BARSIN DEMBELE TRENIRAO JE SA SRBINOM: Rukometaš Orlova mogao je da napravi USPEŠNU fudbalsku karijeru, a zašto nije...
Foto: Profimedia, Starsport©

luda priča

BARSIN DEMBELE TRENIRAO JE SA SRBINOM: Rukometaš Orlova mogao je da napravi USPEŠNU fudbalsku karijeru, a zašto nije...

Ostali sportovi -

Dragan Pešmalbek bio je darovit štoper Rena dok nije ušao u pubertet

Dragan Pešmalbek pre godinu dana postao je reprezentativac Srbije u rukometu. Odlučio je da više ne igra za Francusku zemlju svog oca, već za Srbiju, državu u kojoj mu je rođena majka.

Dragan Pešmalbek
foto: Starsport

Ne tako davno, Dragan Pešmalbek (26) mogao je da umesto rukometne ostvari zavidnu fudbalsku karijeru. Trenirao je u Renu, igrao na mestu štopera, zajedno sa jednom od zvezda Barselone Usmanom Dembeleom. I sve je išlo kako treba do 16 godine, kada je Dragan počeo da dobija mišićnu masu, pa je bilo sasvim realno da se okrene rukometu.

- Fudbal sam počeo da treniram kada sam imao osam godina. Posle dve godine odlučio sam da dođem na test mečeve Rena. Tada sam pogrešio dan. Umesto sa mojim godištem 1996, otišao sam sa godinu dana starijim. Od tada sam postao centralni defanzivac i nikad se više nisam pomerio sa te pozicije. Ha, ha, ha... Morao sam da pomognem i kao desni bek, ali nisam imao fizičke predispozicije za to. Bio sam više centralni defanzivac nego bilo šta drugo. Tada sam već bio najviši, iako sam u pubertet ušao veoma kasno, sa oko 16 godina. Bio sam visok, ali sporiji - rekao je Pešmalbek za zvanični sajt FK Ren.

Dragan Pešmalbek
foto: Starsport

Šest godina nije mali period, a upravo toliko proveo je Dragan u omladinskoj školi Rena.

- Čuvam i dalje grupu prijatelja koje sam upoznao u to vreme. Jedino loše sećanje na taj period je da mi nisu dali šansu. Trenirao sam veoma naporno, mislim da sam zaslužio da dobijem priliku, posebno na kraju. Na početku sam trenirao sa prvim timom, ali na kraju sa rezervama. Žao mi je, naravno, što se tako završilo.

Dragan je kako otkriva posebno bio dobar u igri glavom, a sve nedostatke otklanjao je trenirajući.

- Pre treninga sam vežbao žongliranje i tu se nisam snalazio baš najbolje. Ond me je pod svoje uzeo Didije Le Brao i svaki dan smo radili pola sata čiste tehnike. Napredovao sam velikom brzinom, bio sam veoma jak, solidan u duelima, ali mi je nedostajala brzina. Igrao sam sa Žerzinom Njamsijem (fudbaler Strazbura, op.a.). Ne bih želeo da sam zaslužan, ali je zbog moje loše igre tadašnji trener naterao Žerzina da uđe u prvi tim. Možda je njemu zbog toga krenulo u životu (smeh). U svakom slučaju, zadovoljan sam kakvu je karijeru napravio.

Usman Dembele
foto: EPA

Zvezda Barselone Usman Dembele, iako godinu dana mlađi od Pešmalbeka, morao je da pokaže svoje majstorstvo protiv starije generacije.

- Igrao sam protiv njega. Ne znam zašto, on je igrao meč sa nama. Još se sećam, bilo je u Boregardu, na "veštaku". Usmana sam viđao na Akademiji svaki dan. Ne baš na terenu jer je brzo prešao da radi sa prvim timom. Imao je nešto u sebi, videlo se to odmah.

Umesto u fudbalu, Dragan Pešmalbek ostvario se u rukometu.

- Na kraju trećeg razreda srednje bio sam na predtreninzima i shvatio sam da nikada neću igrati za prvi tim. Pokušao sam i u drugim ekipama, ali su me odbili. Želeo sam da budem profesionalac, ali... Onda sam otišao da igram rukomet i već posle prvog treninga bio sam primljen - prisetio se Dragan Pešmalbek i nastavio:

Dragan Pešmalbek
foto: EPA

- Više ne žalim za fudbalom. Kada sam počeo da igram rukomet, postepeno sam izgubio interesovanje za fudbal. Sada ga i ne gledam toliko. Mislim da sam napravio veoma dobar izbor. Opet, boravak u školi Rena mi je pomogao i poslužio za budućnost. Pratim Ren, navijam za njih. Danas igram za Nant, ali na njihovom fudbalskom stadionu bio sam samo jednom i to za derbi. Poštujem moj Ren!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track