KURIR U SINJU: JOŠ SE PRIČA O POBEDAMA ČUMETOVE KOBILE PRE 15 GODINA! Trke posle trogodišnje pauze, sporovi i u hrvatskom galopu
Foto: Kurir sport/Lazar Delić

konjički sport

KURIR U SINJU: JOŠ SE PRIČA O POBEDAMA ČUMETOVE KOBILE PRE 15 GODINA! Trke posle trogodišnje pauze, sporovi i u hrvatskom galopu

Ostali sportovi -

Pre deceniju i po grla iz Surčina pobedila u glavnim trkama na hrvatskom primorju, na vozilu i prikolici kojim su doveženi bile izbušene sve gume

Posle tri godine pauze, održane su galopske trke na gradskom hipodromu u Sinju pred oko 1.000 gledalaca. Vreme je bilo lepo i sunčano, bura na momente jaka, a uzbuđenja je bilo na pretek na travnatoj stazi iako je u četiri trke startovalo ukupno 20 galopera, od toga svega osam u trkama sa nagradnim fondom. Najveće zasluge što je manifestacija X kup grada Sinja uopšte održana pripadaju direktorici hipodroma Marini Cvitković, za koju se mogu čuti samo reči pohvale i dugogodišnjem glavnom sekretaru hrvatskog galopa Marku Blaževiću iz Splita. Zadovoljan je bio i hiperaktivni gradonačelnik Sinja Miro Bulj, koji je predao pehar pobenicima u glavnoj trci.

Iznenađujući pobednik X kupa grada Sinja (1800 m, na desno, 37.500 kuna – 5.000 evra) je četvorogodišnji kastrat La Manš (trener Gabrijela Pap, vlasnik ranč Mustang – porodica Jenjić iz Glavica kod Sinja), koga je jahao Mađar Zeno Kelemen. U samom finišu su za dužinu konjskog tela bili bolji od trogodog ždrepca oždrebljenog u Češkoj, u treningu kod Gabora Maronke u Mađarskoj i u vlasništvu slovenačke porodice Zevnik, Boj Zija (Ors Kolumban kažnjen sa 500 kuna zbog nesportskog jahanja), kome je to trebalo da bude glavni ispit pred 100. mađarski derbi, ali je neslavno okončan. Pobedničko vreme 1:53,21.

Sinj
foto: Kurir sport/Lazar Delić

U III kupu Cetinske krajine (1400 m, 18.500 kuna), trogodi kastrat Diablo STS sa ma]arskim dokejem ro]enim u Srbiji Norbertom Nađom u sedlu, lako je pobedio sa vremenom 1:27,27 ispred tri godine stare kobile Bareta (Alan Ordog) i godinu dana starije Amfore (Andrej Mazurkevič), vlasništvo Ruskinje koja živi u Splitu Dijane Garifuline, u treningu kod Darka Pavića iz Sinja, koji je ove godine bio gost na Dubai vorld kupu na hipodromu Mejdan, gde je imao šta da vidi i nauči.

Održane su i dve revijalne tzv. alkaške trke na 800 metara, puštane na barjak. U prvoj sa ukupno devet toplokrvnih grla isključivo iz Hrvatske pobedio je Red Star (Stipe Pavić), sa ostvarenim vremenom od 57 sekundi, koliko je tačno izmerio Luka Poljak. U toku trke pao je jedan konj u ciljnom pravcu, najverovatnije zbog problema sa kičmom, ali je posle dugotrajnih pokušaja otpremljen kod veterinara. U drugoj trci sa tri konja, ubedljiv je bio galoper odgojen u Srbiji Lusijan Bolt (Bartol Župić).

Ljubiša Buha
foto: Dado Đilas

U Sinju još pamte pobede poznatih srpskih džokeja Đorđa Perovića, Aleksandra Šašića, Tihomira Tike Vujkovića, a ovde je vojsku služio i legendarni Dragan Gaša Đorđević. Ali, i dalje se najviše priča o vođi nekadašnjeg Surčinskog klana Ljubiši Buhi Čumetu i njegovoj šampionskoj kobili Šakiri Bomi, koja je 2007. godine trijumfovala na oba trkačka dana. Buha je tada imao i neprijatnosti, jer su bile izbušene sve gume na vozilu i prikolici kojima je dovezao konje, a u Sinj je stigao sa crnim "audijem" A8 sa dilpomatskim oznakama! Navodno, u prikolicu je bio ispaljen i metak iz pištolja.

Sinjani kažu da su mediji pre deceniju i po naduvali ceo incident i da bezbednost Buhe nijednog trenutka nije bila ugrožena u Hrvatskoj. Međutim, pobeda Šakire Bome je mnogo iznervirala bivšeg alajčauša Ivana Zoricu, dok je jedan od glavnih organizatora Branko Zorica održao vatren govor i najavio "osvetu", ali Buha više nije dovodio konje u Sinj.

Branko Zorica je kasnije priznao da se sa Buhom, za koga je za "Slobodnu Dalmaciju" kasnije izjavio da je "zaista bio hrabar i da se seća da su mu u Sinju izrezali gume", prvo sporečkao na hipodromu u Zagrebu. Inače, Šakira Boma je godinu dana ranije, kao predstavnik domaćeg odgoja, bila pobednik derbija na Beogradskom hipodromu, kada ju je jahao počivši džokej Darko Filipović, a za trku godine izvanredno pripremio trener Dušan Pajić.

Sa Buhom je povezivan i tadašnji trogodac Princ Surčinski, koji je takođe ostvario dve pobede u postojbini i prestonici alkarstva. Ali, zapravo radilo se o galoperu iz ergele Surčin, najveće privatne na zapadnom Balkanu, čiji je vlasnik Dragoljub Marković. On je ubrzo prodao Princa Surčinskog u Veliku Kladušu, za potrebe KK Krajišnik. Konje iz Surčina je tada u Sinju jahao Đorđe Perović, najbolji džokej Srbije u istoriji, trenutno angažovan u Koreji, gde je slavio u tamošnja dva derbija.

Sinj
foto: Printskrin

Da brojnih nesuglasica nema na ovdašnjim prostorima samo u srpskom galopu, uverili smo se i na hrvatskom primorju. Naime, vlasnik trkačkih konja iz Zagreba Enimark Ponjević, žestoko kritikuje organizatore, između ostalog i zato što nisu dozvolili nastup njegova dva grla zbog navodno neispravne dokumentacije. S druge strane, Marko Blažević naglašava da u hrvatskom galopu sve mora da bude po propisima Evropske unije i da, bez izuzetka, pravila mora da se poštuju.

Sinjanin Vukušić pojačao Kolubaru

„Slobodna Dalmacija“ je kao senzacionalnu vest objavila da je fudbalski dijamant iz Sinja Ante Vukušić odlučio da karijeru nastavi u Srbiji, prešavši u Kolubaru!

Bivši napadač splitskog Hajduka trebalo bi da bude veliko pojačanje za superligaša iz Lazarevca.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track