NOVA SEZONA U SRBIJI: Kasači u Subotici, galoperi na beogradskom pesku kraj Careve ćuprije, razmak između trka čak 50 minuta VIDEO
Foto: Goran Anđelković

konjički sport

NOVA SEZONA U SRBIJI: Kasači u Subotici, galoperi na beogradskom pesku kraj Careve ćuprije, razmak između trka čak 50 minuta VIDEO

Ostali sportovi -

Srbija se sve više približava evropskoj velikoj trojci u kasu: Francuskoj, Švedskoj i Italiji. - Najpoznatija stiplčez trka na svetu održana na hipodromu Ejntri u Liverpulu pred 70.000 gledalaca, gost fudbalska legenda ser Keni Dalgliš

Nekako tiho i skoro bez najave, na krajnjoj medijskoj margini, u nedelju počinje sezona konjskih trka u Srbiji. U Subotici je na programu prvi trkački susret kasača (početak u 13 časova, 10 trka, upisana 83 grla), a na Beogradskom hipodromu je prvi trkački sastanak galopera (13.30, šest trka, upisana 42 grla). Sledeći kasački sastanak je ovog meseca u Beogradu (24. april), dok su planirani susreti u Zobnatici u aprilu otkazani navodno zbog sređivanja staze.

Miodrag Zagorac
foto: KK Bačka

Veliku trojku evropskog kasa čine Francuska, Švedska i Italija, a poslednjih godina Srbija se sve više približava vodećim "kasačkim zemljama" na Starom kontinentu. Tome je svakako doprineo i KK Bačka iz Subotice i predsednik kluba Miodrag Zagorac, jedan od najaktivnijih članova uprave Udruženja za kasački sport Srbije (UKSS).

Na beogradskom pesku na najstarijem sportskom objektu u glavnom gradu Srbije u fokusu je tracionalna tzv. handikap 1 trka "Careva ćuprija" na 1200 metara, u kojoj će trčati šest konja: Torino Hil (džokej Tika Vujković, teret 62 kg), For Fifti Fri (Miloš Milojević, 61), Ajron Boj (Aleksandar Šašić, 60,5), Turn Mi On (Milan Konkolj, 59), Ajs Skejt (Saša Glogovac, 56) i Fliš (Darko Ljubomirović, 52).

Andrija Jovićević
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Zanimljivo je da će razmak između trka u Beogradu biti čak 50 minuta, iako je predsednik Srpskog galopskog saveza (SGS) Andrija Jovićević tražio da ne bude nikako duži od 45 (evropski standard 30-35, izuzimajući periode pre i posle najvećih klasnih trka), zbog direktnog televizijskog prenosa. Beogradski hipodrom je već dugo zapušten objekat, u štalskom krugu godinama unazad vlada pravi javašluk, pa i razbojništvo, a sada je u "minut do dvanaest" malo umiven za novu sezonu, kako bi bar naizgled koliko-toliko ličio na mesto na kome se nekada okupljao mondenski svet, ali to su nažalost davno prohujala vremena.

Na velikoj evropskoj sceni, u centru pažnje je bila najpoznatija stiplčez trka na svetu "Grand nacional" (grup 3), na hipodromu Ejntri u Liverpulu, gde je na stazi dugoj više od sedam kilometara trčalo ukupno 40 konja pred 70.000 gledalaca.

Grand National
foto: Profimedia

Šokantni pobednik je sedam godina star kastrat oždrebljen u Irskoj Nobl Jits (džokej Sem Vejli-Koen, trener Emet Malins iz Irske, vlasnik Robert Vejli-Koen, kvota kod engleskih bukmejkera 51), za dve dužine i četvrtinu konjskog tela ispred prvog favorita, desetogodišnjeg kastrata koji se zove Eni Sekond Nau (jahač Volš, kvota 8,5). Pobednicima je pripala i novčana nagrada od 500.000 funti. Specijalni gost je bio ser Keni Dalgliš, legendarni škotski fudbaler koji se proslavio u dresu Liverpula.

Prekinut turnir u Deču zbog provale oblaka i jakog vetra

Revijalni prolećni turnir u preskakanju prepona prekinut je u subotu na terenima konjičkog centra "Horsland" u Sremu, između Deča i Šimanovaca. Do prekida je došlo zbog provale oblaka u nekoliko navrata i jakog vetra koji je rušio prepone.

Odluku su doneli predsednica Konjičkog saveza Beograda Nina Vukoje, domaćini turnira i sudijski kolegijum na čelu sa Brankom Nikolićem, nekadašnjim handikaperom, sekretarom za trke i direktorom Beogradskog hipodroma. Organizatori su posebno apostrofirali podršku od Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track