RUSA ZANIMA, ZAŠTO JE UKRAJINAC VREĐAO NJEGOV NAROD: Dva bokserska šampiona razdvojio je krvavi RAT, sada su NEPRIJATELJI
Foto: AP Hassan Ammar, Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

puklo drugarstvo

RUSA ZANIMA, ZAŠTO JE UKRAJINAC VREĐAO NJEGOV NAROD: Dva bokserska šampiona razdvojio je krvavi RAT, sada su NEPRIJATELJI

Ostali sportovi -

Ruski profesionalni bokser Aleksandar Povetkin rekao je da će razgovarati sa svojim imenjakom Usikom, posle njegovih uvreda na račun Rusa.

Aleksandar Povetkin
foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Aleksandar Usik, rođen u Simferopolju na Krimu, koji boksuje pod zastavom Ukrajine, uvek je bio odmeren u izjavama na račun Rusa. Do pre nekoliko meseci, kada je počeo da vređa Ruse kao narod. Ta njegova transformacija naišla je na veliki odjek u Rusiji.

Aleksandar Usik (36), vladajući je šampion u teškoj kategoriji, vlasnik tri pojasa - WBA, IBF i WBO. Bio je veliki prijatelj sa Aleksandrom Povetkinom (44), osvajačem zlatne medalje sa OI u Atini i profesionalcem.

- Saši se dogodilo nešto što mi ne znamo. Nemam nikakva negativna osećanja prema njemu. Savršeno razumem gde on živi. Opet, ne želim da gutam uvrede u svom pravcu... Kad se vidimo, svakako ću ga pitati za sve što je pričao. Ja sebi nisam dozvolio da bilo koga uvredim - rekao je Aleksandar Povetkin na Jutjub kanalu "Ushataika".

Aleksandar Usik
foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Otkrio je da je Usiku napisao poruku, kada je počela Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini.

- On veruje da je njegova zemlja napadnuta. Izgleda kao dobar momak. Ne razumem zašto se ovo dešava. Mora da postoji nešto o čemu mi ne znamo. Njegov saborac, brat i kum Vasja Lomačenko, sebi nije dozvolio da kaže tako nešto. A, odrasli su zajedno. I Vasilij je Ukrajinac, kao i Saša, kojeg je nešto raznelo. Što se mene tiče, uvek bih bio za Rusiju. Bila ona u pravu ili ne, uvek bih bio za Rusiju. Ovoga puta Rusija je bila u pravu.

Upitan je i za koga bi najavio u meču između Tajson Fjurija i Aleksandra Usika?

- Tajson Fjuri je neka vrsta nestandardnog boksera, jer rado žustro i snažno. Pao je u borbi sa Vajlderom, a zatim je ustao i pobedio, tačnije, ta borba je završena nerešeno. Svakako bih navijao za Usika. Čak i sada. Jer je Sloven.

Aleksandar Povetkin
foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Aleksandar Povetkin govorio je i o aktuelnom stanju u kojem se nalazi Rusija.

- Volim Rusiju! Od mladih mogu da čujem, da bi voleli da odu u Ameriku. A, ja ih evo pitam, jeste li bili tamo? Šta ima dobro u Americi? Video sam tamo naše ljude koji su se preselili i koji žive u dugovima. Gledam ih u oči i vidim da nisu srećni. Uvek me pitaju kako je u Rusiji - rekao je Povetkin i dodao:

- Moja zemlja je tamo gde sam rođen. I tu sam uvek dobrodošao. I dalje je tako. Otadžbina je otadžbina!

Govorio je i o Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije.

- Vladimir Vladimirovič je sve uradio kako treba. Imamo pametne ljude koji su videli da se NATO vojska gomila na našim granicama. Zašto su oni došli?

Vladimir Putin
foto: AP Gavriil Grigorov

Ljut je Povetkin na medije iz Zapadne Evrope, na njihovo izveštavanje o ratu u Donbasu od 2014. godine.

- Zašto ne ispričaju šta se dogodilo u Luganjsku, u Donbasu? Bio sam tamo. Poslali su mi fotografije male dele koja su tamo ubijana i sahranjivana. Njih više nema. Šta su ta deca uradila i skrivila Ukrajini. I ranije je trebalo da zaštitimo naše ljude.

Povetkin je otkrio da nije pravoslavac, već paganin.

- Kako za mene koji sam rođen u Rusiji sveta zemlja može biti u Jerusalimu? Poštujem sve religije, jer nijedna religija ne bi trebalo da bude loša. Naš si hrišćani nazvali paganima. Mene je majka krstila, jer nije bilo sveštenika. Moja baka je bila vernik, umrla je sa 97 godina, voleo sam je i govorila mi je da verujem u šta ja hoću. Ima dobrih ljudi i među muslimanima, budistima, hrišćanima, ali i paganima - zaključio je Povetkin.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track