ITALIJAN ŽELI SA SRBIJOM SVETSKU TITULU! Santareli skenirao opasne Brazilke, ništa ne prepušta slučaju
Foto: OSSRB

ženska odbojka

ITALIJAN ŽELI SA SRBIJOM SVETSKU TITULU! Santareli skenirao opasne Brazilke, ništa ne prepušta slučaju

Ostali sportovi -

Odbojkašice Srbije će drugi put zaredom igrati u meču za zlato na šampionatu sveta. Pre četiri godine smo u Japanu slušali himnu „Bože pravde“, a sada isto priželjkujemo i u Holandiji.

Brazilke su u finalu planetarnog prvenstva četvrti put u istoriji – do sada su izgubile svaki put i svetsko zlato je jedino koje im nedostaje u prebogatoj kolekciji.

Poslednji put Srbija i Brazil su se sastali ovog leta u Ligi nacija. Izabranice Ze Roberta su slavile u polufinalu komercijalnog takmičenja, iako su Srpkinje ubedljivo dobile prvi set.

Brazilke mogu da se pohvale samo pobedama u poslednjih nekoliko godina nad našom selekcijom. Poslednji trijumf naše devojke ostvarile su na prethodnom prvenstvu sveta u Japnu – na kojem su i došle do titule.

Na šampionatu koji se igrao u Holandiji i Poljskoj dve ekipe su bile na suprotnim stranama žreba. Srbija je do finala došla sa svih 11 pobeda, dok Brazil ima jedan poraz od Japana u grupnoj fazi.

odbojkašice Srbije
foto: OSSRB

U eliminacionom rundama finalisti su prošli gotovo isti put – Srbija je posle tajbrejka nadigrala Poljsku u četvrtfinalu, a u polufinalu je savladala olimpijskog šampiona Sjedinjene Američke Države u četiri seta. Brazil je prvo igrao pet setova sa Japanom, da bi potom bio bolji od evropskog prvaka Italije sa 3:1.

Stručni štab našeg tima ozbiljno je pristupio pripremi najvažnijeg meča ove godine, pa je sa radom počeo kasno u četvrtak uveče, posle pobede Brazila nad Italijom.

- Nismo želeli da gubimo vreme, jer je svaki momenat važan za pripremu ovog duela. Brazil je igrao prosto neverovatno protiv Italije. Uvek sam mislio da je Brazil jedan od najboljih timova sveta. Pokazali su to u polufinalu, svaka njihova odbojkašica je dala svoj maksimu. Trener Ze Roberto je napravio neke promene, ima na raspolaganju mnogo igračica - rekao je selektor Srbije, Italijan Danijele Santareli. Pre četiri godine je Srbija do svetskog zlata došla posle pet setova borbe sa Italijom. Santareli očekuje veliku borbu i sada. - Meč bi mogao da bude dug, ako budemo na našem nivou. Rekao bih da su dva tima slična, na neki način. Važno je da igramo na našem nivou – podvukao je Santareli.

Južnoameričku selekciju predvodi neverovatna Gabi, blokerskim sposobnostima izdvaja se Ana Karol, a na ovom turniru odlično igra i Tainara. Opasan su tim.

Tijana Bošković
foto: OSSRB

Ipak, naš tim predvodi fantastična Tijana Bošković, koja je pokazala najbolju igru na ovom turniru. Kapitena prate Brankica Mihajlović, Bianka Buša, Sara Lozo i na sredini mreže Jovana Stevanović. Imaće jakog rivala srpski tim, ali se zna ko u finale ulazi kao aktuelni šampion. Bez sumnje, naše devojke će dati sve od sebe da bi došle do zlata.

A obezbeđenom medaljom, odbojkašice su već nastavile neverovatni niz na najvažnijim takmičenjima – prvenstvima sveta i Evrope, te Olimpijskim igrama. Od 2015. godine odbojkašice Srbije su na svakom osvajale jedno od odličja.

Niska je krenula evropskom brzonom te 2015. Stiglo je potom olimpijsko srebro (2016), pa evropsko zlato (2017), svetsko zlato (2018), još jedno evropsko zlato (2019), olimpijska bronza (2021), evropsko srebro (2021) i sada zlato ili srebro.

U tom periodu je Srbija igrala u pet finala – po jednom na prvenstvu sveta i Olimpijskim igrama i tri puta na kontinentalnom šampionatu. Zabeležene su tri pobede i dva poraza.

Kada je reč o selektoru Santareliju, on je dva puta vodio reprezentaciju Hrvatske u finalima Zlatne lige i oba puta je osvojio srebro. U klupskoj karijeri imao je više uspeha, pošto je sa italijanskim Koneljanom osvojio sve što se osvojiti može – više puta domaću ligu, Kup i Superkup i po jednom trofej na Svetskom klupskom prvenstvu i u Ligi šampiona.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track