UMESTO NA SPORTSKO BORILIŠTE, KRENUO JE U RAT I POGINUO: Goran je život izgubio na ratištu 1999. godine - UBIO GA ALBANSKI SNAJPER

TUŽNO SEĆANJE

UMESTO NA SPORTSKO BORILIŠTE, KRENUO JE U RAT I POGINUO: Goran je život izgubio na ratištu 1999. godine - UBIO GA ALBANSKI SNAJPER

Ostali sportovi -

Godišnjica NATO bombardovanja vratila je sećanje na mnoge koji su životima platili odbranu zemlje. Od tada je prošlo 24 godine, a strašne slike uplakanih ljudi, srušenih domova ne blede.

Jedan od onih koji je dao život za domovinu jeste i slavni atletičar Goran Raičević koji je poginuo noseći uniformu Vojske Jugoslavije na Đurđevdan 6. maja 1999. godine u 36. godini.

Goran Raičević, pomen, ubijen, atletičar
foto: Printscreen

Stradao je u Medveđi pošto ga je pogodio snajperski hitac koji su ispalili albanski teroristi.

Raičević je kao vrhunski sportista mogao da se ne odazove vojnom pozivu. Početkom bombardovanja trebao je da otputuje u Grčku na takmičenje.

Umesto toga, rešio je da zaduži uniformu Vojske Jugoslavije i obavi, kako je govorio, najvažniji zadatak - da čuva i odbrani zemlju i porodicu, suprugu Jelenu i blizance Nikolu i Katarinu.

Danas obične ljude na Gorana podseća spomenik ispred stadiona Partizana.

Goran Raičević, pomen, ubijen, atletičar
foto: Vladimir Milovanović

Raičević je bio jedan od najboljih uličnih trkača u SFRJ. Rođen je 1963. godine u selu Strojnici kod Brusa. Atletikom je počeo da se bavi 1975. godine, kao učenik petog razreda osnovne škole "Moša Pijade" iz Razbojne.

Atletsku karijeru je počeo u AK Crvena zvezda, a kasnije je nastupao i za Partizan.

Goran ubrzo postaje državni reprezentativac. Bio je šestostruki prvak Belog krosa, a od 1989. do 1992. godine je bio nepobediv na uličnim trkama u Jugoslaviji. Višestruki je prvak Balkana i Jugoslavije na 5 i 10 hiljada metara. Osvajao je medalje na mnogim maratonskim trkama: Beogradski, Podgorički, Novosadski, Niški, Cerski, Skopski...

Najveći uspeh mu je bio osvajanje zlata na B kupu Evrope u Barseloni i drugo mesto na A kupu.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track