SNAŽNA PORUKA MOĆNE I NEOBIČNE MILIJARDERKE KOJA OBOŽAVA TRKAČKE KONJE: Saradnja i sa Srbijom? Zašto da ne!
Foto: Kurir

KURIR U ENGLESKOJ

SNAŽNA PORUKA MOĆNE I NEOBIČNE MILIJARDERKE KOJA OBOŽAVA TRKAČKE KONJE: Saradnja i sa Srbijom? Zašto da ne!

Ostali sportovi -

U Askotu nagradu u glavnoj trci preko šiblja dodelila kraljica-supruga Kamila

Kirsten Rausing je 6. juna napunila 70 godina, ali iako se otežano kreće sa štapom zbog povrede noge i dalje je veoma aktivna u obožavanju i brizi o trkačkim konjima.

Alpinista
foto: Profimedia

Uostalom, ona je vlasnica pet godina stare zekaste kobile po imenu Alpinista, ovogodišnjeg pobednika najprestižnije galopske trke na svetu "Trijumfalna kapija" za nagradni fond od pet miliona evra, održane prve nedelje oktobra po pravoj provali oblaka, na hipodromu "Lonšan" u Parizu.

U ponedeljak je u Njumarketu, gde ova moćna i neobična milijarderka, koja je rođena u Švedskoj, već dugo živi i uživa na svojoj farmi konja, održana aukcija jarlinga (jednogodišnjaka) čuvenog Tatersalsa (osnovan 1766), koju nije propustila ni Kirsten Rausing. Doduše, nije se mnogo udaljavala od svog specijalnog "ofisa" pored boksova sa konjima.

Pristala je na fotografisanje i da izusti par rečenica za Kurir, ali je ljubazno zamolila: `Slikajte me tako da da se vide i portreti konja`.

- Saradnja i sa Srbijom? Zašto da ne! Uzmite slobodno jedan katalog naše farme Lanvades, koja se nalazi ovde u Njumarketu. Spremni smo uvek za nove izazove - rekla je Kirsten Rausing.

Kirsten je unuka Rubena Rausinga, osnivača kompanije za pakovanje tečne hrane Tetra Pak. Unuka je sa majčine strane švedskog pejzažnog slikara Henrija Mejna.

U Ujedinjenom kraljevstvu je članica moćnog Džokej kluba (osnovan 1750). Pominje se da je kao vrsni poznavalac "krvnih linija" imala posredničku ulogu u trgovini konjima isključivo za enormno bogate klijente. U Kaunti Mitu, u Irskoj, takođe ima farmu konja. Nikada se nije udavala i nema dece.

Ona je svojevremeno na svojoj farmi u Njumarketu ugostila nekada vodeće ljude galopskog sporta u Srbiji! Naime, posetili su je vlasnik najveće privatne ergele na zapadnom Balkanu u Surčinu Dragoljub Marković, sa kojim je bio i bivši čuveni bukmejker, menadžer i vlasnik galopera Aleksandar Aca Pavlović.

Katrin Rausing
foto: Profimedia

- Marković je sa njom dogovarao saradnju oko poboljšanja priploda, ali na tom je sve i ostalo. Ta žena je opasan pregovarač, kažu da je jednom po farmi maltene jurila jednog od najuspešnijih svetskih odgajivača i vlasnika Agu Kana, samo da bi ostvarila ono što je naumila - prisetio se ove anegdote Pavlović.

Vodeći britanski tabloid "San" je u članku o najbogatijim vlasnicima trkačkih konja uvrstio i Kirsten Rausing, jednu od najbogatijih žena u Velikoj Britaniji (poslednja procena Forbsa 12,25 milijardi funti). Četiri decenije njeni konji pobeđuju u Engleskoj, ali i izvan Ostrva. Na njenoj farmi u Njumarketu je bio i čuveni pastuv Nižinski, pobednik prestižne trke "King Džordž" u Askotu 1970. godine (džokej Lester Pigot, trener Vinsent O'Brajen, vlasnik Čarls Engelhard), kao i njegov direktni potomak Niinski.

Askot
foto: Kurir

Na čuvenom hipodromu u Askotu održane su veoma zahtevne, ali i atraktivne stiplčez i trke preko šiblja. Zanimljivo je da je u jednoj trci bio samo jedan konj, koji je morao da izađe na stazu da bi ga proglasili za pobednika. U drugoj su se samo dva borila za nagradni fond od 70.000 funti, a pobedio je totalni autsajder. Vodeći novinar za konjske trke Li Moteršed iz specijalizovanog dnevnika "Rejsing post", upozorio je da industrija trka u Velikoj Britaniji očigledno ima problem sa tzv. džamperima.

To je jasno i izuzetno cenjenom novinaru Markusu Taunendu iz "Dejli mejla", takođe ekspertu za konjske trke. Ipak, on je istakao da mnogi treneri nisu hteli da puštaju svoje velike adute na riskantnu travnatu stazu, odnosno da su želeli da sačuvaju konje za najvažnije trke koje slede, kao i da poštede džokeje.

"Tek je počela sezona, a koliko su i ove trke popularne vidi se i po dobroj poseti u Askotu, iako su najjeftinije karte koštale 25 funti. Ono najvažnije sledi na kraju sezone, sredinom marta u Čeltenemu na četvorodnevnom festivalu sa najboljim konjima, i u aprilu na hipodromu Entri u Liverpulu, što je veliki spektakl. Stiplčez trke su popularnije, jer su i prepreke za konje teže, pa su i češći padovi", pojasnio je Taunend.

Kamila
foto: Profimedia

U Askotu je u subotu bila i nova kraljica-supruga Kamila, elegantno odevena po oceni britanskih medija! Došla je da dodeli nagradu u glavnoj trci preko šiblja. U jednom trenutku držala je i šampanjac nakon pobede osmogodog kastrata Gošena, koga je jahao Džejmi Mur, a u treningu je kod Gerija Mura, dok je vlasnik Geri Pekam.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track