HRABRI ŠAMPION, OD FRANCUSKE NAPRAVIO RUSKU ZASTAVU! Simon Furkad nema dilemu: Proterivanje ruskih sportista je VELIKA GREŠKA!
Foto: Printskrin/Tviter

neverovatan potez

HRABRI ŠAMPION, OD FRANCUSKE NAPRAVIO RUSKU ZASTAVU! Simon Furkad nema dilemu: Proterivanje ruskih sportista je VELIKA GREŠKA!

Ostali sportovi -

Bijatlonac iz Francuske digao glas protiv sankcija za Ruse i Beloruse

Bivši svetski šampion u bijatlonu, danas trener, Simon Furkad kritikovao je odluku Međunarodne bijatlonske unije (IBU) da isključi ruske sportiste sa takmičenja pod njenim okriljem.

Simon Furkad
foto: EPA

Simon Furkad zadobio je simpatije ruske javnosti jer je u martu posle jednog takmičenja od francuske zastave napravio rusku trobojku i time pokazao šta misli o odluci zapadnog dela sveta i krovnih sportskih organizacija, da iz svih takmičenja izbace ruske sportiste, klubove i reprezentacije.

- Isključenje sportista je velika, velika greška. Mislim da takva odluka nikome ne može pomoći, niti bilo šta promeniti. U međunarodnim sportskim federacijama smatraju da na ovaj način vrše pritisak na rusku vlast. Međutim, meni se čini da njih to ne dotiče - rekao je Furkad u izjavi za TV stanicu Meč.

Bivši francuski bijatlonac Simon Furkad rekao je da njegovo mišljenje deli i njegov mlađi brat Marten. Posle ove izjave, braća Furkad su stalna meta na društvenim mrežama, gde im se preti i gde ih besomučno vređaju.

Simon Furkad
foto: EPA

Prema njegovim rečima, IBU je trebalo da podrži Ruse i Beloruse, jer sportisti ne bi trebalo da odgovaraju za poteze političara.

- Svi smo mi prijatelji. Mi smo bijatlonska porodica. Ovo je ono što bi IBU trebalo da gradi... Nema potrebe da isključuje Ruse i Beloruse. To je kontraproduktivna mera. Donošenjem takvih presuda dobija se suprotno od onoga što želite.

Simon Furkad
foto: EPA

Furkad stariji smatra da diskvalifikacija jakih timova Belorusije i Rusije može zadati ozbiljan udarac nivou svetskog bijatlona.

- Siguran sam da će sledeća sezona biti posebna. Nadam se da će se sukob okončati i da će ruski tim moći da se takmiči. Ali želim da kažem da ne razumem zašto IBU upravo sada donosi ovu odluku. Bilo je mnogo različitih sukoba između zemalja, ali sportisti nisu platili za njih - gađa u poentu Francuz.

O svom potezu da napravi rusku zastavu i zalepi je na kabinu gde su bili ruski bijatlonci kaže:

- Činilo se da im je rečeno: Ovo je vaša greška! Bili su mnogo uznemireni, pa sam odlučio da pokažem da sam 100 odsto sa njima. To ne znači da podržavam ono što se dešava u Ukrajini. Predaleko sam od toga. Ali hteo sam da pokažem da sportisti nisu ništa krivi. Boje naših zastava su slične – crvena, bela, plava. Presekao sam francusku zastavu na tri dela i zalepio je na vrata ruskog štanda sa voskom.

Simon Furkad
foto: EPA

Potez Simona Furkada bio je iznenađujući, ali se on nije plašio kritika, kako od domaćih, tako i stranih kolega.

- Možda bi sankcije mogle da se primene na mene. Ali ovo nije bio politički čin, već ljudski. Video sam suze i razočarenje u očima ruskih trenera i sportista. Sve ovo ne bi trebalo da se dešava.

Otkada je podržao ruske sportiste Simon Furkad doživljava stalne uvrede, psovke i vređanja na društvenim mrežama. Matretiranju nema kraja.

- Posle intervjua ruskim medijima, gde sam izjavio da je odluka da se ruski sportisti uklone sa međunarodnih takmičenja kontraproduktivna, dobio sam stotine neprijateljskih poruka - napisao je Furkad na društvenim mrežama.

Simon Furkad
foto: EPA

Francuz je objasnio da ne podržava rusku vladu i specijalnu operaciju u Ukrajini. Pored toga, pozvao je da se njegov brat Marten ne uključuje u ovu temu.

- Lako je videti kako međunarodne sportske federacije suspenduju ruske sportiste, ali u isto vreme daju pravo mnogim sportistima da se takmiče, iako zemlje iz kojih dolaze ne poštuju mir i ljudska prava - rekao je Simon Furkad.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track