USPESI NAŠEG GALOPA U INOSTRANSTVU: Pobeda Orhana u prvoj trci u Bratislavi, drugo mesto za omicu Radukića u Budimpešti! VIDEO
Foto: Facebook

konjički sport

USPESI NAŠEG GALOPA U INOSTRANSTVU: Pobeda Orhana u prvoj trci u Bratislavi, drugo mesto za omicu Radukića u Budimpešti! VIDEO

Ostali sportovi -

Po dve pobede vozača Branislava Mukića i Vladimira Pribića u Subotici, gosti iz Uba pokorili Beograd, deset godina star pastuv Torino Hil sa džokejem Tikom Vujkovićem dobio glavnu trku na otvaranju sezone

Galoper star tri godine Orhan, čiji je vlasnik Rahim Etemović iz Sandžaka, na debiju je ostvario pobedu na hipodromu u Bratislavi u tzv. uslovnoj trci na 1400 metara (2.400 evra), sa dve dužine konjskog tela ispred drugoplasirane kobile Roze Dartl (jahač i trener Bugarin Stanislav Georgijev). Inače, Etemović ima konje u treningu i na Beogradskom hipodromu kod braće Mihajla i Branislava Vasića.

Orhana je jahao češki džokej Martin Laube, a u treningu je kod Šandora Kovača u Mađarskoj. Pobedničko vreme 1:27,32. Odgajivač ovog ždrepca rođenog u Irskoj je Noel Volš, a u glavnom gradu Slovačke menadžerski deo posla je odlično odradio Mario Bulić iz Hrvatske. U glavnoj trci na hipodromu "Zavodisko" za trogoda grla, rang kategorije 1 (1700 m, 6.000 evra), veoma uspešni su bili konji štale "Intergaj", porodice Jovanović iz Bijeljinje, koje treniraju Gabor Maronka i Bugarin Stanislav Georgijev u Mađarskoj. Odlični trogodac Prezident (džokej i trener Georgijev) je bio prvi, a Triger (Mihalj Demo) peti.

Na hipodromu "Kinčem park" u Budimpešri, trogoda omica oždrebljena u Irskoj Miši Bel (džokej Tamaš Nađi, trener Ćaba Zala, totalizator kvota 5,1), vlasništvo štale Belrejsing, braće Verka i Željka Radukića, osvojila je drugo mesto u poslednjoj trci na 1600 metara (640.000 forinti). Inače, zanimljivo je da je Verko Radukić u nedelju bio na Beogradskom hipodromu.

Beogradski hipodrom
foto: Kurir sport/Lazar Delić

U Beogradu je otvorena sezona pred oko 600 gledalaca po prohladnom i kišovitom vremenu, na veoma teškoj peščanoj stazi, koju je džokej Miloš Milojević javno, pred publikom, ocenio kao veoma rizičnu za sve jahače, ali osim pada sa konja učenice Andreje Stojković pre trke nije bilo težih posledica. Nebojša Vujatović, vlasnik trening centra u Jabučju, kaže da je sa engleskim traktorom i drljačom prošao celu stazu još u četvrtak, ali da je na pojedinim mestima bilo bara vode zbog kiše.

Tika Vujković
foto: Printskrin/Arena Sport 5

U glavnoj trci "Careva ćuprija" (1200 m, 160.000 dinara) bilo je pet konja, a pobednik je čak deset godina stari pastuv Torino Hil (jahač i trener Tihomir Tika Vujković, vlasnik Aleksandar Ašković iz Uba), pobedivši u oštroj borbi za vrat četvorogodišnjaka Fliša (Darko Ljubomirović), koji je oždrebljen u Nemačkoj i u treningu je kod Bojana Šendekovića u Šapcu. Pobedničko vreme u teškim uslovima 1:15,9.

U Beogradu je trke organizovao famozni Beogradski trkački klub (BRC), čiji je promoter poznati glumac Petar Strugar, a u rukovodstvu trka su bili: predsednik Srpskog galopskog saveza Andrija Jovićević, Mihajlo Vasić i Nemanja Bobičić. Bilo je ukupno šest trka, a pobede su zabeležili i: Aut ov Sistem (Aleksa Stanarević, trener Branislav Vasić), Maj Dir Frend (Miloš Milojević, Miroslav Kolar), Almihti Rejv (Goran Mešetović, Dušan Pajić), Jabajabadu (Milan Konkolj, B. Lukić) i Keops (Darko Ljubomirović, B. Vasić). U Beogradu je trčao 41 galoper.

U Subotici su održani prvi kasački susreti u organizaciji KK Bačka, čiji je predsednik Miodrag Zagorac Po dve pobede su zabeležili vozači, velikan sa Palića Branislav Mukić (Gestion Prajor i Petar Veliki), kao i Vladimir Pribić (kobile Donita Ferm i Ejmi del Duomo), koji u sulkama vozi kasače iz štale "Drim kečer" iz Sombora, u vlasništvu porodice Jokić. Slavili su i Dejan Katanić (Safir AT), Nemanja Mašić (Samsung), Andor Vereb (Igi de Sajan), Josip Gabrić (Nantaket Foto), Stevan Sič mlađi (Galjia d'Ormoj).i Boža Miloradović (Polka).

Sve trke su održane na distanci od 2150 metara (autostart), a najbolje vreme je ostvarila Jokićeva šestogodišnja kobila oždrebljena u Italji Ejmi del Duomo, prosečno 1:17,0 prosečno po kilometru.

Predavanje dr Natalije Milčić-Matić o dopingu konja

Krajem prošlog mesaca u SC "Matić" u Ubu, na inicijativu predsednika Udruženja vlasnika galopera Vojislava Ivanovića, dr Natalija Milčić-Matić, koja je u Antidoping agenciji Srbije (ADAS) šef za konje, održala je veoma zapaženo predavanje, kome je prisustvovalo samo dvoje trenera: Goran Stanarević i Slavica Vujković, oboje iz Uba, dok je Živko Erić iz Šapca bio sprečen da dođe.

Natalija Milčić-Matić
foto: ADAS

Među prisutnima su bili i naši poznati vlasnici galopera: Vladan Damjanović, Željko Radukić, Života Jovanović, Srđan Pajić, Vladimir Blagojević, Života Marković, Miloš Miša Ivanović. Dopingovanje konja u Srbiji je ozbiljan problem, i nažalost u poslednje vreme je bilo mnogo skandala, što nas je dovelo na crnu listu!

Direktor Beogradskog hipodroma Rosić bez prefiksa v.d.

Direktor Beogradskog hipodroma Veljko Rosić nema više pefiks v.d. On je u toku trkačkog dana u pobedničkom padoku govorio za televiziju "Juronjuz" o stanju na najstarijem sportskom objektu u Beogradu.

Iako gradsko JP Beogradski hipodrom raspolaže sa veoma oskudnim sredstvima, Rosić se pohvalio da su uspeli za početak da pokose travu pored trkališta, a u planu je i uređenje celog objekta.

Kraj Careve ćuprije i Čonjagić

Na hipodromu kraj Careve ćuprije primećen je i Sovranije Ćonjagić iz Šapca, nekada predsednik Udruženja za galopski sport Srbije (UGSS) i sportski direktor Konjičkog saveza Srbije. Ljubav prema galopu zbližava ljubitelje "kraljevskog sporta", bez obzira na politička opredeljenja, što je velika snaga konjičkog sporta.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track