IZBORI U SRBIJI, KADA SE KONJARI DOGOVORE: Predsednik Srpskog galopskog saveza Andrija Jovićević fokusiran na 100. derbi!
Foto: Kurir sport/Lazar Delić

konjički sport

IZBORI U SRBIJI, KADA SE KONJARI DOGOVORE: Predsednik Srpskog galopskog saveza Andrija Jovićević fokusiran na 100. derbi!

Ostali sportovi -

Tešićev trogodac Elijano trči u nedelju u Lionu, a Vujićev Bank u Budimpešti, na hipodromu u Šapcu prošle nedelje prilikom pokušaja ždreblenja uginula kobila stara 11 godina Indi Lajt!

Predsednik Srpskog galopskog saveza (SGS) Andrija Jovićević, kazao je za Kurir da će se izbori koje je krajem prošle godine najavio održati onda kada se konjari u Srbiji dogovore. On je dodao i da je na Beogradskom hipodromu nedavno održan sastanak, na kome je osnovan Beogradski trkački klub, koji će formalno organizovati trke na najstarijem sportskom objektu u glavnom gradu Srbije.

- Za nas je od izuzetnog značaja to što će cela predstojeća sezona u Beogradu biti prenošena na televiziji, s fokusom naravno na jubilarni 100. galopski derbi - rekao je Jovićević.

Međutim, da u Srbiji ima svega i svačega u "kraljevskom sportu", potvrđuje i šokantna vest od prošle nedelje sa hipodroma u Šapcu, gde je prilikom pokušaja ždrebljenja uginula 11 godina stara kobila Indi Lajt, navodno u teškim mukama, čemu je doprineo i ljudski faktor, odnosno nemar. Indi Lajt je već davala potomke, a zanimljivo je da je njen prvi vlasnik bio jedan od naših najuglednijih konjara Vojislav Ivanović, predsednik Udruženja vlasnika galopera.

Inače, nesrećna kobila je bila potomak kobile Ingliš Lajt, čiji je inicijalni vlasnik bila britanska kraljica Elizabeta Druga. Predsednica Nadzornog odbora Udruženja za galopski sport Srbije (UGSS) Olivera Mladenović, rođena Šapčanka koja živi u Beogradu, istakla je da je zgrožena zbog svega, ako su navodi o ljudskoj nebrizi prema plemenitim životinjama u Šapcu tačni! Povodom ovog nemilog slučaja nije se oglašavao predsednik Džokej kluba Šabac Aleksandar Peranović.

Bank
foto: Facebook

Početak sezone konjskih trka u Srbiji je planiran za 10. april, galop u Beogradu i kasačka nadmetanja u Subotici. U nedelju počinje galopska sezona u Budimpešti, a u već u prvog trci (1600 m, ol-veder staza, 1,4 miliona forinti) nastupa pastuv star pet godina Bank, čiji je vlasnik Danijel Vujić, sin poznatog konjara iz Požarevca Slaviše Vujića. Konj je u treningu u Mađarskoj kod Gabora Maronke, a jahaće ga iskusni češki džokej Jaroslav Linek. Bank je dva puta trčao i u Srbiji, ali se nije proslavio na travi u Požarevcu i Zobnatici.

Iz Budimpešte se upravo vratio Željko Radukić, koji sa bratom Verkom u Mađarskoj ima pet galopera, a u Srbiji dva. Njihova štala "Belrejsing" je prošle godine bila u samom vrhu po ostvarenoj ukupnoj zaradi u galopskim trkama na "Kinčem parku".

Elijano
foto: Facebook

U nedelju će još jedan vlasnik iz Srbije, Slobodan Tešić sa Čukarice, imati konja u trci, trogoca Elijana, i to u Francuskoj, uz Veliku Britaniju, vodećoj zemlji u industriji konjskih trka u Evropi. Radi se o trci tzv. druge klase, koja će se održati u 13 časova na hipodromu u Lionu (2200 metara, trava, 22.000 evra), a u sedlu će biti italijanski džokej Fabio Branka. Biće ovo treći start Elijana u Francuskoj, posle pobede na debiju krajem prošle godine i trećeg mesta u Dovilu. Već je "zaradio" 17.420 evra. Ovaj put je prvi favorit od ukupno sedam upisanih grla starih tri godine (PMU kvota na pobedu Elijana - 2,6).

Prethodno je na istom mestu treći bio Tešićev četvorogodi zekan Gideon Grej (sa džokejem Milošem Milojevićem Strujom prošle godine ostvario dve pobede u Beogradu), koji je odmah posle trke u Lionu prodat za 8.001 evro! Inače, Tešićevi konji su u treningu kod Italijana iz Rima Đanluke Bjetolinija na hipodromu Mezon-Lafit u Parizu.

Iz Njumarketa uveženo 18 galopera za više od 160.000 funti

Krajem prošle godine vlasnici iz Srbije su na čuvenoj aukciji galopera Tatersals u Njumarketu u Engleskoj kupili 18 galopera, koje su ukupno platili čak 158.000 gvineja (više od 160.000 funti).

U susret 100. galopskom derbiju na Beogradskom hipodromu, najviše su kupovana trogoda grla - 12 derbista (pet ždrebaca i sedam omica), od kojih je najskuplje plaćen zekan Luis Fernando (38.000 gvineja), potomak irskog super-pastuva Galilea. Vlasnik Luis Fernanda je Andrija Jovićević, a u treningu je kod Anđe Mihajlovski u Beogradu.

Mađari podigli cenu za omicu kada su čuli ko je krajnji kupac

Na hipodromu kraj Careve ćuprije 3. jula je na programu 100. galopski derbi, a očekuje se velika konkurencija u borbi za jubilarnu "srebrnu potkovicu". Tim povodom, nedavno su u Mađarskoj bili najaktivniji članovi uprave Srpskog galopskog saveza, trener Mihajlo Vasić i Nemanja Bobičić. Oni su u Dunakešiju kod Budimpešte kupili omicu Fortunu Tvister, za koju je izdvojeno 14.500 evra. Navodno, kako se priča među konjarima, Mađari su podigli cenu kada su saznali ko je krajnji kupac u Srbiji.

- Kod nas se svašta priča, a budalaština je da je bilo i posrednika, jer trenera Gabora Maronku dugo poznajem. Omica je kupljena za Katarinu Numanović i sada je na Beogradskom hipodromu spremamo za nastupajuću sezonu, pa i klasne trke - rekao je Mihajlo Vasić, koji sa bratom Branislavom ima oko 15 galopera u treningu.

Drugo kolo dresurne lige u Surčinu

Drugo kolo dresurne lige Srbije održaće se u nedelju na ergeli Surčin, najvećoj privatnoj na zapadnom Balkanu, a organizator je KK "Infiniti". Početak takmičenja je u 10 časova.

Prvo kolo je održano u konjičkom centru "Horsland" između Deča i Šimanovaca. Sudija će i ovaj put biti iskusni Branko Nikolić iz Beograda.

Kurir sport/Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track