UZNEMIRUJUĆE! TEŽAK PAD KAJE PAVIĆEVIĆ NA LIPANJSKOM TURNIRU: Notarka iz Surčina samo ČUDOM ostala nepovređena u Zagrebu!
Foto: sonjakoblarphoto/Printscreen

konjički sport

UZNEMIRUJUĆE! TEŽAK PAD KAJE PAVIĆEVIĆ NA LIPANJSKOM TURNIRU: Notarka iz Surčina samo ČUDOM ostala nepovređena u Zagrebu!

Ostali sportovi -

Javni beležnik iz Surčina Katarina Kaja Pavićević, doživela je težak pad sa svoje omiljene kobile Kis ov Glori, na 66. Lipanjskom turniru u Zagrebu i samo pravim čudom je ostala nepovređena! Ova nezgoda se dogodila početkom juna ove godine, ali se fotografija opasnog pada sa konja pojavila tek nedavno!

Katarina Pavićević
foto: sanjakoblar.photo/ Printscreen

Katarina Pavićević je uz predsednicu Konjičkog saveza Beograda Ninu Vukoje, među glavnim organizatorima turnira u preskakanju prepona "Rajd end Šajn", jedinim u Srbiji sa novčanim nagradnim fondom i pratećim zabavnim manifestacijama, u konjičkom centru "Horsland" između Deča i Šimanovaca. Proteklog vikenda se i takmičila, kada je osvojila četvrto mesto. Inače, ona neretko odlazi i u Francusku, kako bi još više usavršila jahačku veštinu.

Preponsko jahanje, disciplina konjičkog sporta za koju se u poslednje vreme opredeljuje sve više devojčica, pored lepote, može da bude i veoma opasno, pa je zato neophodno da se i na treninzima u klubovima i mnogobrojnim školama jahanja nosi zaštitna oprema, pre svega kaciga, pancir, čizme...

Pored preskakanja prepona olimpijske discipline u konjičkom sportu su i dresura, kao i ubedljivo najteža, tzv. militari - trodnevni ispit spremnosti jahača i konja koji obuhvata ne samo dresuru i preskakanje prepona, nego i dugačke kros-kantri trke na terenu sa prirodnim ili veštačkim preprekama.

U KC "Horsland", biće održan i "Trofej Beograda", 17. i 18. septembra, a nedelju dana ranije septembarski turnir u preskakanju prepona. Inače, prvi čovek "Horslanda" Srđan Ćorić je predsednik Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline. Idućeg vikenda na hipodromu u Požarevcu slede 59. Ljubičevske konjičke igre, na kojima pored tradicionalnog višeboja, galopskih i kasačkih trka, na programu bude i takmičenje "preponaša".

U nedelju će na Beogradskom hipodromu biti održan drugi javni trening iz dresure, koji je ujedno i drugi dan priprema za predstojeće otvoreno prvenstvo Srbije u dresurnom jahanju. Trening će biti na velikom otvorenom terenu JP Hipodrom Beograd, sa početkom u 10 časova..

Detori jaši u Baden-Badenu

Jedan od najboljih džokeja u istoriji, Italijan sa stalnim angažmanom u Engleskoj Lanfranko `Frenki` Detori (51), biće u sedlu senzacionalnog pobednika "Trijumfalne kapije", nemačkog top galopera Torkvator Tasa, u treningu kod Marsela Vajsa i u vlasništvu ergele Auenkele. U nedelju je 152. "Velika nagrada Badena" (2400 m, trava, na levo, 200.000 evra - pobeda 115.000). Prošle godine je prvi bio upravo Torkvator Taso.

Frenki Detori
foto: Profimedia

Nemački džokej Rene Pišulek, koji je u Parizu doveo Torkvator Tasa do antologijske pobede, "premešten" je na grlo Mendokino iz štale "Salcburg" u Minhenu, gde je trener Sara Štajnberg. Od trogodaca trčaće pobednik Nemačkog derbija u Hamburgu Samarko (džokej Murzabajev, trener Peter Širgen), kao i pobednik Italijanskog derbija u Rimu Ardakan, u treningu kod Nemca Markusa Kluga. Ko pobedi u Baden-Badenu, automatski dobija pozivnicu za glavnu trku na travi, početkom novembra, na "Briders kupu" u SAD.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja