OBELEŽAVANJE JUBILEJA: Ferari dodao žutu boju na svoje bolide povodom 75. godišnjice
Foto: EPA/RONALD WITTEK

FORMULA 1

OBELEŽAVANJE JUBILEJA: Ferari dodao žutu boju na svoje bolide povodom 75. godišnjice

Ostali sportovi -

Ekipa Ferarija dodala je na svoj bolid više žute boje, a njeni vozači će u predstojećoj trci Formule 1 na domaćoj stazi u Monci voziti u žutim odelima, pošto će za vikend čuvena ekipa obeležiti 75. godišnjicu.

Tradicionalno crveni bolidi Ferarija imaće više žute boje, posebno na prednjim i zadnjim krilima i poklopcu motora, a vozači Šarl Lekler i Karlos Sainc voziće u žutim trkačim odelima u Monci.

Ferari je naveo da na 75. godišnjicu otkako je postao nezavisni konstruktor slavi uz boju koja je "deo istorije ekipe". Osnivač Enco Ferari je izabrao žutu boju da bude na čuvenom grbu crnog konja koji se propinje, a žuta i plava su boje amblema Modene, gde je on roĐen, preneo je Skaj.

Ferari je 1947. godine postao nezavisni konstruktor, pre svoje prve trke u Formuli 1, 1950. godine. Ekipa je od tada stalni učesnik takmičenja i do sada je osvojila ukupno 31 šampionsku titulu, 11 više od bilo kog drugog tima.

Ferari se ove sezone smatrao jednim od konkurenata za titulu uz Red Bul, ali je ekipa zahvaljujući lošoj strategiji i problemima sa pouzdanošću izgubila korak, pa se bori za drugo mesto sa Mercedesom.

Lekler je drugi u šampionatu konstruktora sa 109 bodova zaostatka za Maksom Verstapenom iz Red Bula, iako je u maju bio prvi.

Ferari nije pobedio u trci još od Austrije.

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Italije vozi se u nedelju od 15 časova u Monci. To je čuvena staza, jedna od najbržih u takmičenju, sa dugim pravcima i samo 11 krivina.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track