IMAO JE PROBLEMA SA ALKOHOLOM, A SADA JE SVETSKI ŠAMPION: Upoznajte Frančeska Banjaju, prvaka u kraljevskoj MOTO GP klasi
Foto: EPA

ROSIJEV MALI

IMAO JE PROBLEMA SA ALKOHOLOM, A SADA JE SVETSKI ŠAMPION: Upoznajte Frančeska Banjaju, prvaka u kraljevskoj MOTO GP klasi

Ostali sportovi -

Frančesko Banjaja postao je u nedelju, nakon Velike nagrade Valensije, prvi Italijan koji je osvojio titulu svetskog prvaka u Moto GP-u nakon legendarnog Valentina Rosija.

Frančesko Banjaja
foto: EPA

Čekali su Italijani titulu od 2009. godine i poslednjeg Rosijevog pobedničkog pehara. Frančesko Banjaja imao je i još jedan razlog za radost, svom timu Dukati doneo je titulu u kraljevskoj klasi prvi put od 2007. godine, kada je slavio Australijanac Kejsi Stoner.

Frančesko Banjaja je na tronu smenio velikog rivala iz Jamahe, i do nedelje vladajućeg šampiona u Moto GP klasi Francuza Fabija Kvartarara. U sezoni koja je trajala od 6. marta do 6. novembra Frančesko Banjaja ostvario je sedam pobeda na 20 trka, najviše od svih konkurenata u Šampionatu. Slavio je u Španiji, Italiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Austriji, San Marinu i Maleziji. Njegov najveći rival Fabio Kvartararo pobedio je na samo tri trke, u Japanu, Kataloniji i Nemačkoj.

Frančesko Banjaja
foto: EPA

Frančesko Banjaja bio je odličan i na treninzima, kada je ostvario najbrže vreme i plasman na pol poziciju. Pet puta je bio najbrži, kao i Španac Horhe Martin, dok je Fabio Kvartararo imao samo jednu pol poziciju.

Frančesko Peko Banjaja rođen je 14. januara 1997. godine u Torinu. Od malih nogu je pokazivao sklonost ka brzini i motorima. Debitovao je u klasi do 125 kubika, ili Moto 3 klasi, popularnih "zujalica" 2010. godine. Tada je ušao u vozačku Akademiju mladih motociklista VR46, koju drži Valentino Rosi. I danas ponosno ističe da je član i polaznik te škole.

Sa trećeg mesta iz Moto 3 klase, prelazi u jaču Moto 2 klasu i zadužuje motocikl od 250 kubika. Do titule stiže do 2018. godine, sa osam pobeda i 16 podijuma. Već sledeće godine sa šampionskim peharom dolazi u Moto GP klasu.

Do sada je u "kraljevskoj klasi" ostvario 11 pobeda, na 67 trka, uz 20 podijuma i 11 pol pozicija. Naredne sezone braniće titulu, a partner u fabričkom timu Dukatija biće mu zemljak i jedan od najvećih talenata motosporta Enea Bastijanini, koji će zameniti Džeka Milera.

Zanimljivo je da je Frančesko Banjaja nadimak Peko dobio u detinjstvu. Njegova starija sestra Karola, kao malo dete nije mogla da izgovori Frančesko, već samo Peko, tako da je to ostalo do današnjih dana.

Frančesko Banjaja bio je akter jednog nemilog događaja 5. jula ove godine na ostrvu Ibica. Tada ga je zbog saobraćajnog incidenta zaustavila policija i izmerila mu povišen nivo alkohola u krvi. Čak tri puta više od dozvoljene granice. Italijan se pravdao da je išao iz noćnog provoda, jer je slavio pobedu u Asenu i "verovatno malo bio pijan".

Srećno je zaljubljen u blogerku Domiciju Kastanjini, sa kojom je u vezi od 2016. godine.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track