PRIČE O ODBOJKAŠICAMA SRBIJE KOJE ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA: Nokaut, suspenzija, misica, operacija, svađa, lepotica...
Foto: EPA

ISTORIJA

PRIČE O ODBOJKAŠICAMA SRBIJE KOJE ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA: Nokaut, suspenzija, misica, operacija, svađa, lepotica...

Ostali sportovi -

Odbojkašice Srbije odbranile su u Holandiji titulu svetskog prvaka, a ono što je manje poznato u javnosti jeste njihov put do ovog veličanstvenog uspeha, prepreke i anegdote na tom putu.

Svaka od njih ima neku svoju priču po kojoj je posebna i koja ih sve zajedno čini onim što jesu - veliki šampioni.

Ovo su samo neke od zanimljivijih priča.

TIJANA BOŠKOVIĆ

U pionirskim danima Tijana je igrala za OK Hercegovac iz Bileće. Već u tom periodu videlo se da je u pitanju veliki talenat, a uz to je bila veoma snažna. Čak postoji priča kako je na jednoj utakmici nokautirala libera, a odbojkašica protivničkog tima koja je trebalo da je blokira, lepila je flastere na prste kako bi se zaštitila.

Odbojkašice, Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, Tijana Bošković
foto: Nenad Kostić

BRANKICA MIHAJLOVIĆ

U mlađim kategorijama nastupala je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a potom se odlučila da nastupa za Srbiju. Ona je u karijeri bila član čak 13 različitih klubova, a može se reći da je pravi svetski putnik, jer je nastupala za klubove iz Bosne, Švajcarske, Francuske, Brazila, Koreje, Japana, Kine, Turske, Italije i sada će igrati u Rusiji.

Odbojkašice, Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, Brankica Mihajlović
foto: Nenad Kostić

SARA LOZO

Ove godine je potpisala ugovor sa rumunskim Lugožom, a onda je dobila tri puta veću ponudu iz Japana, od tima Ageo Mediks. Lozo je zatim potpisala ugovor i sa ovim klubom, bez raskida sa prethodnim, tako da je praktično bila član dva kluba u isto vreme. Zbog toga joj je pretila i suspenzija od strane Međunarodne odbojkaške federacije, ali se na kraju sve dobro završilo.

Sara Lozo
foto: Profimedia

BOJANA DRČA

Postala je majka pre nešto više od godinu dana, a sada je na svetskom tronu. Nakon deset godina u inostrantvu, prethodne sezone vratila se u Crvenu zvezdu, sa kojom je uzela titulu prvaka Srbija. Iako je najavljivano da će narednih godina ostati u Zvezdi, potpisala je ugovor sa ruskim klubom Lenjingradka, gde će joj saigrač biti Brankica Mihajlović.

Bojana Drča
foto: OSS

SLAĐANA MIRKOVIĆ

Slađana i Tijana Bošković živele su zajedno dok su igrale u Vizuri, kada su postale najbolje drugarice. Sada će ponovo igrati zajedno u turskom Ezačibašiju, pa je veliko pitanje ko će moći da zaustavi ovaj ubojiti tandem.

Slađana Mirković
foto: Profimedia

ANA BJELICA

Bjelica potiče iz uspešne sportske porodice. Brat Milko je bivši košarkaš, koji je nastupao i za Crvenu zvezdu, sestra Milka bivša košarkašica. Ana ne samo da se odlučila za drugi sport u odnosu na brata i sestru, već igra i za drugu reprezentaciju. Milko i Milka su bili reprezentavci Crne Gore, dok Ana nastupa za Srbiju i tu očigledno nema nikakve greške.

Ana Bjelica
foto: OSSRB

BOJANA MILENKOVIĆ

Na prethodnom svetskom prvenstvu doživela je tešku povredu kolena na utakmici protiv Portorika, nakon koje je za nju prvenstvo bilo završeno. Po završetku meča, sve odbojkašice Portorika napravile su sjajan gest, tako što su joj prišle i pozdravile je. Četiri godine kasnije Bojana je na svetskom tronu. Čist dokaz šta znači snažna volja i upornost.

Bojana Milenković
foto: Printsrkin

BJANKA BUŠA

Prethodna sezona bila je teška za Bjanku Bušu. Imala je povrede i bila bolesna, tako da je u februaru ove godine raskinula ugovor sa ruskom Lokomotivom. Nakon toga je izvršila i hirurški zahvat na prstu ruke, kako bi bila spremna za nastupe u reprezentaciji Srbije.

Bianka Buša
foto: Fivb

KATARINA LAZOVIĆ

Katarina je jako popularna među navijačima, ne samo zbog igračkih kvaliteta, nego i fizičkog izgleda. Ova prelepa odbojkašica jednom prilikom je odgovorila na čak 1.100 poruka navijača za manje od dva sata. Prema mišljenju brojnih fanova, ona je jedna od najlepših srpskih sportistkinja.

Katarina Lazović, Nemanja Dangubić
foto: Printskrin/Instagram

JOVANA STEVANOVIĆ

Zbog nesuglasica za selektorom Zoranom Terzićem, poslednjih godina nije nastupala za reprezentaciju. Jedan od prvih poteza selektora Danijelea Santarelija po dolasku na klupu Srbije bio je upravo vraćanje Jovane Stevanović u nacionalni tim. I to se ispostavilo kao pun pogodak, jer je imala neke od ključnih poteza na Svetskom prvenstvu.

Jovana Stevanović
foto: OSSRB

MINA POPOVIĆ

Mina je nakon Zvezde, pet godina nastupala za klubove u Italiji, pre odlaska u Tursku. U jednom intevjuu, dok je igrala u Bergamu, ispričala je kako trenera Lavarinija uči srpski.

-Na skoro svakom treningu me pita kako se šta kaže i to onda pedantno zapisuje u telefon. Inače je prilično smiren, pa u šali kažem, kao da nije trener - navela je tom prilikom ova harizmatična odbojkašica.

Mina Popović
foto: Profimedia

MAJA ALEKSIĆ

Na tek odigranom Svetskom prvenstvu Maja Aleksić zabeležila je lep jubilej - 100 nastupa za srpsku reprezentaciju. I ona je veoma popularna na društvenim mrežama, a svojevremeno su pisani tekstovi da bi trebalo da se prijavi na izbor za Mis.

Maja Aleksić
foto: OSSRB

TEODORA PUŠIĆ

Prethodne sezone nije bila deo tima na Olimpijskim igrama i Evropskom prvenstvu, a sada je usledio veliki povratak najboljeg libera na svetu. Ostala je upamćena i po emotivnom nastupu prilikom proslave titule prvaka Evrope ispred Skupštine, kada je uz pevanje himne pustila suzu.

Teodora Pušić
foto: OSSRB

ALEKSANDRA JEGDIĆ

Aleksandra Jegdić se ovog leta udala, ali je zbog poziva za reprezentaciju prekinula medeni mesec.

- Eto, prekinuo sam joj medeni mesec, da ne kažem, uništio. Divna je devojka, kao i sve ostale, brzo se uklopila u sistem rada - izjavio je tom prilikom selektor Santareli.

Aleksandra Jegdić
foto: Printskrin/Instagram

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track