BRAZILSKI SUD POKRENUO ISTRAGU PROTIV NELSONA PIKEA: Koristio rasistički i homofobni rečnik kada je komentarisao Luisa Hamiltona
Foto: Profimedia

FORMULA 1

BRAZILSKI SUD POKRENUO ISTRAGU PROTIV NELSONA PIKEA: Koristio rasistički i homofobni rečnik kada je komentarisao Luisa Hamiltona

Ostali sportovi -

Brazilski sud naredio je pokretanje istrage posle navoda da je trostruki svetski šampion Formule 1 Nelson Pike koristio rasistički i homofobni rečnik kada je komentarisao sedmostrukog svetskog prvaka vozača Mercedesa Luisa Hamiltona.

Kako je preneo Skaj, optužbe su podigle četiri grupe koje se bore za zaštitu ljudskih prava i traže da legendarni Brazilac plati 1,56 miliona funti zbog "navodnog nanošenja moralne štete crncima i LGBTQ osobama".

Istraga je otvorena u ponedeljak, a Pike ima 15 dana da predstavi svoj slučaj pred Okružnim federalnim sudom.

Pike je u podkastu prošlog novembra koristio uvredljiv izraz na portugalskom, kada je komentarisao incident između Hamiltona i vozača Red Bula Maksa Verstapena, koji se dogodio u prvom krugu prošlogodišnje trke za Veliku nagradu Velike Britanije.

Pike je tada diskriminatorskim izrazom pomenuo boju kože Luisa Hamiltona, a ti komentari pojavili su se na društvenim mrežama krajem prošlog meseca na godišnjicu te trke. Takđe pojavili su se i navodi da je koristio homofobne uvrede kada je govorio o Hamiltonu.

Luis Hamilton
Luis Hamiltonfoto: AP

Pike se izvinio Hamiltonu, negirao je da ga je uvredio na rasnoj osnovi i rekao da su njegove reči pogrešno prevedene. Njegove izjave osudili su Hamilton, rukovodstvo Formule 1, Međunarodna automobilska federacija (FIA) i većina bivših i sadašnjih vozača.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track