PLES PO KIŠI KOBILE ALPINISTA! 101. TRIJUMFALNA KAPIJA: Kakva trka za 5 MILIONA EVRA, kakav trijumf uz provalu oblaka! (VIDEO)
Foto: Profimedia

kurir u parizu

PLES PO KIŠI KOBILE ALPINISTA! 101. TRIJUMFALNA KAPIJA: Kakva trka za 5 MILIONA EVRA, kakav trijumf uz provalu oblaka! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Petogoda zekasta kobila po imenu Alpinista je pobednik 101. izdanja najprestižnije galopske trke na svetu "Trijumfalna kapija” (2400 metara, trava, na desno, 5 miliona evra). Pola sata pre početka najbitnije trke u svetskom galopu je počela da pada jaka kiša, pa je travnata staza na hipodromu “Lonšan” u Parizu bila veoma teška, ali oko 50.000 gledalaca je uživalo u pravom spektaklu uz provalu oblaka!

Džokej Luk Moris, trener ser Mark Preskot i vlasnica Kirsten Rauzing, jedna od najbogatijih žena u Velikoj Britaniji (poslednja procena Forbsa 12,25 milijardi funti), koja je rođena u Švedskoj, vraćaju se u Njumarket veoma zadovoljni, jer su opravdali ulogu prvog favorita (kvota na PMU totalizatoru 4,4).

Alpinista
foto: Profimedia

Prethodno se najbolje kotirao odlični trogodac Luksemburg, u treningu kod čuvenog irskog stručnjaka Ajdena O'Brajena, ali je potpuno podbacio i na kraju stigao tek sedmi. Alpinista je zabeležila osmu uzastopnu pobedu, potvrdivši da je u najboljoj formi, a poslednji put nije bila prva pre nešto više od dve godine, kada je trku u Njumarketu završila na drugom mestu. Pobedničko vreme u Parizu 2:35,71.

- Prvo da se vratimo u Njumarket, a posle ćemo da vidimo kakvi su planovi za Alpinistu. Ide Japan kup, možda će trčati i u Briders kupu u Americi– ostala je pomalo zagonetna Kirsten Rauzing, koja se na konferenciji za novinare pojavila sa štapom zbog povređene noge.

Alpinista
foto: Profimedia

Zanimljivo je da se Kirsten Rauzing nikada nije udavala i nema dece, a najviše uživa u srcu galopskog sporta u Engleskoj, na svojoj farmi konja u Njumarketu. Tamo je svojevremeno jednom ugostila i Dragoljuba Markovića, vlasnika najveće privatne ergele na zapadnom Balkanu, ali do saradnje oko konja za priplod nikada nije došlo. Sa Markovićem je tada u Njumarketu bio i Aleksandar Aca Pavlović, nekada čuveni menadžer za trke i vlasnik konja.

- Ovo su najsrećnijih desetak minuta u mom životu – rekao je skormni ser Mark Preskot, jedan od najcenjenijih trenera u Velikoj Britaniji, kome je na prvencu u "Trijumfalnoj kapiji" i velikom uspehu čestitao i Kurir.

Ser Mark Preskot
foto: Kurir

Tokom trke nije prestajala jaka kiša, što je davalo svemu posebnu draž, a na tribinama je bila euforična atmosfera. Loše vreme nije ogovaralo konjima iz Japana, ali jeste snažnim galoperima iz Nemačke. Možda je i zato najbolje ocenjeni konj u trci, "japanac" Tajtlhoulder (ocena 124, džokej Kazuo Jokojama, trener Toru Kurita) dugo vodio, ali je bilo jasno da su male šanse da ostane prvi do kraja.

Kao najbolji finišeri, pored Alpiniste, pokazali su se pobednik Francuskog derbija i glavna uzdanica domaćina Vadeni (džokej Kristof Sumijon, trener Žan Klod- Ruže), ali je vlasnik Aga Kan kao i prošle godine morao da se zadovolji sa drugim mestom. Sada je zaostatak bio pola dužine konjskog tela. Treći je bio prošlogodišnji pobednik, „nemački konj“ Torkvator Taso, a slavni Italijan u sedlu Lanfranko 'Frenki' Detori je pokušao spolja da ugrozi vodeće rivale, koji su bili neuhvatljivi. Stigli su za vrat iza Vadenija.

Četvrto mesto je zauzeo trogodac Al Hakim , sa odličnim italijanskim džokejom Kristijanom Demurom, dok je na petom mestu prijatno iznenadila šest godina stara kobila Grand Glori (Maksim Gijon), koja je u treningu kod Italijana Đanluke Bjetolinija, koji blisko sarađuje sa našim najboljim džokejom svih vremena Đorđem Perovićem i vlasnikom trkačkih konja sa Čukarice sa višedecenijskim stažom Slobodanom Tešićem Tešketom.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track