Najnovije vesti

MUČKI UBIO DEVOJKU - SAD TRAŽI POMILOVANJE Roditelji žrtve OČAJNI: Slavni sportista mogao bi da se nađe na SLOBODI
Foto: Fonet/AP

STRAŠNO

MUČKI UBIO DEVOJKU - SAD TRAŽI POMILOVANJE Roditelji žrtve OČAJNI: Slavni sportista mogao bi da se nađe na SLOBODI

Ostali sportovi

Roditelji Rive Stenkamp, žene koju je pre 10 godina ubio Oskar Pistorijus, usprotiviće se molbi bivšeg južnoafričkog paraolimpijskog šampiona za puštanje na uslovnu slobodu, rekla je njihova advokatica Tanja Koen.

Koen je uoči saslušanja rekla da roditelji "neće smatrati da je Pistorijus rehabilitovan, osim ako sve ne prizna".

Pistorijus je u novembru 2017. godine osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora zbog ubistva svoje devojke Rive Stenkamp. On je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik.

Prvobitno je osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo.

Oskar Pistorijus
foto: Profimedia

Pistorijus je u Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Majka ubijene žene Džun Stenkamp rekla je da će podneti pismene i usmene izjave na današnjem ročištu protiv Pistorijusovog zahteva za puštanje iz zatvora.

"Ona ne misli da Pistorijus mora da bude pušten", rekla je Koen ispred zatvora u Pretoriji, u kome je Pistorijus od 2016. godine i gde će se održati saslušanje.

Podnesak rođaka žrtve samo je jedan od faktora koji komisija za uslovni otpust razmatra kada odlučuje da li se prestupnik može prevremeno pustiti na uslovnu slobodu.

Komisija za uslovni otpust će takođe razmotriti Pistorijusovo ponašanje u zatvoru i da li bi on bio pretnja po društvo u slučaju puštanja na slobodu.

Odluka o njegovom mogućem puštanju na uslovnu slobodu mogla bi da bude doneta, ali se čini da će za to biti potrebno nekoliko dana.

Oskar Pistorijus
foto: EPA / KIM LUDBROOK / POOL

Pistorijus je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, a u istoriju je ušao kao prvi atletičar kome su amputirane obe noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. godine trčao pomoću proteza od ugljeničnih vlakana.

Njemu su kao bebi amputirane obe noge ispod kolena.

Pistorijus se nalazi u zatvoru sa mininalnim obezbeđenjem, a nedavno se sreo sa ocem žrtve Berijem Stenkampom, u sklopu obaveznog procesa poznatog kao "dijalog žrtve i prestupnika", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Gospođa Stenkamp je u više navrata izrazila nezadovoljstvo što Pistorijus, dok izražava kajanje zbog ubistva svoje devojke, nastavlja da tvrdi da ju je ubio greškom, misleći da je pljačkaš.

Ako Pistorijus ne uspe da dobije uslovnu slobodu u prvom pokušaju, on bi ipak mogao da se obrati sudu tvrdnjom da, pošto je proveo u zatvoru više od polovine kazne, južnoafrički zakon predvidja da bi trebalo da bude pušten pod nadzorom.

(Kurir sport/BBC)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track