VOZAČ KAMIONA POSTAO ŽENA, PA PROTIVNICI SLOMIO LOBANJU: Haos na internetu zbog MMA borkinje! Kažu da je NAJHRABRIJA sportiskinja
Foto: Sally Ryan / Zuma Press / Profimedia

GORE DRUŠTVENE MREŽE

VOZAČ KAMIONA POSTAO ŽENA, PA PROTIVNICI SLOMIO LOBANJU: Haos na internetu zbog MMA borkinje! Kažu da je NAJHRABRIJA sportiskinja

Ostali sportovi -

Falon Foks, od 2013. godine se takmičila kao profesionalna MMA borkinja sa drugim ženama.

U karijeri je pobedila na pet borbi uz jedan poraz, a 2020. godine pisac i novinar Sid Zigler, u knjizi koju je objavio poslednji deo nosio je naziv "Falon Foks je najhrabrija sporistkinja u istoriji".

Prema mišljenju Ziglera, ona je to zvanje zaslužila zbog toga što je rođena kao muškarac Bojd Barton, koji je nakon što je završio koledž radio kao vozač kamiona kako bi skupio novac za skupu operaciju promene pola.

Hrabro je bilo nakon toga izaći u javnost, objaviti svoju istinu i izraziti želju da se baviš profesionalnim sportom.

A, onda...

Svoje protivnice je redom pobeđivala u prvoj rundi, a Tamiki Brents je 2014. godine čak polomila lobanju.

Brents je dobila surove batine koje su kao posledice donele polomljenu jabučnu kost, potres mozga i sedam šavova na glavi.

Zbog problema sa povredama, Foks je prekinula karijeru ranije nego što je želela, a ceo slučaj je ovih dana i te kako aktuelan na društvenim mrežama pošto je ponovo pokrenuta tema da li bi transrodnim ženama trebalo da bude dozvoljeno da se takmiče na profesionalnom nivou.

Jedna doktorka iz Danske koju na društvenoj mreži Tviter prati blizu 340.000 ljudi, bori se upravo protiv toga.

Osim podsetnika da je Foks kao transrodna sportiskinja nanela ozbiljne povrede protivnici, nedavo je objavila i sledeću poruku:

"Ženski sport nije plan za odlazak u penziju propalih muških sportista", a ova tema tradicionalno izaziva puno različitih reakcija, tako je bilo i sada.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track