - Ti si KOKOŠIJE GOVNO!

Ostali sportovi -

Agent većine ruskih i beloruskih hokejaša u NHL Den Milstajn zapanjen rastućom mržnjom naroda i sportista iz SAD i Kanade prema njegovim klijentima

Ruski hokejaši, koji ima više od 50 u najjačoj ligi sveta NHL, trpe neviđen pritisak i uvrede u Americi. O tome je javno svedočio čuveni agent Denijel Milstajn, rođeni Kijevljanin koji je kao 16-godišnjak emigrirao iz SSSR 1991. godine.

Den Milstajn
foto: Printskrin/Tviter

Upravo je Milstajn, koji zastupa više od 75 odsto NHL igrača rođenih u Rusiji i Belorusiji, u razgovoru za ESPN izjavio da njegovi klijenti poslednjih dana doživljavaju velika uznemiravanja u Americi i Kanadi.

Pod baražnom vatrom medija, ali i hokejaša iz ostalog sveta je Aleksandar Ovečkin, legenda ruskog hokeja i NHL lige, član Vašington Kapitalsa. Na njega su najviše udarili jer je uvek podržavao Vladimira Putina, čak bio i u njegovom timu tokom izbora. Ovečkin je na početku oružane intervencije Rusije u Ukrajini rekao da je protiv bilo kakvog rata, međutim to ga nije spasilo od uvreda i provokacija na konferencijama, ali i nekih hokejaša. Bivši češki hokejaški golman Dominik Hašek nazvao je Ovečkina "lažovom" i "kokošijim govnom" jer po njemu, nije dovoljno jako osudio intervenciju Rusije u Ukrajini.

- Diskriminacija i rasizam sa kojima se ruski i beloruski igrači trenutno suočavaju su izuzetni. Vratili smo se 30 godina unazad. Zovu me igrači, zovu me roditelji. Oni su zabrinuti da li će moći da igraju, da li će biti bezbedni - rekao je Den Milstajn za ESPN.

Aleksandar Ovečkin
foto: EPA

Jedan od ruskih hokejaša je prema rečima Milstajna doživeo velike neprijatnosti dok je bio na putu do kuće.

- Vikali su mu da se vrati u svoju zemlju, a nazivali su ga nacistom i drugim pogrdnim rečima. Klijenti se nazivaju nacistima. Ljudi im žele smrt. Stanite! To su ljudska bića, hokejaši, momci koji doprinose našem društvu, plaćaju milione dolara poreza u SAD i Kanadi i učestvuju u mnogim dobrotvornim akcijama. Prestanite da ih gledate kao agresore! Prestanite da budete rasisti - pozvao je na razum Milstajn, inače američki državljanin.

Dominik Hašek
foto: Profimedia

Inače, ruski i beloruski hokejaši još nemaju problema sa svojim statusom u klubovima. Nažalost, urednici i novinari zvaničnog sajta NHL lige za ruski jezik dobili su otkaz?! Bord najjače holejaške lige odlučio je da ne emituje program za Rusiju, zbog intervencije u Ukrajini.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track