DVOJICA PLANINARA ŽELE DA SAVLADAJU MONT EVEREST, ALI U BLIZINI KRALJEVA! Ovo je jedan od najtežih svetskih izazova u penjanju
Foto: Privatna Arhiva

Everesting izazov

DVOJICA PLANINARA ŽELE DA SAVLADAJU MONT EVEREST, ALI U BLIZINI KRALJEVA! Ovo je jedan od najtežih svetskih izazova u penjanju

Ostali sportovi -

Dvojica Kraljevčana - Aleksandar Đurović i Slobodan Zdravković pokušaće ovog vikenda na planini Stolovi da izvedu jedan od najtežih izazova penjanja na svetu, takozvani "Everesting izazov“.

Ovaj izazov podrazumeva da se u jednoj aktivnosti, u ponavljanjima, dostigne 8.848 metara visinske razlike, jednake Mont Everestu, najvišem vrhu na svetu, a u ovom slučaju oni će se od sela Kamenica do vrha Stolova popeti i spustiti čak devet puta.

Aleksandar Đurović, Slobodan Zdravković
foto: Privatna Arhiva

- Izazov će početi u noći između petka i subote, tačno u ponoć. Slobodan će pokušati da pređe pola "Everestinga“, što je 4.424 metara, i on će se popeti i spustiti 5 puta, a ja ću pokušati da idem na svih 8.848 metara. Kolega će mi se pridružiti na petom krugu, kako bismo drugu polovinu izazova prešli zajedno. Za ceo izazov biće potrebno da za nekih 27 - 30 sati istrčim 180 kilometara - kaže Aleksandar Đurović.

Prema njegovim rečima, za vikend je najavljeno lepo vreme, pa zato poziva sve zainteresovane ljubitelje prirode iz Kraljeva i okoline, bilo da pešače, trče ili voze bicikle, da im se pridruže i da u subotu i nedelju zajedno uživaju na planini Stolovi, ali i da im budu podrška.

Aleksandar Đurović, Slobodan Zdravković
foto: Privatna Arhiva

- Ruta će biti iz Kamenice, putem kojim se ide „Narcisu u pohode“ do Krsta na vrhu Stolova. U jednom, da kažem krugu, iako nije krug, staza gore i dole duga je 21 km, a visinska razlika je malo više od 1.000 metara. Kriza će sigurno biti, ali izazov i jeste u tome da probamo da izmerimo svoje granice - dodaje Aleksandar.

Aleksandar Đurović se biciklizmom bavi duže od 20 godina, iza sebe ima brojne trke, posebno u ultrabiciklizmu, Kada je prešao na ultratrčanje, za godinu dana istrčao je Fruškogorski maraton “Ultra Extreme” od 135 km za 25 sati, a završio je i “Ultra Trail” Stara planina od 100 km za 15-ak sati.

Njegov kolega, koji će se zajedno sa njim ovog vikenda okušati u „Everesting izazovu“, Slobodan Zdravković, bavi se planinskim trčanjem, učestvuje na planinskim trkama u Srbiji i regionu i uglavnom trči “Skyrunning” ligu Srbije i one koje organizuje Planinarski savez Srbije.

J. S. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track