NI VEMBLI, NI SILVERSTON, PA ČAK NI VIMBLDON: Ako hoćete da budete viđeni u Engleskoj, MORATE DA DOĐETE OVDE! (VIDEO)
Foto: Profimedia

kraljevski sport

NI VEMBLI, NI SILVERSTON, PA ČAK NI VIMBLDON: Ako hoćete da budete viđeni u Engleskoj, MORATE DA DOĐETE OVDE! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Specijalni izveštač iz Askota - Lazar Delić

Ako hoćete da budete viđeni u Engleskoj, onda nije dovoljno da odete u londonski fudbalski hram Vembli, ni na trke Formule 1 u Silverstonu, pa čak ni na Vimbldon, već mora da dođete u Askot, nacionalnu instituciju konjskih trka u Ujedinjenom kraljevstvu. Sredinom juna je ovde održan čuveni petodnevni kraljevski festival “Rojal Askot”, događaj koji nikako ne propušta ni britanska kraljica Elizabeta Druga, koja živi u komšiliku, u kraljevskom dvorcu u Vindzoru.

Sve je počelo još početkom 18. veka, kada je tadašnja kraljica Ana jahala konja i ustanovila da je upravo Askot idealno mesto za galop, da bi ubrzo prve trke bile održane 8 avgusta 1711. godine. Otuda se i “kraljevski festival” uvek otvara trkom u čast kraljice Ane, jer ako neko drži do tradicije, onda su to svakako Englezi.

Askot
foto: Profimedia

Askot je i prvorazredni modni događaj, a oblačenje je jasno definisano: muškarci u frakovima i sa čuvenim cilindrima na glavi, a lepši pol sa fantastičnim cvetnim dekoracijama u kosi i haljinama specijalno naručenim za ovu priliku. Askot se nalazi u oblasti Berkšir, na sat vremena vožnje železnicom zapadno od Londona.

U petak i subotu na programu je bio čuveni “King Džordž vikend”, čiji je fokus uvek na glavnu subotnju trku u čast roditelja kraljice Elizabete Druge, kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete. Radi se o drugoj najskupljoj trci u Engleskoj, vrednoj 1,25 miliona funti, odmah iza čuvenog Epsom derbija. Kapacitet hipodroma je za oko 70.000 gledalaca, a u subotu je bilo dosta šarolikog sveta, mada smo kasnije od saznali da je prodato tek 18.389 ulaznica! Samo završnog dana "Rojal Askota", subotom, kapacitet je pun!

Askot
foto: Profimedia

Velika senzacija se dogodila u glavnoj trci “Kralj Džordž” (milja, tri furlonga i 211 jardi, oko 2300m, trava, na desno, pobeda vredi 708.875 funti), jer je trijumfovao petogodi konj Pajldrajver (kvota 19), sa džokejem Pi Džej Mekdonaldom, dok je drugi bio gost iz Nemačke i vršnjak Torkvator Taso (Rene Pišulek, kvota 17), sa dve dužine i tri četvrtine konjskog tela zaostatka, a daleko iza, čak osam dužina posle drugoplasiranog, treći je stigao takođe petogod Mišrif (Džejms Dojl), u treningu kod čuvenog Engleza Džona Gosdena, koji posle trke svakako nije mogao da bude nimalo zadovoljan.

Dva glavna favorita, trogoda grla, ždrebac Vestouver (pobednik Irskog derbija) i Emili Apdžon (druga u Engleskim omicima u Epsom daunsu, jahao je najpoznatiji svetski džokej Italijan Frenki Detori koji je dobio prvu trku subotnjeg programa u Askotu za dvogoda grla), nisu mogli ovaj put da budu ravnopravni konkurenti starijim grlima na stazi koja je bila dobra do tvrda. Pobede su zabeležila i grla u vlasništvu Emili Rotšild, iz engleskog ogranka čuvene bankarske porodice, kao i iz trkačke štale "Godolfin" šeika Muhameda, vladara Dubaija. Engleskinja Holi Dojl je dva puta slavila, pokazavši da je u sedlu sve češće uspešnija od muškaraca.

Vreme je bilo sunčano, a najveći pobednik je u treningu kod Vilijama Mjuira i Krisa Grasika u Lamburnu u Engleskoj, vlasništvo “La Paja”. Pobedničko vreme 2:29,49..Pehare i nagrade je predala Kamila, vojvotkinja od Kornvola i druga supruga princa Čarlsa. Trka je nazvana "super šestorka", a najbolji su bili konji kojima su davane najmanje šanse! Bio je to spektakl za sve ljubitelje vrhunskog galopa u britanskoj nacionalnoj instituciji. Ljubimac publike, džokej Detori nije uspeo da ostvari osmu rekordnu pobedu, tako da je i dalje izjednaćen sa po sedam trijumfa sa legendarnim Englezom Lesterom Pigotom.

Askot
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Na samom hipodromu, koji se prostire na čak 72 hektara, deluje kao da su svi tu iz nekog naročitog razloga, svako na svoj način. Oko besprekorno uređenog trkališta, sa propisanom visinom trave od četiri inča, načičkani su mnogobrojni bukmejkeri. Svi su prilično opušteni, kao da su sigurni da će na kraju dana lepo proćii, a i publika je zadovoljna, bez obzira da li se dobija ili, što je mnogo češće, gubi na klađenju. Uostalom, posle trka priređena je žurka na otvorenom

Hipodrom u Askotu ima posebno mesto u Velikoj Britaniji, a glavni šef koji je ujedno i kraljičin reprezent je ser Frensis Bruk. Ipak, ovo je "kraljevski sport".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track