NIKADA EMOTIVNIJA PROSLAVA ZVEZDINOG ROĐENDANA: Pižon i Dule u suzama, govorio Boba, slavio Katai! Najbolji klub imaju DŽUDISTI
Foto: SD Crvena Zvezda

pričaće se

NIKADA EMOTIVNIJA PROSLAVA ZVEZDINOG ROĐENDANA: Pižon i Dule u suzama, govorio Boba, slavio Katai! Najbolji klub imaju DŽUDISTI

Ostali sportovi -

Na današnji dan, 4. marta 1945. godine, pre tačno 78 godina osnovano je Sportsko društvo Crvena zvezda. Sedamdeset i osam godina kasnije proslavljeni sportisti, legende Crvene zvezde, rukovodioci, sadašnji prvotimci, buduće zvezde okupili su se u Medija centru FK Crvena zvezda na stadionu “Rajko Mitić” na obeležavanju još jednog rođendana, pod sloganom “78 godina borova i jela”.

Aleksandar Katai
foto: www.sd-crvenazvezda.net

Tradicionalna proslava rođendana počela je intoniranjem himne Crvene zvezde, nakon čega je odata počast preminulim sportistima i radnicima Crvene zvezde koji su u proteklih godinu dana preminuli.

U godini za nama sportisti Crvene zvezde su beležili sjajne rezultate. I pored brojnih problema, novi pehari i nove medalje su se našle u trofejnim vitrinama klubova. Klubovi SD Crvena zvezda su u 2022. godini osvojili 52 ekipna trofeja, 26 pehara u seniorskoj konkurenciji i 26 titula u mlađim kategorijama. Sportisti su osvajali medalje na najznačajnijim svetskim i evropskim takmičenjima.

U okviru obeležavanja 78. rođendana, 34 kluba crveno-bele porodice zasadili su u Parku prijateljstva u Beogradu borove i jele kao znak podrške sadašnjim i budućim generacijama. Ura]eno je to i u još 44 grada u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Sloveniji, gradova koji su učestvovali u Zvezdinom karavanu.

Zvezdan Terzić
foto: www.crvenazvezdafk.com

Nakon toga zvezdaše je pozdravio Zvezdan Terzić, predsednik Upravnog odbora SD Crvena zvezda.

– Naša Crvena zvezda, iako danas ima 78 godina, nikada nije bila mlađa, lepša i zdravija. Moram da naglasim da sam ponosan na sve rezultate koje smo ostvarili u prošloj godini, iako nas veličina Crvene zvezde uvek tera na samokritičnost, sa željom da budemo bolji i uspešniji nego što smo bili juče. Posebno me raduje jedinstvo koje smo pokazali u prethodnom periodu kada smo se radovali uspesima i tugovali u neuspesima. Naravno, mnogo više je bilo uspeha, ali nas veličina Zvezde obavezuje da budemo još uspešniji. Kao predsednik Upravnog odbora Sportskog društva Crvena zvezda, želim da vam čestitam na rezultatima i poželim mnogo radosti, zdravlja, sreće, vama i vašim klubovima. Srećan rođendan Zvezdo – rekao je Zvezdan Terzić.

Na obeleževanju 78-godišnjice po 58. put su izabrani najbolji sportisti i klubovi SD Crvena zvezda u protekloj godini.

Krenulo se od najmlađih, pa je za najboljeg pionira nagradu primio karting vozač David Matlak od Darka Milunovića, člana UO SD Crvena zvezda. Za najbolju pionirku proglašena je košarkašica Kristina Rađenović, a nagradu je primila od Milana Baštinca, člana UO SD Crvena zvezda. Najbolji pionirski klub u protekloj godini bio je Veslački klub Crvena zvezda, a nagradu u ime kluba primio je neporaženi dubl skul, Filip Milivojević i Luka Maričić od Marka Jevtovića, člana UO SD Crvena zvezda.

