TRANSRODNA LIJA TOMAS PODELILA AMERIKU: Legendarna Martina Navratilova digla glas, tvrdi da sve što se dešava NIJE FER (VIDEO)
Foto: AP/John Bezemore, EPA/Sebastien Nogier

problem

TRANSRODNA LIJA TOMAS PODELILA AMERIKU: Legendarna Martina Navratilova digla glas, tvrdi da sve što se dešava NIJE FER (VIDEO)

Ostali sportovi -

Devetostruka šampionka Vimbldona kritikovala pravila univerzitetskog sporta

Transrodna plivačica Lija Tomas koja je nedavno pobedila na državnom prvenstvu studenata u Americi izazvala je niz oprečnih komentara u SAD. Legendarna teniserka Martina Navratilova smatra da nije fer da se ona takmiči sa biološkim ženama, jer je do pre samo godinu ipo dana bila muškarac.

Martina Navratilova
foto: EPA

Teniska legenda Martina Navratilova rekla je NCAA trebalo da promeni svoja pravila sve dok transrodni sportisti poput plivačice sa Univerziteta Pensilvanije Lije Tomas nastave da učestvuju na takmičenjima.

Lija Tomas
foto: Printskrin/Jutjub

Navratilova, koja se decenijama unazad deklariše kao lezbijka, predložila je da bi uz ime Lije Tomas trebalo staviti zvezdicu, samo iz razloga njene transrodnosti.

- Ne radi se o isključivanju transrodnih žena iz takmičenja. Ali radi se o tome da im se ne dozvoli da pobeđuju jer dok su bile muškarci, nisu bile ni blizu da bilo koga pobede - rekla je Navratilova (65) za "NevsNation" i dodala:

- Ali trenutno su pravila takva kakva jesu. Možda treba staviti zvezdicu.

Lija Tomas, plivačica
foto: AP Photo/Mary Schwalm

Devetostruka šampionka Vimbldona koja je član Radne grupe za žensku sportsku politiku u SAD insistira na tome da se pravila u vezi sa transrodnim sportistima moraju promeniti.

- Kada je plivala kao muškarac, završavala je na 200, 300, 400. mestu. Sada završava kao prva, što pokazuje da je kojim slučajem rođena kao žena, ne bi imala ovako dobre rezultate. Ovo nije fer borba. Da sam plivačica... Zaista ne bih imala šanse da se takmičim protiv Lije.

Navratilova je predložila da organi upravljanja sportom u SAD sarađuju sa naučnim stručnjacima na najboljem načinu kategorizacije transrodnih sportista.

- U budućnosti, možda bi to trebalo da bude organizovana neka otvorena kategorija za sve, a posebno za biološke žene. Tako da transrodne žene mogu da se takmiče, ali protiv muškaraca i transrodnih muškaraca - objasnila je Navratilova za "NevsNation".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track