OVO NISTE ZNALI: TAJSON FJURI BOKSOVAO U SOMBORU! Pobedio našeg boksera, ali se nakon toga LOŠE PROVEO!
Foto: Profimedia

DANAS JE Velika zvezda

OVO NISTE ZNALI: TAJSON FJURI BOKSOVAO U SOMBORU! Pobedio našeg boksera, ali se nakon toga LOŠE PROVEO!

Ostali sportovi -

Tajson Fjuri je pred 90.000 ljudi na Vembliju nokautirao Dilijana Vajta i tako spektakularno odbranio WBC titulu u teškoj kategoriji!

Popularni Kralj Cigana objavio je da mu je ovo bio poslednji meč u karijeri, a samo od njega je inkasirao 21,5 miliona funti. Tako je postao drugi teškaš u istoriji, pored Rokija Marčana, koji kači rukavice o klin a da nije osetio gorčinu poraza u profi karijeri.

Tajson Fjuri
foto: Profimedia

Ipak, gotovo je nepoznato da je Tajson Fjuri na početku karijere boksovao u Srbiji, na Evropskom prvenstvu za juniore u Somboru. Bilo je to 2007. godine, a tada je 18-godišnji neobično visoki momak iz okoline Mančestera tek najavljivao veliki potencijal.

Neobične konstitucije - ne samo za boksera nego za sportistu uopšte - Tajson je privukao pažnju ljubitelja plemenite veštine u Somboru, a Dragan Vučić, dugogodišnji predsednik BK Sombor, koji je bio u organizaciji prvenstva, i te kako pamti Fjurija i njegov finalni meč.

Dragan Vučić
foto: Privatna Arhiva

- Kako da ne, sećam ga se odlično! Prvi meč mu je bio protiv našeg takmičara Andrije Kekovića, a Fjuri je tada dogurao do finala, gde se susreo s Rusom Maksimom Bababinom, koji je bio dosta niži, ali nabijen i snažan. Sećam se da je Bababin dominirao u tom meču u sve tri runde, bio je ubedljivo bolji i na kraju zasluženo slavio pobedu i uzeo zlato - priča za Kurir Dragan Vučić.

Tajson Fjuri, supruga
foto: Profimedia

Na pitanje da li je on tada u Tajsonu video potencijal, bez obzira na taj poraz, odgovorio je:

- Jesam, moj brat i ja smo pažljivo pratili taj meč. Tajson me je impresionirao visinom, imao je sjajnu tehniku i kretanje za tu visinu. Posebno mi se svidelo kako deluje s distance. Rekao sam tada bratu: Ovaj će jednog dana biti najbolji na svetu. Eto, ispostavilo se da je bilo tako.

Dragan Vučić
foto: Privatna Arhiva

Bokserski klub Sombor je bio u organizaciji svega što je bilo vezano za samo takmičenje.

- Glavni čovek u organizaciji EP bio je Slobodan Kačar, a nijedan bokser nije mogao da uđe u ring da mu mi ne pregledamo rukavice i sve ostalo. Tako je bilo i s Fjurijem, čak mislim da je bio u crvenom uglu - priseća se Vučić.

Vratili smo izgubljeni skupoceni sat

Jedna od zanimljivosti sa EP u Somboru vezana je za skupoceni sat koji je neko zaboravio na treningu.

- U hali za trening pronašli smo torbu i skupoceni sat, sigurno je vredeo 5.000-6.000 evra. Neko od trenera ili boksera ga je zaboravio. Mi smo sat odmah odneli do delegata i na razglasu je objavljeno da je pronađen. Ubrzo je vraćen vlasniku, a dobili smo pohvale za taj gest - priča nam Vučić.

Tajson Fjuri u Somboru

Teška kategorija (+ 91 kg)

Četvrtfinale: Andrija Keković (Srbija) pobeda

Ppolufinale: Ivan Bezverkij (Ukrajina) pobeda

Finale: Maksim Bababin (Rusija) poraz

Predrag Gajić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track