KURIR SAZNAJE: NIKOLA JOKIĆ KUPIO JOŠ DVA KONJA! Vrednost grla od dve godine iz Napulja procenjuje se na 100.000 evra!
Foto: Kurir

konjički sport

KURIR SAZNAJE: NIKOLA JOKIĆ KUPIO JOŠ DVA KONJA! Vrednost grla od dve godine iz Napulja procenjuje se na 100.000 evra!

Ostali sportovi -

U Srbiju iz Francuske stiglo pet kobila za trke, koje kasnije mogu da se koriste i za priplod, naš najuspešniji trener kasača Aleksandar Dimitrijević zapažen i u Minhenu

Kako Kurir saznaje, najbolji košarkaš sveta i dvostruki uzastopni MVP igrač NBA lige Nikola Jokić, kupio je još dva konja, od kojih je jedan dvogodac koji vodi poreklo od čuvenog švedskog kasača Maharadže, pobednika najveće trke na svetu Pri d`Amerik 2014. Kupovina je obavljena vanaukcijski u Napulju, a vrednost Jokićevog novajlije u štali "Drim kečer", po imenu Enco Džet, koji već ima tri pobede, procenjuje se na čak 100.000 evra!

Zanimljivo je da je pored najveće trke kasača na svetu Pri d`Amerik, koja se održava poslednje nedelje u januaru na pariskom hipodromu "Vansen", kao i čuvenog Elitlopeta krajem maja na "Solvali" u Stokholmu, gde je ove godine bio i Jokić, Napulj domaćin treće po redu najprestižnije trke kasača na Starom kontinentu - Loterija!

Za Jokića je ovog mlađanog kasača koji mnogo obećava odabrao njegov veliki prijatelj Alesandro Goćadoro, poznati italijanski trener i aktuelni šampion Evrope za vozače. Goćadoro je sa prijateljima posetio Nikolu za vreme Evrobasketa i bodrio reprezentaciju Srbije tokom grupne faze takmičenja u Češkoj.

Jokić je pre nepuna dva meseca potrošio 143.000 evra za tri trkačka grla na ITS aukciji jarliga (jednogodišnjaka), održanoj u mestu Busto Arsicio (provincija Vareze, region Lombardija), 35 kilometara severno od Milana. Konja po imenu Fatu di Pođo kupio je za 42.000 evra, žensko grlo Folia Vinda za 47.000, a najskuplji je bio Farid Mil, koji ga je koštao čak 54.000 evra.

U Jokićevoj štali je još jedan dvogodac po imenu Kajzer de Mortre, čiji je trener Šveđanin Henrik Holšten, ali o ovom mladom kasaču trenutno u blizini Pariza brine Miodrag Miško Pantić, koji je ove sezone bio četvrti na Evropskom šampionatu za vozače u sulkama na hipodromu u Monsu u Belgiji. Inače, Francuska je vodeća zemlja kasačkog sporta u Evropi.

Tomislav Višnjić
foto: SKAS

U Parizu su boravili i veoma aktivni član uprave Srpskog kasačkog saveza (SKAS) Tomislav Višnjić i Duško Lođinović, a u Gradu svetlosti je nastavljena uspešna saradnja sa Francuzima i u Srbiju je već stiglo pet kobila za trke, koje kasnije mogu da se koriste i u priplodu: tri kobile od četiri godine i dve od šest. Dve su kod Radeta Bogdanovića u Lozoviku, a po jedna kod Marka Jozića, Save Mutavdžića i Tomislava Višnjića, u njegovom treningu centru u Hajdukovu, gde je trenutno angažovan i Branko Skenderović.

Po rečima Tomislava Višnjića, poznatog beogradskog advokata, 3. decembra će u Parizu biti održana godišnja svečanost za francuske kasače, a svaka zemlja će imati po jednog predstavnika. Inače, najuspešnije "francusko grlo" u Srbiji je Elips Turgot, čiji je ponosni vlasnik Aleksa Višnjić. U glavnom gradu Francuske će biti održana i međunarodna trka, a u sulkama će biti i naš predstavnik Skenderović.

U ponedeljak je u Minhenu (2100 metara, autostart, 4.000 evra), zapažen rezultat ostvario trogodi kasač Stenli, u treningu kod Aleksandra Dimitrijevića iz Subotice i vlasništvu Borisa Surle iz Novog Sada. Zauzeo je četvrto mesto, uz ostvareno vreme 1:16,8 prosečno po kilometru, što je svakako uspeh za Dimitrijevića, ovogodišnjeg najuspešnijeg trenera u Srbiji. U sulkama je bio Slovenac Marko Slavič.

Za 2,5 % vlasništva čudivišnog konja - 4,6 miliona dolara!

Iz Kinlenda, gde se upravo održava najveća aukcija konja u Americi, stigla je vest da je pobednik Briders kup klasika, galopske trke na 2000 metara na peščanoj stazi vredne šest miliona dolara, čudovišni konj star četiri godine Flajtlajn povučen u priplod. U trkačkoj karijeri je zabeležio svih šest pobeda u isto toliko trka.

Konjički Sport
foto: Profimedia

Međutim, iz Amerike je brzo stigla neverovatna vest - za 2,5 posto udela u vlasništvu Flajtlajna je plaćeno 4,6 miliona dolara! Naime, toliko je novca uplatio Fredi Sajc i sada je i on manjinski suvlasnik američkog super-konja, sa trenutno najboljom ocenom na svetu - 139! Posle ove transakcije njegova vrednost je skočila na astronomskih 184 miliona dolara. Objavljeno je da će u narednoj godini za "njegov skok" biti plaćano po 200.000 dolara za početak!

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track