SMRT SOVJETSKOG ATLETIČARA I DANAS INTRIGIRA CELU PLANETU: Bio je PONOS ZEMLJE, a pronađen je MRTAV pod MISTERIOZNIM okolnostima
Foto: Pritnscreen

NA DANAŠNJI DAN

SMRT SOVJETSKOG ATLETIČARA I DANAS INTRIGIRA CELU PLANETU: Bio je PONOS ZEMLJE, a pronađen je MRTAV pod MISTERIOZNIM okolnostima

Ostali sportovi -

Na današnji dan 1927. godine rođen je slavni sovjetski atletičar Vladimir Kuc.

Vladimir Petrovič Kuc je bivši sovjetski atletičar - dugoprugaš, dvostruki olimpijski pobednik, evropski prvak, svetski i olimpijski rekorder i višestruki prvak Sovjetskog Saveza. Po zanimanju je bio oficir Crvene armije.

Kuc se u mladosti bavio boksom, a tek u 21. godini je počeo da se bavi atletikom, a već u 24. godini postao je jedan od najboljih svetskih atletičara na stazama od 5.000 i 10.00 metara

Kuc se prvi put pojavio na međunarodnoj sceni na Evropskom prvenstvu 1954. godine u Bernu, pobedivši favorite Emila Zatopeka i Kristofera Čataveja na 5.000 m i postavivši novi svetski rekord 13:56,6. Dva meseca kasnije rekord je popravio Čatavej 13:51,6, ali ga je Kuc ponovo preuzeo deset dana kasnije 13:51,2.

Pošto je ponovo izgubio rekord 1955. godine, isčekivao se njegov nastup na Letnjim olimpijskim igrama 1956. u Melburnu. Njegov glavni protivnik bio je Gordon Piri, koji je u prethodnoj godini postao svetski rekorder. Međutim Kuc pobeđuje u obe discipline na 5.000 i 10.000 m.

Kuc 1957. godine ponovo popravlja svetski rekord na 5.000 m sa rezultatom od 13:35,0, vreme koje je tek 1965. popravio Ron Klark. Kuc se povukao sa atletskih takmičenja 1959. godine.

Slavni sovjetski atletičar je umro na spavanju 16. avgusta 1975. Nije jasno da li je u pitanju prirodna smrt ili samoubistvo. Zna se da se posvađao sa svojom bivšim ženom. Po povratku kući napio se (što je u poslednjim danima svog života često činio), a onda progutao desetak tableta za spavanje i legao.

Ujutro je došao njegov učenik da idu u teretanu i našao ga mrtvog. Da li je to bilo samoubistvo ili prirodna smrt ostalo je nepoznato.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track