PODRŽALI PUTINA I RUSIJU, PA ZARADILI SUSPENZIJU: Gimnastičar i šahista suspendovani od strane SVETSKIH ORGANIZACIJA
Foto: EPA/Yuri Kochetkov, EPA/Sergei Guneyev, Printscreen/Youtube

diskvalifikacija

PODRŽALI PUTINA I RUSIJU, PA ZARADILI SUSPENZIJU: Gimnastičar i šahista suspendovani od strane SVETSKIH ORGANIZACIJA

Ostali sportovi -

Ivan Kuljak i Sergej Karjakin neće moći da se takmiče u narednom periodu

Mladi ruski gimnastičar Ivan Kuljak i šahista Sergej Karjakin suspendovani su od strane matičnih svetskih organizacija, jer su podržali predsednika Rusije Vladimira Putina i specijalnu operaciju te zemlje u Ukrajini.

Ivan Kuljak
foto: Youtube/Printscreen

Međunarodna gimnastička federacija pozvala je na jednogodišnju diskvalifikaciju ruskog gimnastičara Ivana Kuljaka. Za ovako visoku drakonsku kaznu, članovi Etičke komisije pronašli su opravdanje u tome, što je mladi Rus na dodeli medalja na takmičenju u Dohi oko vrata nosio slovo Z (simbol ruske operacije u Ukrajini).

- Generalno, smatram da su me nepravedno eliminisali. Nisam uradio ništa loše. Nisam prekršio nijedno od tih pravila. Ovde svako može da vidi odnos prema našoj zemlji - kazao je Kuljak za portal LIFE.

Etička komisija Međunarodne šahovske federacije (FIDE) suspendovala je Sergeja Karjakina na šest meseci zbog podrške vojsci Rusije u Ukrajini, ali i predsedniku Vladimir Putinu. Prvostepeno veće koje su činili Jolander Persaud, Ravindra Dongre i Džon Sigerman kao predsedavajući je donelo jednoglasnu odluku.

Sergej Karjakin
foto: EPA

Sam Karjakin je izjavio da se ne oseća krivim i nastavlja da veruje da čini pravu stvar. On je rođen na Krimu, a do 2009. igrao je pod zastavom Ukrajine, da bi potom uzeo rusko državljanstvo.

- Očekivao sam ovu odluku, ali ništa manje uvredljiva jer su me tretirali kao svinju. Ja sam sa svoje strane prošao tešku selekciju, stigao do finala Svetskog prvenstva, plasirao se na Turnir kandidata, a ne tako da sam bio nominovan. Potpuno je narušen sportski princip, princip sportske selekcije. Osim što je veoma ružan, uopšte ne odgovara sportskom duhu - rekao je Karjakin za R-Sport.

Zanimljivo je da Etička komisija FIDE nije želela da raspravlja o statusu nemačkog velemajstora Geogra Majera koji je na tviteru brutalno vređao Sergeja Karjakina.

- Ovo je sramota broj 1 za svet šaha. Ruska prostitutka urinira na grobove svojih bivših sunarodnika - napisao je Nemac.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track