ČOVEK SA BRADOM SE PREDSTAVIO KAO ŽENA I IZAZVAO HAOS: Došao na žensko takmičenje i oborio rekord, evo koju poruku je poslao VIDEO
Foto: Instagram/everydayavi

ZNAK PROTESTA

ČOVEK SA BRADOM SE PREDSTAVIO KAO ŽENA I IZAZVAO HAOS: Došao na žensko takmičenje i oborio rekord, evo koju poruku je poslao VIDEO

Ostali sportovi -

Nekadašnji selektor reprezentacije Kanade u dizanju tegova, Avi Silverberg, odlučio je da pošalje poruku svetu i ukaže na problem u ženskom sportu.

On se prijavio na jedno takmičenje za žene kao takmičarka koja se identifikuje kao žena, a zatim je oborio rekord i to pred transrodnom dizačicom, En Andres, koja je do tog trenutka imala najbolji rezultat.

Siverberg je na takmičenje došao neobrijan, a rekord je oborio sa čak 43 kilograma većom težinom od rezultata Andres koja i dalje drži nacionalni rekord Alberte u "mrtvom dizanju".

Pobedila je u osam od devet ženskih disciplina u kojima se takmičila u poslednje četiri godine, a na takmičenju na kojem je Silverberg oborio ženski rekord radila je kao volonter.

Nezavisni savet za ženski sport (ICONS), grupa koja se zalaže za prava i zaštitu žena u sportu, objavila je video sa tog događaja uz poruku da je Silverberg želeo da se ruga diskriminaciji žena od strane Kanadske federacije dizača tegova koja dozvoljava takmičarima da se registruju onako kako se identifikuju.

Reakcije na ono što je učinio Silverberg su podeljena, u isto vreme dobija puno podrške, ali i trpi kritike, a pomenuta transrodna dizačica se oglasila na društvenim mrežama snimcima u kojima je Silverberga nazvala "zlonamernom kukavicom i licemerom".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track