Najbolji kadet u prethodnoj godini bio je fudbaler Andrija Maksimović, koji je nagradu primio iz ruku Marka Petrovića, člana UO SD Crvena zvezda. Za najbolju kadetkinju Crvene zvezde proglašena je rvačica Maša Perović, a nagradu je u njeno ime primio njen brat i Zvezdin rvač Miloš Perović od Davora Štefaneka, predsednika Sportskog saveza Srbije i trenera rvača. Vaterpolistkinje Crvene zvezde dobile su nagradu za najbolji kadetski klub. Nagradu je u ime kluba primila kapitenka Milica Zelić iz ruku Ane Avramović, potpredsednice Skupštine SD Crvena zvezda.

Emilija Antanasijević
foto: www.sd-crvenazvezda.net

Atletičar Bogdan Vidojković dobio je priznanje za najboljeg juniora. Nagradu je primio od Draška Markovića, člana UO SD Crvena zvezda. Najbolja juniorka Crvene zvezde u protekloj godini bila je karatistkinja Emilija Antanasijević koja je dobila priznanje od Mihajla Srdića, predsednika Nadzornog odbora SD Crvena zvezda. Atletičari Crvene zvezde dobitnici su nagrade za najbolji juniorski klub. U ime kluba priznanje je primio Mladen Gajić, generalni sekretar kluba i vođa juniorske ekipe, od Nenada Peruničića, člana UO SD Crvena zvezda.

Za najboljeg trenera mladih proglašen je trener košarkašica Crvene zvezde Nemanja Planojević, nagradu je primio iz ruku Aleksandra Filipovića, trenera Zvezdinih vaterpolista, osvajača Kupa Srbije.

Strahinja Eraković, Aleksandar Katai
foto: www.sd-crvenazvezda.net

Fudbaler Strahinja Eraković dobitnik je nagrade za najboljeg mlađeg seniora. Nagradu je uručio Mitar Mrkela, potpredsednik Skupštine SD Crvena zvezda. Za najbolju mlađu seniorku proglašena je džudistkinja Marica Perišić. Naša šampionka Evrope učestvovala je na Prvenstvu Srbije, pa je priznanje umesto nje primila kadetska šampionka Dunja Vukićević, a priznanje je primila od Ivana Bošnjaka, potpredsednika UO SD Crvena zvezda.

Priznanje „Crveno-belo srce“ pripalo je Fudbalskom klubu. Priznanje u ime Kluba je primila Jelena Trišović, koordinator društveno-odgovornih akcija FK Crvena zvezda od Ljubivoja Ršumovića, autora himne Crvene zvezde. Priznanje za medijsku ličnost godine pripala je pesniku Ljubivoju Ršumoviću koji je nagradu primio od Svetozara Mijailovića, predsednika FK Crvena zvezda i člana UO SD Crvena zvezda.

Ljubivoje Ršumović
foto: www.sd-crvenazvezda.net

Priznanje za poslovnog partnera godine pripala je kompaniji Telekom Srbija. Nagradu u ime kompanije primio je Draško Marković, izvršni direktor za ljudske resurse, od Zvezdana Terzića, predsednika UO SD Crvena zvezda i generalnog direktora FK Crvena zvezda.

Specijalno priznanje Sportskog društva pripalo je Veljku Ćuku, mačevaocu Crvene zvezde koji je ostvario najveći uspeh u istoriji kluba osvajanjem zlatne medalje na Mediteranskim igrama. Priznanje mu je uručila Svetlana Petronijević, član UO SD Crvena zvezda.

Specijalno priznanje je pripalo i Košarkaškom klubu ženskom koji je tokom 2022. godine osvojio sve titule u svim kategorijama. Nagradu je primio Zoran Kovačić, sportski direktor kluba od Dejana Stamatovića, potpredsednika UO SD Crvena zvezda.

Odbojkaški klub Crvena zvezda dobitnik je Specijalnog priznanja SD Crvena zvezda. Odbojkašice su u protekloj godini osvojile triplu krunu, Kup Srbije, Superligu Srbije i Superkup Srbije. U ime Odbojkaškog kluba priznanje je primila Ana Živojinović, kapiten ženske ekipe od Ivana Bošnjaka, potpredsednika UO SD Crvena zvezda.

Košarkaši Crvene zvezde su i u 2022. godini osvojili sve na domaćoj sceni, Kup Radivoja Koraća, ABA ligu i titulu šampiona Srbije. U ime kluba Specijalno priznanje je primio Nemanja Vasiljević, direktor Košarkaškog kluba od Zorana Avramovića, generalnog sekretara SD Crvena zvezda.

