ZA JEDNE JE HEROJ, ZA DRUGE NEPRIJATELJ: Ruski hokejaš Ivan Provorov ustalasao odnose između Rusije i Amerike
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

najjača liga

ZA JEDNE JE HEROJ, ZA DRUGE NEPRIJATELJ: Ruski hokejaš Ivan Provorov ustalasao odnose između Rusije i Amerike

Ostali sportovi -

Savet bezbednosti Ruske federacije nazvao je hokejaša Filadelfija Flajersa iz NHL lige Ivana Provorova momkom jakog duha.

Ivan Provorov
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Ovaj Rus odbio je da učestvuje u akciji podrške LGBT zajednici pred jedan od mečeva regularne sezone američko-kanadske NHL lige između Filadelfije i Anahajma (5:2). Prošle nedelje Ivan Provorov bio je jedini hokejaš koji nije hteo da učestvuje u akciji "Noć ponosa", u kojoj su igrači obukli dresove u duginim bojama, a palice i pak su, takođe, bili u istom koloritu.

- Poštujem svakoga, poštujem izbor svakoga. Moj izbor je da ostanem veran sebi i svojoj veri. Ja sam pravoslavac - objasnio je sportista.

U njegovu odbranu stao Nail Muhitov pomoćnik sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije

- Samo ljudi jake volje mogu da se odupru izopačenosti. Važno je napomenuti da su ga mnogi Amerikanci nazivali herojem koji se nije plašio da brani svoje moralne principe - rekao je u intervjuu za RG Nail Muhitov.

Nakon odbijanja Provorova, rukovodstvo NHL-a je naglasilo da „igrači slobodno odlučuju koje inicijative će podržati“, a glavni trener Filadelfije Džon Tortorela je istakao da poštuje Rusa:

- Provorov je veran sebi i svojoj veri. Za ovo ga poštujem i ne vidim razloga da Ivana stavljam u rezervu samo zbog njegove odluke.

Televizijski voditelj "Fox News" Taker Karlson nazvao je Provorova herojem.

- On je heroj. Tužno je što je stranac. U hokeju ima dosta Amerikanaca, ali vidimo da niko od njih nije rekao ni reč o tome. Šta se desilo sa njihovim samopoštovanjem - zapitao se Taker.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track