GABOR MARONKA ROĐEN U SENTI, U MAĐARSKOJ IMA 33 KONJA U TRENINGU: Sa Nančom dobio Veliku nagradu Bavarske u Minhenu! VIDEO
Foto: Arnold Nađi

KONJIČKI SPORT

GABOR MARONKA ROĐEN U SENTI, U MAĐARSKOJ IMA 33 KONJA U TRENINGU: Sa Nančom dobio Veliku nagradu Bavarske u Minhenu! VIDEO

Ostali sportovi -

Nekadašnji jahač u ergeli Zobnatica, trenutno jedan od vodećih trenera u centralnoj Evropi. - Velika četvorka evropskog galopa: Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Irska

Svetska federacija za galop (IFHA), objavila je listu 100 najvećih grup 1 trka na svetu, od kojih je 29 održano na Starom kontinetu. Veliku četvorku evropskog galopa čine: Velika Britanija (17 trka), Francuska (5), Nemačka (4) i Irska (3). Najbolja prošlogodišnja svetska trka je opet bila "Trijumfalna kapija" (Pariz, Lonšan), a na trećem mestu se našla "King Džordž Šesti i kvin Elizabet" u Askotu (Engleska).

Poslednjih godina, na velikoj sceni se našao i trener Gabor Maronka (40), jer je 3. novembra 2019. godine sa konjem Nančo (oždrebljen u Nemačkoj), ostvarena pobeda u Velikoj nagradi Bavarske na hipodromu u Minhenu. Maronka ne samo da dominira sa svojim konjima u trkama u Mađarskoj, već galoperi koji su kod njega u treningu trče i širom Evrope. Zabeležili su pobede u Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Slovačkoj, Austriji i Srbiji.

Gabor Maronka je rođen 1981. godine u Senti, već sa 15 godina je na čuvenoj ergeli Zobnatica pored Bačke Topole počeo da radi u preponskoj štali, a ubrzo je prešao u galopsku i sa 17 godina počinje da jaše u trkama. Problemi sa kilažom su bili jači od želje za uspesima. U svega par godina koliko je učestvovao u trkama pobedio je u 45, uglavnom u Srbiji, ali i u Mađarskoj gde mu je najveći uspeh bila pobeda u tzv. elit kategoriji. Početkom ovog veka odlazi kod severnih suseda i prvo je pet godina bio radni jahač kod čuvenog mađarskog trrenera Šandora Ribarskog.

Prvu šansu kao trener dobija u Hrvatskoj, u Ivanecu od vlasnika Mladena Smontare, kod koga pet godina biva šampion Hrvatske sa konjima koji nisu bili u prvom planu, pošto su im najveće uzdanice bile u Mađarskoj i Slovačkoj. Tada je zabeležio nekoliko važnih pobeda u Budimpešti i Beču. Posle početnog trenerskog iskustva u Hrvatskoj, odlazi u prestonicu Austrije na čuveni hipodrom Frojdenau, gde je narednih nekoliko godina zajedno sa kolegom Markusom Gejslerom beležio pobede pored Beča i u Bratislavi, Budimpesti, ali i u Nemačkoj.

Maronka trenersku licencu u Mađarskoj dobija 2015. godine i od tada trenira konje na privatnom malom trening centru Felsopakoni u blizini Budimpešte. Ove godine galopska sezona na peštanskom hipodromu "Kinčem park" počela je 20. marta, a završiće se 27. novembra.

- Konji su moj život. Provodim 24 sata u trening centru gde i živim. Nančo je posle legendarne kobile Kinčem i čuvenog Overdouza, još jedan vrhunski evropski šampion iz Mađarske. Prvi je koji je uspeo i da pobedi u grup 1 trci. Njegova priča bi trebalo da bude jedna nova injekcija razvoja galopskog sporta u Mađarskoj i regionu. Vlasnik ovog konja je bila porodica Jovanović iz Bijeljine. Dokazali smo da je moguće da se u Mađarskoj trenira konj za koga nije izdvojen veliki novac i da bude konkurentan na najvišem nivou u Evropi. Nančo je kasnije prodat u Australiju. Ovaj uspeh bi trebalo da ohrabri vlasnike da više ulažu u kvalitetne konje, da se infrastruktura bolje održava, da veruju trenerima - rekao je u opširnom intervjuu za specijalizovani sajt za galop na engleskom jeziku, čija je centrala u Beogradu.

Gabor Maronka trenutno ima 33 galopera u treningu.

- Mislim da ove sezone imam malo bolje konje nego u protekle dve godine. Nekima koje sam trenirao u protekloj godini je bilo potrebno i vreme koje smo im dali, pa očekujemo da nam ove godine tu našu pažnju vrate dobrim rezultatima. Napominjem da je odnedavno kod mene u treningu i prošlogodisnji derbi pobednik Šaj Boj, koji je izvanredan konj - zaključio je Gabor Maronka.

Red Koral najbolji dvogodac u Češkoj

Trogodac Red Koral, potomak pastuva Blu Korala koji se nalazi na imanju Miodraga Malovića u Žljebovima u Republici Srpskoj, proglašen je za najboljeg dvogoca u Češkoj, gde je prošle godine u tri trke ostvario sve tri pobede sa džokejem Janom Vernerom. Red Koral je u treningu kod Pavela Tume, a vlasnik je dr Harvat.

Jedan od najboljih pastuva na ovdašnjim prostorima, 19 godina star Blu Koral, osam godina je bio aktivan u Češkoj (2011-2019), a potom je doveden na privatnu ergelu "Lastin put" u Beliću kod Valjeva, čiji je vlasnik Vladan Damjanović, jedan od osnivača i čelnika Udruženja vlasnika galopera u Srbiji.

Blu Koral je 2008. bio galoper godine u Češkoj! Kao trkač je imao 26 startova i devet pobeda, a u trkačkoj karijeri je zaradio 127.100 evra. Odgajivač je irska štala "Bejli linč", a njegov vlasnik je srpski biznismen iz Praga Andrija Popović.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track