"Mrtav čovek" osvojio zlato na paraolimpijadi

Fenomen

"Mrtav čovek" osvojio zlato na paraolimpijadi

Ostali sportovi -
Zanardi preživeo udes u kome je izgubio obe noge i osvojio zlato na POI

Nekadašnji vozač Formule 1 Aleks Zanardi osvojio je zlato na Paraolimpijskim igrama u Londonu u disciplini bicikl na ručni pogon. Ništa ne bi bilo neobično, da Italijan pre 11 godinanije doživeo strašan sudar posle koga su mu lekari rekli da je "mrtav čovek"

Zanardi je stradao u Lausicu u Nemačkoj, vozilo mu je bilo bukvalno prepolovljeno i bilo je pravo iznenađenje da je ostao živ. Njegovo vozilo je presečeno na pola kada ga je direktno udario drugi automobil pri brzini od 321 km na čas i tom prilikom je ostao bez obe noge. Lekari su morali da ga reanimiraju sedam puta. Uspeo je da opovrgne zaključak stručnjaka iz NASA o tome koliko dugo ljudsko telo može da preživi. Rekli su mu: "Zvanično, vi ste mrtav čovek".

No, taj "mrtav čovek" je jakom voljom pobedio sve nedaće, ubrzo nastavio da se bavi automobilizmom u specijalnom dizajniranom vozilu, ali se potom posvetio biciklizmu.

Italijan je u Londonu osvojio zlatnu medalju sa vremenom 24 minuta i 50,22 sekunde u trci na 16 kilometara, čime je za 27 sekundi nadmašio drugoplasiranog Norberta Mosandla iz Nemačke.

"Imao sam magičnu avanturu i ovo je fantastičan završetak. Ovo je veliki uspeh, jedan od najvećih u mom životu", rekao je Zanardi.

http://www.youtube.com/watch?v=p3HsAFz5cEs
http://www.youtube.com/watch?v=8kiE5058RXY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track