OVO JE PROŠLO ISPOD RADARA, RUSI I KINEZI POKREĆU NOVE IGRE: Da li je to odgovor politizaciji sporta? Hoće li reagovati MOK?
Foto: AP/ Ramil Sitdikov

nešto se dešava

OVO JE PROŠLO ISPOD RADARA, RUSI I KINEZI POKREĆU NOVE IGRE: Da li je to odgovor politizaciji sporta? Hoće li reagovati MOK?

Ostali sportovi -

Zanimljive vesti dolaze iz Rusije, posle susreta predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga. Pored političkih, bilateralnih i diplomatskih odluka pokrenuta se i neka pitanja vezana za sport.

Vladimir Putin, Si Đinping
foto: AP/Sergei Karpukhin

Predsednik Kine Si Đinping boravio je u radnoj poseti Rusiji i prvom čoveku te zemlje Vladimiru Putinu prethodnih dana. Dva moćna državnika govorila su i o sportu, za koji je posebno zainteresovan Vladimir Putin, pošto su ruski sportisti izopšteni iz gotovo svih međunarodnih reprezentativnih i klupskih takmičenja u svetu.

Ruski Telegram kanali, kao i sportski portali i ostali mediji dosta pažnje posvetili su i razgovorima dva lidera vezano za sport. Vladimir Putin je rekao da su sportske veze Rusije i Kine od posebnog značaja zbog pritiska Zapada.

- U okviru fizičkog vaspitanja i sporta održano je više od 100 manifestacija. Bilateralne sportske veze dobijaju poseban značaj u sadašnjim teškim uslovima, kada se olimpijski pokret sve više politizuje, a zapadne zemlje pokušavaju da iskoriste sport u nedolične svrhe kao oruđe pritiska - rekao je ruski predsednik tokom razgovora sa Si Đinpingom i dodao:

- Podržavamo rad na stvaranju odgovarajućeg sportskog udruženja u okviru Šangajske organizacije za saradnju. Uveren sam da će naša višestruka obostrano korisna saradnja i dalje jačati i dinamično se razvijati za dobrobit naših zemalja.

Si Điping, Vladimir Putin
foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ

Nije poznato šta sve podrazumevaju Putin i Đinping povodom Šangajske organizacije za saradnju, a vezano za sport i kakvog su karaktera "Igre budućnosti". Hoće li osnovati neke nove sportske igre? Da li će regovati Međunarodni olimpijski komitet, koji je prethodnih meseci razmišljao o ukidanju suspenzije Rusiji, ali je pod pritiskom političara odustao od te ideje.

Vladimir Putin pozvao je delegaciju sportista iz Kine na turnir Igre budućnosti u Kazanju.

- Da podsetim da su godine 2022-2023. u našim zemljama proglašene za godine rusko-kineske saradnje u oblasti fizičke kulture i sporta. Realizuje se plan manifestacija (ima ih preko 600) koji obuhvataju oblasti masovnog, dečijeg, omladinskog i studentskog sporta, nauke o sportu, elitnog sporta i paraolimpijskog sporta. Čekamo delegaciju kineskih sportista sledećeg proleća u Kazanju na prvom međunarodnom višesportskom turniru „Igre budućnosti“ u inovativnim sportovima.

Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Vladimir Putin pozvao je Kinu da bude domaćin drugih Igara.

- Ovo je veoma obećavajuća inicijativa koja privlači mlade, koju bismo mogli da promovišemo zajedno sa našim kineskim prijateljima. S tim u vezi, oni su pozvani da budu domaćini ovakve druge Igre u svojoj zemlji - zaključio je predsednik Rusije.

Kurir sport/Telegram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track