Specijalno priznanje Sportskog društva dobio je i Fudbalski klub. Crveno-beli fudbaleri su u prošloj godini osvojili duplu krunu, titulu šampiona i nacionalni Kup, a ostvarili su i najveći uspeh u poslednjih 30 godina, plasmanom u osminu finala jednog evropskog takmičenja. Priznanje u ime kluba je dobio Svetozar Mijailović, predsednik FK Crvena zvezda od Stojana Vujka, predsednika Skupštine SD Crvena zvezda.

Slobodan Živojinović
foto: www.sd-crvenazvezda.net

Dobitnik Nagrade za životno delo je legendarni teniser Slobodan Živojinović, a nagradu mu je uručio Aleksandar Boričić, predsednik Saveta SD Crvena zvezda, predsednik Evropske odbojkaške konfederacije.

Nagrade za životno delo 2009. godine. Nagrada za životno delo pripala je i košarkašici Zorici Đurković, a priznanje je dobila od Dragiše Vučinića, legendarnog košarkaša Crvene zvezde i prošlogodišnjeg laureata.

Dušan Savić, Vladimir Petrović Pižon
foto: www.crvenazvezdafk.com

I čuveni fudbaler Dušan Savić dobio je Nagradu za životno delo. Popularnom Duletu Saviću nagradu je uručio njegov saigrač i četvrta Zvezdina zvezda Vladimir Petrović Pižon, koji je ovu nagradu dobio 2018. godine.

Najbolji stručnjak u Sportskom društvu u protekloj godini je Vladimir Jovičić, trener crveno-belih džudista, vicešampiona Evrope i osvajača titula šampiona Srbije u obe seniorske konkurencije. Priznanje je primio od Ivana Todorova, počasnog predsednika SD Crvena zvezda.

Aleksandar Katai
foto: www.sd-crvenazvezda.net

Nakon toga usledile su nagrade najboljim seniorima u protekloj godini. Za najboljeg sportistu Crvene zvezde u protekloj godini proglašen je fudbaler Crvene zvezde Aleksandar Katai. Nagradu je primio od Stojana Vujka, predsednika Skupštine SD Crvena zvezda.

Nagradu za najbolju sportistkinju dobila je odbojkašica Bojana Drča, koja se nalazi u Sankt Peterburgu i odakle se video porukom obratila okupljenima. Priznanje je umesto Bojane primila njena majka Snežana od Zorana Avramovića, generalnog sekretara SD Crvena zvezda.

U protekloj godini za najbolji klub Sportskog društva Crvena zvezda je proglašen Džudo klub. U ime kluba pehar je primio Stojan Vujko, predsednik UO Džudo kluba Crvena zvezda, a pehar je uručio Zvezdan Terzić, predsednik UO SD Crvena zvezda.

Stojan Vujko
foto: www.sd-crvenazvezda.net

Na kraju proslave prisutnima se obratio Stojan Vujko, predsednik Skupštine SD Crvena zvezda.

– Velika mi je čast i izuzetno zadovoljstvo da pred svima vama na 78 rođendan primim ovako značajno priznanje za najbolji klub u okviru Sportskog društva. Moram reći da sam ponosan što sam deo crveno-bele porodice. Kao predsednik Skupštine SD Crvena zvezda moram da kažem, šta znači biti Zvezdaš. Zvezdaš znači biti posvećen, radan, vredan, stremiti ka najvišim ciljevima, ka pobedama… Ali, sa druge strane, kada je teško iza nas Zvezdaša je naša Zvezdaška porodica. Zato je Crvena zvezda više od sporta i zato je biti Zvezdaš filozofija života. Živela Crvena zvezda! Živela Srbija! – istakao je Stojan Vujko.

Zvezdan Terzić, Dušan Savić, Stojan Vujko
foto: www.sd-crvenazvezda.net

Uz zvuke himne Sportskog društva Crvena zvezda rođendansku tortu isekli su laureati, a usledilo je i zajedničko fotografisanje svih nagrađenih sportista i klubova SD Crvena zvezda.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track