ŠTALA PORODICE JOVANOVIĆ IZ BIJELJINE MERILO ZA KVALITET: Konje drže u Mađarskoj, jednog prodali čak u Australiju!
Foto: Bgturf

KONJIČKI SPORT

ŠTALA PORODICE JOVANOVIĆ IZ BIJELJINE MERILO ZA KVALITET: Konje drže u Mađarskoj, jednog prodali čak u Australiju!

Ostali sportovi -

Trenutno imaju četiri galopera u treningu kod Maronke i Bugarina Georgijeva, koji je nedavno sa Prezidentom trijumfovao u Bratislavi

Štala porodice Jovanović Intergaj iz Bijeljine (Republika Srpska, BiH), već dugo je registrovana u Mađarskoj i predstavlja merilo za kvalitet na ovdašnjim prostorima, piše jedini specijalizovani portal za galop na zapadnom Balkanu bgturf.com.

Samo da pomenemo četiri uzastopne pobede u jednoj od najprestižnijih regionalnih trka "Memorijal Kralja Aleksandra", sa galoperima Golden Džrni, Samis Vorior (dva puta) i Merion, a potom je njihov Faust trijumfovao u Mađarskom derbiju pre dve godine, i to u maniru start-cilj. Pobednik Mađarskog derbija je bio i Merion, a u Šapcu ga je pre četiri godine jahao poznati češki džokej Martin Laube.

Intergaj
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Svakako nezaobilazan je i čuveni šampion Nančo, koji se istakao i na velikoj evropskoj sceni. Trijumfovao je u poznatim grup 1 trkama: Velikoj nagradi Bavarske u Minhenu i “Kinčem dij” u Budimpešti. Prodat je u Australiju, jednu od vodećih zemalja svetskog galopa, za lepu svotu novca za odvašnje prilike. Prvi čovek štale Intergaj je Aleksandar Jovanović.

Ove godine ova štala iz Bijeljine u treningu ima četiri konja, tri trogoca i jednog dvogoca. Zanimljivo je da su grla raspoređena kod dva trofejna trenera: nekadašnji džokej ergele Zobnatica Gabor Maronka vodi brigu o Ginteru i Trigeru, dok su Prezident i dvogodac kod Bugarina Stanislava Georgijeva.

Intergaj
foto: Kurir sport/Lazar Delić

U planu rada za ovu godinu, Prezident i Triger imaju sledeći start u “mađarskom trajalu” u maju (Nemzeti Dij) a potom im sledi jubilarni 100. Mađarski derbi, naravno ukoliko pokažu dobru formu. To je glavni cilj za ovu sezonu. Ginteru se traži distanca, biće jasnija situacija nakon sledećih par trka. Za dvogoca trke slede najesen, sa njim se radi bez pritiska za rezultatima ove godine.

Zvezda štale za sada je svakako trogodišnji ždrebac Prezident, koga jaši i trenira Georgijev, a nedavno su trijumfovali u Bratislavi u tzv. uslovnoj trci (trava, 1700m, 6.000 evra), dok je prošle godine ostvario dve pobede u Mađarskoj. Prezident je oždrebljen u Nemačkoj, a odgajivač je Jakob Hubert.

Torino Hil i Tika Vujković jure 31. pobedu

Pastuv star 10 godina Torino Hil, čiji je ponosni vlasnik Aleksandar Ašković iz Uba, u Šapcu će na Uskrs pokušati da zabeleži 31. pobedu u karijeri, piše jedini specijalizovani sajt za galop na ovdašnjim prostorima na engleskom jeziku news.horses-pedia.com, čija je centrala u Beogradu.

U sedlu Torino Hila biće njegov stari saborac, džokej Tika Vujković, koji ga je nedavno doveo do jubilarne 30. pobede u glavnoj trci na beogradskom pesku. U Šapcu je na programu ukupno šest trka na travnatoj stazi, a u centru pažnje biće svakako konji koje trenira, u poslednjih deset godina uzastopno, najbolji trener u Srbiji Bojan Šendeković, kod koga su i mnogobrojna uvežena grla, od kojih se mnogo očekuje ove godine.

Kurir sport/ BGTURF / NEWS.HORSES-PEDIA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track